Regisztráció
Aranygaluska recept főfotó

Aranygaluska recept

4.9 csillag / 28 szavazat
Kedvencek közé teszem!4124

Hozzávalók

6
adaghoz

A tésztához

A szóráshoz, kenéshez

A tálaláshoz

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
3790.15
kcal
Fehérje
73.0125
gramm
Szénhidr.
323.145
gramm
Zsír
260.29
gramm

Leírás

Ismét egy klasszikus, az aranygaluska tökéletes receptje. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Videó

Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
25 g porcukor, 250 g búzaliszt (BL55), 25 g vaj, 20 g élesztő (friss), 3 g só, 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 120 ml 2,8%-os tej, 1 db citrom héja
Aranygaluska recept 1. fázisfotó
Aranygaluska recept 2. fázisfotó
Aranygaluska recept 3. fázisfotó
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Aranygaluska recept 4. fázisfotó
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
110 g dió (darált), 90 g kristálycukor, citrom reszelt héja
Aranygaluska recept 5. fázisfotó
Aranygaluska recept 6. fázisfotó
Aranygaluska recept 7. fázisfotó
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
Aranygaluska recept 8. fázisfotó
Aranygaluska recept 9. fázisfotó
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.
200 g vaj
Aranygaluska recept 10. fázisfotó
Aranygaluska recept 11. fázisfotó
6
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Aranygaluska recept 19. fázisfotó
Aranygaluska recept 20. fázisfotó
7
Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Aranygaluska recept 21. fázisfotó
Aranygaluska recept 22. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-12-03 14:03
Nagyon finom lett ☺ ( liszt mennyiségét én is emeltem )
40994
2016-10-17 14:51
Kriszti Lintz: Ha ezt a receptet követted, akkor meg kellett kelnie! Lehet hogy nem volt elég langyos helyen kelesztve? Ha úgy érzed hogy ragacsos a tészta, ki lehet szaggatni két evőkanállal is, amit olvasztott vajba mártasz, és a galuskákat egyenként forgatod meg a cukros, diós keverékben.
38751
2016-10-16 19:57
Nem tudom de nekem nem volt elèg a liszt ès potólnom kellett hozzá elèg sokat, valamit elrontottam? A tèsztát alig bírtam elválasztani a táltól ès ez csak lisztel ment! Nem is kelt meg nekem a tèszta ès lapos! segítsetek!
38728
2016-10-15 15:23
nagyon finom lett
38652
2016-10-05 12:14
Köszönöm a receptet,tökéletes lett.Sokat kipróbáltam már,de eddig ez a legjobb!!
38164
2016-09-07 16:03
Elkeszult!Az izet meg nem tudom de nagyon jol nez ki:)
37191
2016-09-04 12:17
Nyami :)
37070
2016-08-01 07:29
Nagyon finom lett, szupi recept!
35768
2016-07-14 14:45
diót mivel lehet helyettesíteni.?
34959
2016-07-07 20:19
Isteni lett )
34712
2924
4.80769
18
55

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-07 20:27
Szia pamacs, meddig sütötted? Hány percig?
41222
2016-12-07 19:58
jó lett :)
41220
2016-12-07 17:11
és ha előtte való este jól beírdalod, és besózod másnapra az apró szálkák nagy része eltűnik. csak panírozás előtt ne...
41218
5650
4.72973
65
98
made by zwoelf