Főmenü

Regisztráció

Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

4.77778
4.7777818
Kedvencek közé teszem!630

Hozzávalók

adaghoz6 adaghoz:

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A szóráshoz, kenéshez

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4865.65
kcal
Fehérje
117.232
gramm
Szénhidr.
446.005
gramm
Zsír
305.73
gramm

Leírás

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
6
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
7
Hozzáadjuk a sodóhoz való tej 1/7-ed részét, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
8
A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
9
Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
10
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
11
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-12-03 13:04
Bocs, de nem tudtuk kivárni, hogy elkészüljön a fotó :-) A recept tökéletes!
15392
2014-11-23 20:19
15049
2014-11-01 12:32
Elkészült nagyon fincsi, annyi hogy én csokimártással csináltam.
14482
2014-10-18 18:47
Isteni finom tökéletes recept
14050
2014-09-16 19:20
nagyon jó recept!
13338
2014-09-07 18:41
nagyon fincsi lett!kicsit felturboztam viszont :) en gombocokat csinàltam es a gombocokat nutellàval töltöttem :)
13148
2014-09-03 20:02
nagyon finom
13070
2014-08-04 16:35
nagyon finom
12701
2014-06-07 21:43
nagyon finom lett! :-)
12269
2014-03-08 09:46
nagy sikere volt;)
11545

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Hasonló receptek

Másodlagos menü

made by zwoelf