Főmenü

Regisztráció

Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

4.77778
4.7777818
Kedvencek közé teszem!889

Hozzávalók

adaghoz6 adaghoz:

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A szóráshoz, kenéshez

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4865.65
kcal
Fehérje
117.232
gramm
Szénhidr.
446.005
gramm
Zsír
305.73
gramm

Leírás

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
6
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
7
Hozzáadjuk a sodóhoz való tej 1/7-ed részét, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
8
A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
9
Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
10
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
11
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-03-28 14:43
Köszönöm a receptet nagyon jó lett!! :)
18301
2015-03-13 16:15
Mennyei lett, köszönöm a receptet! :)
17933
2015-02-27 15:44
17584
2015-02-25 13:38
Többször elkészítettem már, tény, hogy valóban isteni finom :) DE, miért van az, hogy mindig kell hozzá lisztet tennem? Ugyanezekkel az arányokkal dolgozom, amik itt vannak mégis mindig kell hozzá lisztet tennem
17520
2015-02-22 17:57
Ez valami isteni, arról nem is beszélve, hogy milyen roppant egyszerű az elkészítése. Mi imádjuk :)
17462
2015-01-24 14:33
nagyon finom lett köszönöm
16636
2015-01-13 17:58
nagyon finom lett nagyon jo recept
16325
2014-12-03 13:04
Bocs, de nem tudtuk kivárni, hogy elkészüljön a fotó :-) A recept tökéletes!
15392
2014-11-23 20:19
15049
2014-11-01 12:32
Elkészült nagyon fincsi, annyi hogy én csokimártással csináltam.
14482
670
4.7
14
37
708
4.857145
3
29

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Hasonló receptek

Másodlagos menü

made by zwoelf