Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

Hozzávalók

adaghoz6 adaghoz:

A tésztához:

A vaníliasodóhoz:

A szóráshoz, kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

4.77778
Értékelés
4.7777818

Leírás

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
6
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
7
Hozzáadjuk a sodóhoz való tej 1/7-ed részét, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
8
A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
9
Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
10
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
11
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 4865.65 kcal
Fehérje: 117.232 g
Szénhidrát: 446.005 g
Zsír: 305.73 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.10.23 15:15
Szia. Ezt sajnàlattal olvassuk. Azonban a reception tökéletes. Ez csak úgy eshetett Meg, ha valamit elmértél. :( Làthatod, màsoknak is tökéletes Lett.
2014.10.23 15:03
Őszintén szólva kissé csalódott vagyok...a tésztát úgy kezdtem készíteni,ahogy le van írva.Az állaga annyira ragadós és nyúlós lett,hogy nem hittem a szememnek.Hiába állt fél órát semmit nem kelt...:( Most gondoltam újra kezdem,de csak a száraz anyagokat öntöttem először össze,a meleg tejbe meg belemorzsoltam az élesztőt.Most az egész áll egy meleg helyen,várom,hogy megkeljen.
2014.10.22 20:53
Nagyon köszönöm a választ!!!Holnap délután fogom elkészíteni!
2014.10.22 18:53
Szia,
Igen, a héjat is fözd bele! Fözés utàn vedd ki, préseld ki belöle a lever, utàna mar ki lehet dobni. ;)
2014.10.22 18:40
Köszönöm,már megvettem a vanília rudat.Egyébként a rudat egészben is bele lehet főzni a tejbe vagy mindenképp ki kell kaparni a belsejét?
Ígérem többet nem kérdezek...:)
2014.10.22 15:28
SZia,
Hogyne, ha a cukor egyrészét kicseréled vaníliás cukorra, akkor is tökéletes lesz. ;)
2014.10.22 15:24
Sziasztok!A vanília rudat tudom valamivel helyettesíteni?Pl vaníliás cukor?Segítsetek nekem légyszíves,mert holnap szeretném megcsinálni.Köszönöm.
2014.10.18 18:47
Isteni finom tökéletes recept
2014.09.16 19:20
nagyon jó recept!
2014.09.07 18:41
nagyon fincsi lett!kicsit felturboztam viszont :) en gombocokat csinàltam es a gombocokat nutellàval töltöttem :)
2014.09.03 20:02
nagyon finom
2014.08.04 16:35
nagyon finom
2014.06.07 21:43
nagyon finom lett! :-)
2014.03.08 09:46
nagy sikere volt;)
2014.03.05 20:51
nagyon finom lett én annyit valtoztattam hogy csillag alakúra szaggattam ki. s a Sodó először nekem is nagyon sűrű lett de tejjel hígitottam s nagyon jó lett az állaga. legközelebb kevesebb liszttel csinálom s akkor nem kell hígitanom. köszi a receptet isteni s látványos :) sajnos a képet nem sikerült feltőltenem.
2014.02.24 15:16
Imádom :)
2014.02.17 09:22
2014.02.17 09:22
Sziasztok. Ez a recept tökéletes mint ahogy az oldal is. Szeretném meg köszönni hogy ennyit energiát fektettek bele, hogy ennyire részletes... Kezdő vagyok sütés főzés téren de amióta rá találtam erre az oldalra imádok a konyhába lenni és alkotni valamit.
2014.01.25 18:54
Ma elkészítettem, jó lett. Talán csak a sodó nem lett annyira folyós, de ez aztán senkit sem zavart. :) Tökéletes a recept. Köszönöm.
2013.11.14 08:14
En a tesztat egy kicsit lagyabbra keszitem, es olvasztott vajas kanallal galuskakat szaggatok, amit a dios cukorba pottyantva megforgatok es ugy rakom ossze a sutoedenybe. Igy egyszerubb es meg dio is jobban korbe veszi. Probaljatok meg igy is, gyorsabban megy.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.