Főmenü

Regisztráció

Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

4.789475
4.78947519
Kedvencek közé teszem!1037

Hozzávalók

adaghoz6 adaghoz:

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A szóráshoz, kenéshez

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4865.65
kcal
Fehérje
117.232
gramm
Szénhidr.
446.005
gramm
Zsír
305.73
gramm

Leírás

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
6
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
7
Hozzáadjuk a sodóhoz való tej 1/7-ed részét, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
8
A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
9
Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
10
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
11
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-05-26 06:59
mindent bele, de ne találkozzon közvetlen a sóval
20016
2015-04-29 13:30
nekem több lisztet vett fel. Remélem azért így is megkel. az élesztőt fel kell előtte futtatni a tejben? vagy csak egyszerűen mindent bele a tálba és hagyom kelni? Köszönöm a választ előre is!
19341
2015-04-18 20:32
Isteni finom lett! imádom! ☺
18984
2015-04-05 21:21
Update szerint készítettem, így is tökéletes lett! ;)
18600
2015-03-28 14:43
Köszönöm a receptet nagyon jó lett!! :)
18301
2015-03-13 16:15
Mennyei lett, köszönöm a receptet! :)
17933
2015-02-27 15:44
17584
2015-02-25 13:38
Többször elkészítettem már, tény, hogy valóban isteni finom :) DE, miért van az, hogy mindig kell hozzá lisztet tennem? Ugyanezekkel az arányokkal dolgozom, amik itt vannak mégis mindig kell hozzá lisztet tennem
17520
2015-02-22 17:57
Ez valami isteni, arról nem is beszélve, hogy milyen roppant egyszerű az elkészítése. Mi imádjuk :)
17462
2015-01-24 14:33
nagyon finom lett köszönöm
16636
1243
4.92857
9
62
890
4.727275
24
50

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Hasonló receptek

Másodlagos menü

made by zwoelf