Aranygaluska recept I.

Aranygaluska recept I.

Hozzávalók

adaghoz6 adaghoz:

A tésztához:

A vaníliasodóhoz:

A szóráshoz, kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

4.764705
Értékelés
4.76470517

Leírás

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.


Elkészítés

1
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
4
Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5
A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
6
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
7
Hozzáadjuk a sodóhoz való tej 1/7-ed részét, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
8
A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
9
Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
10
A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
11
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 4865.65 kcal
Fehérje: 117.232 g
Szénhidrát: 446.005 g
Zsír: 305.73 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.06.07 21:43
nagyon finom lett! :-)
2014.03.08 09:46
nagy sikere volt;)
2014.03.05 20:51
nagyon finom lett én annyit valtoztattam hogy csillag alakúra szaggattam ki. s a Sodó először nekem is nagyon sűrű lett de tejjel hígitottam s nagyon jó lett az állaga. legközelebb kevesebb liszttel csinálom s akkor nem kell hígitanom. köszi a receptet isteni s látványos :) sajnos a képet nem sikerült feltőltenem.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Finom sokat bajlodtam de hiába ha 12 évesen csinálja az ember nem is kell csodálkozni
Mai programom ennek a sütése volt.Nagy sikert aratott.
Nagyon finom lett :)
Diós-csokis felfújt vanília öntettel recept Hozzávalók: * 100 gr étcsoki * 5 tojás * 80 gr vaj * 80 gr cukor * 80 gr darált dió * 80 gr zsemlemorzsa * 5 tojásfehérje * 1 tasak vaníliás ...
Szia.Én így készítem .Hagyma alapra feldarabolt paprika és paradicsom.Ízlés szerinti só.Készre sütöm,üvegekbe töltöm és szárazdunsztba teszem.Tartósító nélkül is eláll.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.