Regisztráció
A tökéletes fehérkenyér recept főfotó

A tökéletes fehérkenyér recept

4.8 csillag / 19 szavazat
Kedvencek közé teszem!1943

Hozzávalók

1
db kenyérre

Az esti kovászhoz

A tésztához

Teljes elkészülési idő

+ egy éjszaka kovászolás

Leírás

Mivel kenyérben van a jól bevált, de azért még próbálgatok, Attkáriné Terike kenyerét próbáltam ki augusztus 20.-án. Csodaszép lett és nem semmi méretű így akár le is lehet felezni az adagot. Ebből az adagból egy 1860 g-os kenyér lett. Az unokatesóm így megspórolta az aznapi sütést, mert a felét átvittük neki. És hát kell attól nagyobb elismerés milyen finom, mint amikor azt látja az ember, hogy azonnal neki esnek és dörgölik be a finom friss kenyeret. Hazaérve én Domim is közölte, hogy neki bizony üres kenyér kell, mert megéhezett és csak az a jó neki. Terike kenyerének a neve: A jó kenyér (megjegyzem valóban jó, és nem is kell hozzá sok minden).


Elkészítés

1
Az első lépés, hogy este elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd egy zacskóval letakarjuk.
250 ml víz, 250 g búzaliszt (BL55), 40 g élesztő (friss), 1 evőkanál étolaj
A tökéletes fehérkenyér recept 1. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 2. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 3. fázisfotó
2
Másnap az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az esti kovászt, a vizet a végén adjuk hozzá, mert lehet picit többet, de lehet, picit-kevesebbet vesz, fel a tészta ez lehet minden lisztnél más. Jól kidagasszuk ez legalább 10 perc. Amíg a tészta fényes, nem ragadós, könnyen formázható lesz. Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. Ez nagyon lényeges így marad szép fényes a kenyerünk.
1 kg búzaliszt (BL55), 25 g só, 10 g porcukor, 2 evőkanál étolaj, 510 ml víz
A tökéletes fehérkenyér recept 4. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 5. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 6. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 7. fázisfotó
3
Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 30 percig. Majd átgyúrjuk és visszatesszük 40-45 percre, amíg duplájára nem nő.
A tökéletes fehérkenyér recept 8. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 9. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 10. fázisfotó
4
Kiborítjuk a deszkára, és megkerekítjük, vagy formázzuk, cipónak.
A tökéletes fehérkenyér recept 11. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 12. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 13. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 14. fázisfotó
5
Majd beletesszük az edénybe. Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, majd bevágjuk.
A tökéletes fehérkenyér recept 15. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 16. fázisfotó
A tökéletes fehérkenyér recept 17. fázisfotó
6
Az edény tetejét is lespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Rátesszük az edényre és mehet a 230 fokos forró sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből kivesszük és lespricceljük vízzel. Ha így járunk el, csodálatosan fog cserepesedni, beszélgetni a kenyerünk. Nagyon finom ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz. Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!
A tökéletes fehérkenyér recept 18. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-05 18:56
Nagyon jó a recept! Én mindent lefeleztem, az időt is. Mi világosan szeretjük. Isteni finom lett! Köszönöm! :)
42935
2016-12-29 11:45
Szia, Azzal is működik, csak át kell számolni, mert azt hiszem az instant az 2 dkg frissnek felel meg.
42453
2016-12-25 18:58
Sziasztok! Instant élesztővel működhet? Sajnos csak az van itthon és kenyeret kell sütnöm! Köszönöm a válaszokat!
42265
es4
2016-11-20 15:13
4 óra után a kovász összeesett ez azt jelenti ennél a fajta híg kovásznak ennyi idő az érési ideje. Tovább nem szabadna erjeszteni.
40458
2016-11-11 22:26
Koszonom a receptet!!!!!
39947
2016-11-01 13:55
Nagyon jó ez a recept, köszönöm! Ráadásul ha variálom a liszteket, hol tönkölyliszt, hol fehér rozsliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával, akkor is ilyen szép lesz. ma csak egy fél adagot sütöttem, és az esti kovászt fele-fele arányban kenyérliszttel és fehér rozsliszttel készítettem.
39396
2016-09-29 17:18
Az lenne a kérdésem ha fele adagot csinálok akkor meddig kell sütni? Gondolom akkor nem kell a 40 perc.
37963
2016-09-12 20:41
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. A kenyeret már sokszor elkészítettem, nagyon rákapott a család. Sajnos szokott lenni problémám. Az egyik, hogy ha nem használhatok lisztet, akkor hogyan dolgozzak a tésztával? A képen látni, hogy van a tészta mellett liszt a formálásos képeken. A másik, hogy elvileg pár perc alatt megpirul. Na ez nekem majd' 1 óra! A kenyér sem cserepesedik ki ennyire, mint a képen látható. Lehet ez azért van, mert olajos kézzel dolgozok, hogy ne legyen minden csupa ragacs a tésztától. De ha nem olajjal, és nem liszttel, akkor mivel? Nekem nem lesz annyira kemény a tészta. Ha kevesebb vizet használok, akkor meg dagaszthatatlanul kemény. Persze, ezek csak esztétikai problémák, ezektől függetlenül valószínű ugyanúgy ezt a receptet fogjuk használni a jövőben is. Tudnátok segíteni, hogy mik lehetnek a problémák? Nagyon köszönöm! Judit
37409
2016-09-06 08:17
Köszönjük a receptet, puszit küld érte a kis családom! :)
37136
2016-08-30 18:34
Köszönöm a receptet! Nagyon sok kenyeret sütöttem eddig. Kovászosat és élesztőset is. Ez a kenyér mindegyiket felülmúlta! Két főre elég csak fele hozzávalókat keleszteni, mert valóban majdnem 2 kg-os lett! Képet most nem csatolok, de legközelebb azt is adok a véleményemhez. Most jénaiban sütöttem, de legközelebb kipróbálom samott sütőlapon is. Mindenki vágjon bele bátran!
36880
6405
4.707315
68
102
3259
4.81818
7
21

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-22 22:03
kakaós masszát készítettem hozzá. Isteni! Köszi!
44167
2017-01-22 22:00
Van itt az oldalon egy hasonló recept. Azt is kipróbáltam, de nálunk ez a nyerő. Bár én 1,5 adag
44165
2017-01-22 21:35
Tökèletes,imadtuk -)
44164
2017-01-22 21:20
Egyszerű és mégis nagyszerű. Köszönöm a receptet!
44163
made by zwoelf