Bakery – Szendvics és kávé másképp

2009 december 12 | Winky

Érden, a Budai út 28. szám alatt, a Volánbusz pályaudvarral szemközt, nemrég nyitotta meg kapuit a Bakery Sandwich&Coffee szendvicsbár, amely alapvetően új távlatokat nyit meg a „gyorsan finomat” elvére szoktatott rohanó társadalmunk életében és táplálkozási kultúrájában. Az egyedülállóan gazdag menüsor szereplői - amellett, hogy a reformkonyha jegyében készültek, mindenben megfelelni kívánva a modern kor fogyasztói szokásainak, megjelenésük, esztétikai értékük mellett hála a minőségi alapanyagoknak, az ízek ötvözésének és a tulajdonosok kreativitásnak, - a legfelső szintre emelik a Bakery-t. Az ide betérők prémium kategóriájú ételeket és italokat kaphatnak, kifejezetten visszafogott árakon.

Az üzletbe lépve makulátlan tisztaság és barátságos légkör fogad. Péntek délután négy órakor érkezünk, a hely nem üres, sőt, annak ellenére, hogy a belső tér nem túl nagy - mindössze néhány asztal és szék képezi a vendégtér berendezését - szép számmal akadtak látogatók, s ott tartózkodásunk alatt is folyamatosan jöttek-mentek a vendégek. Az üzlethelyiség ízlésesen berendezett, láthatóan minimalista szemlélet alapján lett kialakítva, a rozsdavörös falak, a törtfehér fali díszburkolat és a Zebrano bútorok kellemes, fiatalos jelleget kölcsönöznek, hűen tükrözik a hely ars poeticáját, amely a XXI. századi felfogás jegyében fogant.

Újszerűt, egészségeset, látványosat, rövid idő alatt. A szendvicsbárba toppanva az ember rögvest a pulttal találja szemben magát, ahol a különböző ínycsiklandozó sütemények, torták, pékáruk kínálják magukat megvételre és fogyasztásra. Van itt ír krémlikőrős, tejszínes-csokoládés süti, narancsos kuglóf, répatorta, erdei gyümölcsös, chilis-csokolédés, szilvás- marcipános, mákos-meggyes, diós-vaníliás, vagy csokoládés-mandulás szelet, zserbó, croissant, kalács, pogácsa, ciabatta, sósperec, magvas zsemle, snack és még sorolhatnánk. A háttérben, a polcon különböző kenyerek, cipók terpeszkednek, a fehértől a barnán át a teljes kiőrlésű lisztből készültig valamennyi fajta megtalálható. Az asztalok mellett a falon, tükrök növelik a belső teret. Az étterem teljesen interaktív, a belépő bepillanthat a kulisszatitkokba is, láthatja, hogyan készülnek az ételek, milyen alapanyagokból, illetve milyen higiéniai állapotok uralkodnak a konyhán. Ez a nyugaton már megszokott gesztus felbecsülhetetlen előnye a Bakerynek, azt sugallja ugyanis, hogy a pékség minden szempontból nyitott, nincs takargatnivalója, felvállalja önmagát. Mindez azért fontos, mert mint tudjuk, a bizalom képes kialakítani és megtartani egy stabil, visszatérő vendégkört. Az első benyomás tehát minden várakozást felülmúl. Arra sincs időnk, hogy megbarátkozzunk a látottakkal, csapatunkat máris a Bakery lelke és motorja, Kertész Ákos fogadja. Hellyel kínál, a konyhához legközelebb eső asztalhoz telepszünk. Kávét is választhatunk, rövid tanakodás után már kortyolhatjuk is a frissen készült espresszót, hosszú kávét és a finom bécsi capuccinót.

Újszerűt mindenáron

Ákos semmit sem bízott a véletlenre, biztosra szeretett volna menni, azt akarta, hogy a Bakery minden tekintetben, már a piacra lépést követően taroljon. Évekig tanulmányozta a nemzetközi konyhaművészetet, elleste, a népek konyhájának mely darabját, jellemzőjét tudná sikerrel ötvözni saját elképzeléseivel. A nyitás előtt hosszú ideig folyamatosan mustrálta a konkurenciát, felderítette a hazai vendéglátás témába illő riválisait, azok módszereit és az általuk képviselt ízvilágot. A várakozás meg is hozta a kívánt eredményt, a Bakery menüjét többek közt az angol, a portugál, az olasz, az osztrák, vagy éppen német konyha jegyei tarkítják, izgalmassá varázsolva a hely kulináriáját. Ákosék legfőbb vágya újdonságokkal szolgálni. Nem a megszokott, sztenderd, unásig ismételt termékeket, ízeket szeretnék hozni, hanem minden téren újat akarnak nyújtani. E vezérgondolat jegyében tettek merész kísérletet a sütő- és cukrászipar, valamint a csúcsgasztronómia összekapcsolására – nyugodt szívvel mondhatjuk: nem csekély sikerrel. A Bakery nemcsak minket bűvölt el, hiszen a mindössze néhány hete nyílt boltocska mágnesként vonzza az érdeklődőket. Az üzletvezető szerint először a kíváncsiság az oka annak, ha valaki felkeresi a pékséget, annak ellenére, hogy reklámkampányuk még igazából el sem kezdődött.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közönség vevő az új elképzelésekre, ötletekre, szívesen próbálja ki az elsőre idegennek tűnő ízkombinációkat, hajlandó érdeklődni és kockáztatni. A szendvicsbárban minden helyben készül, sok ételt kizárólag az étlapról lehet megrendelni, készen nem kapható, mert a tulajdonosok filozófiája szerint a vendég csakis a legfrissebbet kaphatja. A húsokat előpácolt állapotban hozzák a beszállítók. Fajtája szerint minden húst más szállító hoz, a halak tekintetében sincs ez másképp.

A Bakery legnagyobb előnye, hogy a napszaknak megfelelő összes étkezésre ad lehetőséget, a választék pedig egyszerűen mesés. Hétfőtől szombatig reggel fél héttől este nyolcig fogadják a vendégeket. Az étlapot szezonálisan állítják össze, a fogyasztók igényeinek megfelelően, sőt, tanácsai alapján, ami igencsak ritka Magyarországon. A betérő saját magának állíthatja össze a betevőt, ha ahhoz van kedve. Minden óhaj parancs. Bár meg kell jegyezni, a sokféle szendvicset, salátát, tésztafélét, pizzát, süteményt, kávét és italkülönlegességet mind végigpróbálni már önmagában véve is szép feladat. És kinek ne lenne kedve elfogyasztani reggelire egy jó grillkolbászt, friss kenyérrel, parajos-ricottás szendvics és egy csésze forró melange kíséretében? Az ebéd is páratlan lehetőségeket tartogat, az embernek komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy csak szimplán egy bajor káposztasalátás hot-dogot dobjon be, vagy ha diétázik, esetleg mézes-almás salátát egyen dióval, roston sült kecskesajttal. Merészebbek már az eredeti olasz tésztakülönlegességekkel is megpróbálkozhatnak, teszem azt a fokhagymás-rákos pennével. A pizzáknál sem a jó magyar szokás szerint mindent bele oszt’ hadd szóljon elvet követik, akad itt például bresaolás, sonkás gombás pizza, ami megér egy misét.

A Bakeryben mindenre és mindenkire igyekeznek gondolni a vendéglátók, vannak diabetikus ételek és italok cukorbetegeknek, az alakjukat féltő, fogyni kívánók és az egészséges táplálkozás mellett zászlót bontó vendégek is bőven választhatnak a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták közül. Kertész Ákos szerint ezek a kenyerek is nagy népszerűségnek örvendenek, főleg a tönköly és a rozskenyeret kedvelik a vásárlók, de a burgonyás fehér kenyér is kelendő. Mintegy harmincféle kenyér képezi az üzlet repertoárját.

Süti a sütijük

A hűtőpultban felvonultatott, szemkápráztatóan színes és változatos sütemények a kirakat üvege elé szegezik az érdeklődőket, akik, mint azt Bederna Krisztián, a Bakery cukrásza elárulta, sokszor nehezen tudnak maguktól választani. Ilyenkor persze érkezik a segítség, s a kiválasztott édesség vagy a tányérra, vagy dobozba kerül. Az édes csemegék híre szájról-szájra jár, újabb és újabb vendégeket csalva az üzletbe. A cukrászmester elmondta, szigorú szabályok szerint készítik a süteményeket, a konzervatív szakmai felfogás segít visszatalálni a gyökerekhez, a kézzel készítés megköveteli az ügyességet és a szakértelmet. Cseppet sem mindegy milyen alapanyaggal dolgoznak, a tészta, a krém, a töltelék és a dekoráció egyaránt nyom a latba. Csakis ezen összetevők együttese eredményezhet szép és finom édességet, ami után érdemes mind a tíz ujjunkat megnyalni.

Üzletpolitika a dinamizmus jegyében

Kertész Ákos, a Bakery résztulajdonosa, mindössze harminc éves kora ellenére meglepő éleslátással rendelkezik az üzleti élet terén. Ismeri a piacot, a vásárlók igényeit és szokásait, s erre épít. A fiatalos lendület jegyében, divatos és szolidan elegáns üzletet hozott létre. Szemét mindig rajta tartja a bolton, folyamatosan jelen van mindenhol és mindenben, fáradhatatlanul dolgozik és tervez. A sütőipar becsületéért vívja harcát nap mint nap. Pékségben nőtt fel, nagyapja is pék volt, mindennap láthatta a szakma szépségeit, korán megtanulhatta mit is jelent a munka becsülete. Tizennyolc éves volt, mikor beiratkozott a Pesti Barnabás Szakközépiskolába és péknek állt. Végigjárta a szamárlétrát, majd családi vállalkozásukban vett részt tevékenyen hosszú évekig. Az igazi változást 2008 tartogatta, ekkor döntötte el, hogy meg akarja valósítani saját elképzeléseit és az ipari méretű tömegtermelés helyett egy lazább, kreatívabb saját vonalat kíván létrehozni. Tulajdonostársával együtt vágott bele a nagy kalandba, ebből született a Bakery Sandwich&Coffee, amely franchise rendszerű hálózatként 2015-ig remélhetőleg legalább tíz üzlettel fog működni a fővárosban és annak környékén. Kertész Ákos szerint a magyar sütőiparra alaposan ráférne egy reform, ugyanis akárhogy akarjuk szépíteni, a szakmán belül azért akadnak gondok. Kevés a képzett munkaerő és a kellő szakmai alázat. Pedig e kettő nélkül nem lehet valaki jó szakember. A Bakeryben is a régi iskola elvét vallják: tanuld meg amit csinálsz, add hozzá a saját elképzelésedet, töltsd meg a munkát a saját személyiségeddel és mindig figyelj a vásárlóra, ugyanis ő az első. Ez a siker garanciája, ami hálát és elégedettséget szül. Mottója: amit csinálsz, abból mindig hozd ki a maximumot!

Étel-költemény

A Bakery házigazdáinak jóvoltából akármit választhattunk az étlapról, amit csak szemünk, szánk megkívánt, s mivel nem akartunk visszaélni házigazdáink vendégszeretetével, Kertész Ákosra bíztuk a választást. Nem csalódtunk. A „fogások” mindegyike tudott újat nyújtani, mindegyik falatban bujkált valami izgalmas. A megkóstolt ételeket a ránk jellemző módon egyenként is bemutatjuk, s mivel készítési fázisukba is bepillanthattunk, ezúttal - kedvcsináló gyanánt - az elkészítésüket is közzé tesszük.

Mentás baracksaláta, roston sült csirkemellel: Ha könnyű vacsorára vágyik az ember, ez a saláta mindenképpen ideális választásnak bizonyul. Bármely napszakban fogyasztható, nem terheli meg a gyomrot, a barack és a menta érdekes és ízletes párost alkot egymással. A könnyű, joghurtos dresszing kellemesen harmonizál a salátával, a roston sült csirke kímélő és jó kísérő. Összességében a saláta üde ízével és könnyedségével inkább felébreszti a gyomrot, mintsem megterhelné, utána is marad még hely más finomságoknak, de önmagában is kellően laktató. Ideális vacsora. Elkészítése: Egy tálba halmozunk egy fél fej csíkokra vágott jégsalátát, valamint egy fél üvegnyi barackbefőttet, vagy egy fél doboznyi konzerv barackot. A gyümölcsöt ízlésünknek megfelelő darabokra vágjuk. Egy pohár natúrjoghurt savóját kicsöpögtetjük, mézzel kikeverjük. Néhány mentalavelet egészen apróra vágunk és hozzáadjuk az öntethez, amivel nyakon öntjük a salátát. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, megkenjük worchester-szósszal és serpenyőben hirtelen kisütjük, épp annyira, hogy szaftos maradjon. A hús mellé tálaljuk a salátát.

Mézes-chilis csirkemell szendvics: Édes és pikáns ízek egy szendvicsben. A méz és a chili kettőse hamar az újdonságra vágyók kedvence lehet, a páros zamata sokáig megmarad a szájban. A csirkehús mindkét alapízhez könnyen alkalmazkodik, ideális választás. Elkészítése: Két-három apróra vágott hegyes, piros chilipaprikát olívaolajba, vagy étolajba áztatunk, hozzá csipet kakukkfüvet szórunk. A legjobb friss kakukkfüvet használni, de ha ezzel nem rendelkezünk, az őrölt változat is megfelelő. A pácot legalább egy napig hűtőben érleljük. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés olajon sütni kezdjük. Miközben sül, megkenjük a chilis-kakukkfüves olajjal. A hús mindkét oldalára csupán egy kiskanálnyi pácot használjunk! A megsült húst kettévágott mini bagettbe helyezzünk, zöld, vagy vörös lollo salátával, karikára vágott paradicsommal, kígyóuborkával és tetszés szerint választott kaliforniai paprikával színesítjük meg a szendvicset.

Saltimbocca szendvics hátszínnel, pármai sonkával, zsályával: A leglaktatóbb szendvics, amit volt szerencsénk megkóstolni. Tömény, húsos, fűszeres, nehéz szendvics. Hangzatos nevének némiképp ellentmond, „szájba ugrós” ugyan, mivel markáns ízeket vonultat fel egy falatban, mégis a szakszerű összeválogatás eredményeképpen csak lassan, élvezettel fogyasztható. Egy falat Olaszország. Elkészítése: Egy szelet marhahátszínt besózunk és borsozunk, majd kikloffolunk. Zsályaleveleket helyezünk rá, tetejére egy szelet pármai sonkát teszünk és fogpiszkálóval összefogatjuk a húsokat. Serpenyőben, kevés olajon kisütjük, ciabattába helyezzük, zöld, vagy vörös lollo salátával, karikára vágott paradicsommal, és tetszés szerint választott kaliforniai paprikával koronázzuk meg a szendvicset.

Gasztrotúránk ezen állomásánál ismét elmondhatjuk, valódi értékre leltünk, s ismét tanultunk valami újat, nevezetesen: hogyan lehet csúcsminőségben ötvözni egy pékséget a gyorsétteremmel, a cukrászdával és a kávézóval, hogy az eredmény modern, fiatalos, lendületes, elegáns és prémium kategóriájú legyen. A Bakery minden szempontból etalon, amelyet csak követni lehet, s amelytől nem szégyen tanulni sem a magyar gasztronómia hasonló pályán mozgó vendéglátási egységeinek.

Aki szeretne még többet megtudni a Bakeryről, látogasson el az üzlet honlapjára: bakerystar.hu, vagy keresse fel személyesen a boltot Érden.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
Nem található hozzászólás. :(
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Most először csináltam lasagne-t, igaz én eddig csak olyat ettem ami sokkal paradicsomosabb, de az új íz ellenére nagyon finom lett, mindenkinek ízlett!! :)
Anno én is próbáltam úgy, de annyira megtetszett, hogy ilyen könnyen lehet házi tésztát készíteni, hogy beszereztem egy "gépet". Megérte, nagyon hálás darab ;)
hat igy konnyu ( teszta nyujtoval) ... de én anelkul is lehet ha ugyesek vagyunk :)
Max 3 kisebb egész. ;)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.