Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

Hozzávalók

adaghoz6 adaghoz:

A tésztához:

A vaníliasodóhoz:

A szóráshoz, kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

4.764705
Értékelés
4.76470517

Leírás

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
6
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
7
Hozzáadjuk a sodóhoz való tej 1/7-ed részét, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
8
A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
9
Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
10
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
11
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 4865.65 kcal
Fehérje: 117.232 g
Szénhidrát: 446.005 g
Zsír: 305.73 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.08.04 16:35
nagyon finom
2014.06.07 21:43
nagyon finom lett! :-)
2014.03.08 09:46
nagy sikere volt;)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

isteni nagyon jó recept
Igen, muszáj bele a sör. A többi hozzávalókhoz szükséges az mennyiségü folyadék.
Muszáj a sör?
ez a leves pazar.Még a kisebbik gyerkőcünk is imádja,pedig a zöldséggel annyira nincs nagy barátságban :-) Köszönöm a receptet

Szia kiramagika,

A kelt tészta csoportban, a http://aprosef.hu/buktatorta
receptben, az 1.pntban le van irva hogy teszi bele a hozzávalókat.
Milyen sorr...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.