Regisztráció
Aranygaluska recept főfotó

Aranygaluska recept

4.8 csillag / 31 szavazat
Kedvencek közé teszem!4547

Hozzávalók

6
adaghoz

A tésztához

A szóráshoz, kenéshez

A tálaláshoz

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
3790.15
kcal
Fehérje
73.0125
gramm
Szénhidr.
323.145
gramm
Zsír
260.29
gramm

Leírás

Ismét egy klasszikus, az aranygaluska tökéletes receptje. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Videó

Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
25 g porcukor, 250 g búzaliszt (BL55), 25 g vaj, 20 g élesztő (friss), 3 g só, 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 120 ml 2,8%-os tej, 1 db citrom héja
Aranygaluska recept 1. fázisfotó
Aranygaluska recept 2. fázisfotó
Aranygaluska recept 3. fázisfotó
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Aranygaluska recept 4. fázisfotó
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
110 g dió (darált), 90 g kristálycukor, citrom reszelt héja
Aranygaluska recept 5. fázisfotó
Aranygaluska recept 6. fázisfotó
Aranygaluska recept 7. fázisfotó
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
Aranygaluska recept 8. fázisfotó
Aranygaluska recept 9. fázisfotó
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.
200 g vaj
Aranygaluska recept 10. fázisfotó
Aranygaluska recept 11. fázisfotó
6
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Aranygaluska recept 19. fázisfotó
Aranygaluska recept 20. fázisfotó
7
Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Aranygaluska recept 21. fázisfotó
Aranygaluska recept 22. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-21 19:22
Köszönöm , nagyon jó recept !!
44041
2017-01-18 20:37
Nagyon jó többféle képen olvastam már de ez is kiváló és fincsi úgy hogy van már választék melyiket csináljam köszike katalin
43836
2017-01-18 11:38
húú ez nagyon király recept! :D első aranygaluskám, de nem az utolsó :) isteni puha lett, nagy sikere volt
43780
2017-01-15 13:22
Nagyon finom ☺
43608
2017-01-08 18:47
Finom lett! :)
43184
2016-12-20 17:06
Valóban a recept nagyon jó, de a mennyiség keves!Nem elég 6 adagra!
41863
2016-12-13 15:06
A tészta nagyon finom és az elkészítési mód is egyszerű.
41479
2016-12-13 11:50
Egy 26 cm-s formához legalább dupla adag tészta kellene, ez az adag nagyon kevés.
41471
2016-12-03 14:03
Nagyon finom lett ☺ ( liszt mennyiségét én is emeltem )
40994
2016-10-17 14:51
Kriszti Lintz: Ha ezt a receptet követted, akkor meg kellett kelnie! Lehet hogy nem volt elég langyos helyen kelesztve? Ha úgy érzed hogy ragacsos a tészta, ki lehet szaggatni két evőkanállal is, amit olvasztott vajba mártasz, és a galuskákat egyenként forgatod meg a cukros, diós keverékben.
38751

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-24 21:44
A pudingot teljesen ki kell hűteni, én először hidegvízbe hűtöm, majd jégakkura teszem a lábast, közben nem szabad...
44291
2017-01-24 21:20
mar nagyon keszulok arra hogy csinalok pizzat hugom szokta mondani miert nem csinalsz pizzat olyan hamar megvan most ez...
44290
2017-01-24 20:17
Karácsonyra készítettem el és megfenyegettek :) ha ezt nem készítem el máskor is,akkor rosszul fogok járni. Eredeti...
44289
2017-01-24 20:17
hmmmmmmmm :) nagyon jól hangzik!
44288
made by zwoelf