Regisztráció
Szántó Tibor a magyar csokoládékultúra egyik meghatározó személyisége. A kedves, halk szavú fiatalember az elmúlt évek során nagy tapasztalatot szerzett a gasztronómiában, melynek számos területén otthonosan mozog. Igazi művész, szakmája mestere; tehetségét mindenki elismeri, aki kóstolta már termékeit. Az egyik WAMP-on sikerült beszélgetnünk vele a Millenárison.
<b>- Hogy kezdődött a kapcsolatod a csokoládéval?</b> - A 90-es évek végétől Olaszországban dolgoztam fordítóként, itt ismerkedtem meg komolyabban a csokoládé világával. Ezután borásznak tanultam Budafokon. Tanulmányaimat követően döntöttem el, hogy csokoládékészítéssel akarok foglalkozni, de kezdetben nem hivatásszerűen, csupán hobbiszinten űztem ezt a foglalkozást. 2006-ban adódott lehetőségem egy épületet műhellyé alakítani. Ebben az időszakban csak ízesített csokoládékat (pl. diós, mogyorós, marcipános, stb.) forgalmaztak Magyarországon, én viszont ennél többet szerettem volna: megmutatni a csokoládé igazi lényegét.
<b>- Mi volt a vezérelved?</b> - A boroknál létezik egy úgynevezett terroir szemlélet, ami annyit tesz, hogy különböző területen termett szőlőfajták más-más karakterű borokat adnak. E gondolat alapján kezdtem el különböző termőterületekről vásárolni alapanyagokat. Az volt a fő alapelvem, hogy kihangsúlyozzam a termőhely jellegzetességeit, vagy kiegészítsem a valamivel a csokoládé karakterét. A régi iskola híve vagyok: a nagyüzemi termelés és a technológiai fejlesztés helyett inkább arra törekszem, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzak. Ha van rá lehetőség, közvetlenül a kakaóbab termesztő farmerektől és gyártóktól vásárolok, így a lehető leghitelesebb forrásból informálódom, illetve intézem a beszerzést. <b>- Nehéz megkülönböztetni azt az ezernyi ízt, amellyel munkád során találkozol?</b> - Szerencsére van rutinom, rengeteg gasztronómiai képzésen vettem részt a 2000-es évek eleje óta. Öt éven keresztül a Nők Lapjánál dolgoztam szakértőként, a különböző borok és ételek összepárosításához adtam tanácsokat. Jelenleg a Central European Wine Institute-nál is meghívott oktatóként dolgozom, a Wine & Spirit Education Trust oktatási rendszerben. A borszakmában nagyon fontos a különböző ízek, aromák felismerése és memorizálása. Nem ritka, hogy egy-egy borteszten akár 100-150 féle bort kell végigkóstolni, melyek mindegyikét önállóan kell tudni értékelni. Ugyanígy nagy különbségek vannak az egyes kakaófajták között.
<b>- Van egy gyűjteményed, ami pont erre fókuszál.</b> - Tavaly az egyik legnevesebb csokoládé szakértő, Chloé Doutre-Roussel, aki a kakaó tiszta kifejezési formáját tartja elsődleges szempontnak, arra ösztönzött, hogy legyen egy olyan sorozatom, amelynek minden egyes darabja az egyedi, primer kakaó aromákra koncentrál. Így született meg a „Clean Cocoa”, ami semmiféle hozzáadott fűszert, csonthéjast, vagy gyümölcsöt nem tartalmaz. A vásárlók lassan barátkoznak vele, mert hazai piac jellegzetessége, hogy a csokoládé mindig valamivel ízesítve van. Pedig nincs másról szó, mint hogy a vásárlók az egyedülálló, jellegzetes kakaóaromákat kóstolhatják meg. <b>- A csokoládé sikere a természetességében rejlik?</b> - Eleinte a csokoládékurzusaimon azt tapasztaltam, hogy a tanulóim nem szívesen kóstolták meg a finomítatlan, durva szemcsés csokoládékat, de idővel a helyzet változott. Ma már a résztvevők nagyobb százaléka egyenesen rajong a tiszta kakaóízért. Örömmel látom, hogy egyre több a tudatos vásárló, aki tudni akarja, mit eszik és nem csak az alapján választ, milyen szép csomagolása van egy-egy terméknek, hanem arra kíváncsi: mi van a címke mögött.
<b>- Te mire helyezed a hangsúlyt?</b> - Arra szeretnék rávilágítani, hogy a csokoládé nem a gyárban keletkezik. Mindennek a kakaó az alapja, amit valaki megtermelt a trópusokon. Hozzáadott ízekkel, feltétekkel lehet kísérletezni, de jó kakaó nélkül nem létezik jó csokoládé. Az az alapelvem, hogy meg kell látni az X-faktort egy alapanyagban. Amikor kakaóbabot pörkölök - legyen az például trinitario, criollo, vagy forastero – tisztában vagyok az adott fajta előnyeivel, hátrányaival és korlátaival, vagyis, már szinte eleve tudom, mit hozhatok ki belőle, mit várhatok el tőle. <b>- Mi a csokoládékészítés titka?</b> - A csokoládé alapvetően három pilléren nyugszik: keserűség, savasság, édesség. Ha ezek egyensúlyban vannak, és jó volt az alapanyag, akkor fantasztikus aromákat lehet kihozni a kakaóbabból. Négy fő kakaófajta létezik. A forastero a primer kakaóaromák mellett pörkölt kávés jegyeket mutat, a criolllio inkább gyümölcsös, a trinitario a füstöstől az egészen gyümölcsös ízekig terjed, az arriba/nacional animális jegyekkel rendelkezik. Mindegyiket más-más karakterekkel lehet kiegészíteni.
<b>- Mit emelnél ki a szortimentedből?</b> - A bean to bar csokoládékat - ahogy a nevében is benne van - a fermentált kakaóbabtól a kész „táblás” csokoládéig minden munkafolyamatot mi végzünk. És a forró csokoládékat mindenképp: van karibi-válogatás édes, fűszeres, trópusi gyümölcsös jegyekkel, madagaszkári citrusos ízekkel, afrikai válogatás robosztus, intenzív, kávés, pörkölt mandulás aromákkal. A „Holland Meló” (Dutch Job) névre keresztelt kakaóporomra különösen büszke vagyok, amely egy saját házasítás. Hiszek benne, hogy a főzött kakaónak van jövője. <b>- Melyik csokoládéd az abszolút favorit?</b> - Jelenleg a single region San Cristobal 70% (Dominikai) csokoládé a nagy kedvenc, de ez folyamatosan változik. A kakaóbabok hihetetlenül gyümölcsös karakterűek, már pörkölés közben is elvarázsolnak. A házasított csokoládéim legjobbikának a „Cuvée Renaissance” fantázianevet adtam. Ez egy széles spektrumú csokoládé, amely hosszú kísérletezés eredményeként született meg. Olyan, mint a jó bor: folyamatosan változik az íze. Egyaránt megjelennek benne diós-mogyorós, aszalt sárgabarackos, mazsolára, és fűszerekre emlékeztető ízjegyek. Ebben a csokoládéban visszaköszön mindaz, amit meg tud mutatni egy adott termőterület. A legfrissebb eredményünkre kifejezetten büszke vagyok, ugyanis a 2013-as évi London Academy of Chocolate Awards-on bronz érmet szerzett a House blend superior étcsokoládénk.
<b>- Honnan szerzed be az alapanyagot?</b> - Jelenleg öt termőterületről, Peruból, Dominikáról, Jamaicáról, Madagaszkárról és Indonéziából vásárolok szárított, fermentált kakaóbabot. Meggyet és szilvát Tarpáról szoktam rendelni, levendulát Tihanyból, vörösáfonyát Kanadából, feketeribizlit, vadáfonyát Franciaországból, narancsot Spanyolországból, mandulát pedig az észak-balatoni termőterületekről. <b>- Vannak boros csokoládéid?</b> - Csupán az úgynevezett erősített, vagy likőrboroknak - amelyeknél a készítők tiszta szeszt adnak a borhoz, hogy erősebbek, testesebbek legyenek - van olyan tartásuk, hogy megbirkózzanak akár egy intenzívebb karakterű csokoládéval is. Ilyen például a sherry, vagy a portói. A Tokaji aszú is jó lehetőséget ad a párosításra (tercier aromákkal). Meg lehet kísérelni száraz vörösborokkal, de sokat kell próbálkozni, míg az ízek összesimulnak. <b>- A téli időszakban milyen ízekkel kísérletezel?</b> - Az évszaknak megfelelő szezonális gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, például körtével, birsalmával, naranccsal és pisztáciával. A birsalmát nagyon szeretik a vásárlók, a pisztácia pedig az egyik személyes kedvencem. Szeretném kihozni belőle a maximumot, ezért folyamatosan új megoldásokon töröm a fejem. <b>Web: www.szantotibor.com Facebook: www.facebook.com/szanto.tibor</b>

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-25 21:05
Tejföl helyett nagyon finom joghurt + tejszín keverékével, + a sűrű szójaszószból is egy keveset. Isteni, próbáljátok...
39111
2016-10-25 20:27
Csodálatos!!!!! Köszi a receptet!!!
39110
2016-10-25 20:06
Nagyon finom étel. Filézett csirkecombból készítettem és füstölt sajttal szórtuk meg, majd pár percet vártunk mielőtt...
39109
2016-10-25 19:31
szép :)
39108
made by zwoelf