Regisztráció
Mindannyian szeretjük a lekvárokat, és mindannyian készíthetünk is otthon könnyedén. Legtöbben azonban azért nem készítünk magunk lekvárokat, mert nem tudjuk hogyan is kezdjünk hozzá.
Ez sajnálatos dolog, hiszen a bolti lekvárok nemcsak sokkal drágábbak, mintha magunk főznénk, de nem is tudnak olyan változatosak lenni, és mindenféle aromát, tartósítószert is tartalmazhatnak. Jó hír azonban, hogy a házi lekvárfőzés újra divat! Hiába, a jó dolgok nem tűnnek el a feledés homályában! <b>Hogyan is fogjunk tehát hozzá saját lekvárok készítéséhez? </b> Nézzük mi is a lekvárfőzés lényege. Lekvárt úgy is készíthetünk, hogy a megtisztított, felaprított gyümölcsöt lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük. Ilyenkor a gyümölcsök rostjaiban lévő pektint kifőzzük, amely a gyümölcsben található citromsavakkal reakcióba lépve stabilizálni fogja a lekvárt. Mikor a kívánt sűrűségre főztük a gyümölcsöt, készen is van a lekvár. Ez a klasszikus módszer, amely hosszú órákon át tartó főzést igényel.
<b>A házi lekvár a legfinomabb!</b> A következő lépés, a cukor kérdése. Mindenki tudja, hogy a lekvárok szinte mindegyike a gyümölcsön kívül cukrot is tartalmaz. Több oka is van annak, hogy a gyümölcshöz cukrot adnak. A cukor által nem csak a tömege nő a lekvárnak, hanem a legtöbb gyümölcs ízét jól kiegészíti az édes ízhatás, illetve a cukornak tartósító szerepe is van. Így tehát a lekvár főzésekor mindenki saját ízlésének megfelelően adhat cukrot is hozzá. A cukor megnöveli a leégés veszélyét, így a hosszan tartó főzés során különösen ügyeljünk a folyamatos kevergetésre!
A legújabb generációs házi lekvárok készítése azonban már különbözik a fent leírt hosszadalmas főzéssel járó technikáktól. A Koronás Befőzőcukrok használata nemcsak a költséghatékony és természetes lekvár elkészítésének lehetőségét nyújtja, hanem egészségesebb terméket is eredményez. Több óráról mindössze pár tíz percre rövidíti az elkészítési időt, visszahozva a lekvárfőzés élményét a felgyorsult, modern hétköznapokba. Ennek oka, hogy a választott gyümölcs mellé sima cukor helyett adagolt Koronás Befőzőcukor természetes pektint, és citromsavat tartalmaz. A lekvárban a megnövelt pektin és citromsav tartalom 10-15 perc főzés után a megszokott "lekvár-zselésséget" eredményezi. Így nem csak időt spórolunk, de a gyümölcs rostjait sem kell teljesen szétfőznünk a klasszikus, órákon át tartó hagyományos módszerrel szemben. Így puhább gyümölcsökből is darabos, vitaminokban, színben és zamatanyagokban gazdag lekvárt készíthetünk, ezzel beltartalmi értékeit növelve, mesterséges adalékanyagok nélkül.
500 g Koronás Befőzőcukorhoz a 2:1-es Befőzőcukor esetén 1 kg, a 3:1-es Befőzőcukor esetén pedig 1,5 kg gyümölcs szükséges. Ez biztosítja a mértékletes cukortartalmat, és a gyors elkészítést, illetve az ízletes, magas beltartalmi értékekkel rendelkező lekvárt. Hogy melyik gyümölcshöz melyik Befőzőcukrot választjuk, ez csak ízlés kérdése. Édesebb gyümölcsökhöz a 3:1-es Befőzőcukor javasolt, a túlzott cukrozást elkerülendően. Míg savanykásabb gyümölcsökhöz a 2:1-es Befőzőcukor is alkalmazható, a kész lekvár kellő édességét biztosítva.
szponzorált tartalom

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-25 13:57
Szerintem egy kis mazsola feldobná! :)
39100
2016-10-25 13:30
szia palotai! ok rendben. koszonom szepen a tanacsot. :) . fogok csinalni meg a lekvart.
39098
2016-10-25 10:00
Köszönöm a receptet! Én dupla adagot sütöttem, de így is gyorsan elfogyott :)
39097
2016-10-24 22:52
Nagyon jól össze van válogatva! Ízletes lehet :)
39095
made by zwoelf