Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

Hozzávalók

adaghoz6 adaghoz:

A tésztához:

A vaníliasodóhoz:

A szóráshoz, kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

4.77778
Értékelés
4.7777818

Leírás

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
6
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
7
Hozzáadjuk a sodóhoz való tej 1/7-ed részét, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
8
A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
9
Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
10
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
11
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 4865.65 kcal
Fehérje: 117.232 g
Szénhidrát: 446.005 g
Zsír: 305.73 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.16 19:20
nagyon jó recept!
2014.09.07 18:41
nagyon fincsi lett!kicsit felturboztam viszont :) en gombocokat csinàltam es a gombocokat nutellàval töltöttem :)
2014.09.03 20:02
nagyon finom
2014.08.04 16:35
nagyon finom
2014.06.07 21:43
nagyon finom lett! :-)
2014.03.08 09:46
nagy sikere volt;)
2014.03.05 20:51
nagyon finom lett én annyit valtoztattam hogy csillag alakúra szaggattam ki. s a Sodó először nekem is nagyon sűrű lett de tejjel hígitottam s nagyon jó lett az állaga. legközelebb kevesebb liszttel csinálom s akkor nem kell hígitanom. köszi a receptet isteni s látványos :) sajnos a képet nem sikerült feltőltenem.
2014.02.24 15:16
Imádom :)
2014.02.17 09:22
2014.02.17 09:22
Sziasztok. Ez a recept tökéletes mint ahogy az oldal is. Szeretném meg köszönni hogy ennyit energiát fektettek bele, hogy ennyire részletes... Kezdő vagyok sütés főzés téren de amióta rá találtam erre az oldalra imádok a konyhába lenni és alkotni valamit.
2014.01.25 18:54
Ma elkészítettem, jó lett. Talán csak a sodó nem lett annyira folyós, de ez aztán senkit sem zavart. :) Tökéletes a recept. Köszönöm.
2013.11.14 08:14
En a tesztat egy kicsit lagyabbra keszitem, es olvasztott vajas kanallal galuskakat szaggatok, amit a dios cukorba pottyantva megforgatok es ugy rakom ossze a sutoedenybe. Igy egyszerubb es meg dio is jobban korbe veszi. Probaljatok meg igy is, gyorsabban megy.
2013.05.13 11:35
Egyszerűen imádom az aranygaluskát. Meg kellett csinálnom. Először az alapreceptnek megfelelő mennyiséget csináltam, de miután elfogyott elhatároztam hogy nagyobb mennyiséget kell csináljak. A recept tökéletes, a végeredmény fenomenális. :)
2013.05.05 16:58
nagyon tökéletes a recept, már sokszor elkészítettem. köszönöm neketek!
2013.01.08 11:25
Én másképp készítem de így is kipróbálom nálunk nem mindenki szereti dióval


2013.01.03 03:04
"kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet"

Erre vonatkozóan kérnék egy kis iránymutatást, fél órás sűrítgetés után még nem éreztem elég "liszttelennek", így bedobtam maximális fokozaton 5 percre a mikróba is, ami valamit javított ugyan a történeten, de még mindig - mintha - lisztesnek tűnt volna.

Mivel lehet segíteni ilyenkor rajta?
2012.12.29 14:46
Ferjem angol csaladjanak aranygaluskat keszitettem a karacsonyi vacsora utani desszertnek, nagyon izlett nekik, fantasztikus recept. Koszonom!
2012.12.21 14:49
Sziasztok! Porelesztovel is meg lehet csinalni ezt a finomsagot, akkor is ugyanolyan fincsi lesz, vagy kell valamire pluszban figyelni? Koszonom :-)
2012.12.16 19:30
Igen ez a recept a tökéletes én már nagyon sok oldalról próbáltam készíteni.Mire erre rátaláltam.Na igen ez recept.Isteni finom a tésztája pedig fantasztikusan néz ki:))
2012.12.11 16:22
Tökéletes, pont, ahogy szeretem. :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Az előbb lettem kész vele. Eszméletlenül finom lett. Bár én tettem bele egy gerezd fokhagymát is(nekem nagyon hiányzott volna az íze ha nem kerül bele). Valamint a csipetnyitől kicsivel több sót tettem bel...
Szervusz, Igen, ezt a jogot külön kérni kell. Be is kapcsoltuk Neked a recept feltöltési jogot! Klassz napot, ApróSéf.hu
szia most sül,csak a formátuma nem kenyér, hanem zsemle :)) az a kérdésem, egyrészt, hogy cukor nem kell bele, az élesztő miatt? Próbaképpen tettem bele egy kiskanállal. A másik kérdés, hogy amikor letakaro...
köszönöm a receptet:-)
Kedves Andi! Igen, ahogy Gábor írta, locsolgasd meg vele a piskótalapokat, úgy is tökéletes lesz. Mazsola helyett pedig akár darabolt aszalt gyümölcsöt is tehetsz bele, ha szeretitek. :) Üdv: Zsuzsi

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.