Regisztráció
A Vendéglátás Magazinban 2011. szeptemberében indult - mai napig működő - rovatom cikkeit a jövőben majd két éves csúszással ugyan, de havi rendszerességgel közzéteszem itt is, a köz épülésére. :) Ezek a cikkek szakmai alapvetéseket, hasznos tudnivalókat foglalnak össze. A nyomtatott változattal szemben nagy előnye az online felületnek, hogy itt bárki észrevételeket, kérdéseket is fűzhet a cikkekhez. Remélem sokaknak nyújthatnak majd ezek a szakmai anyagok segítséget a jövőben.
<b>Creme Anglaise</b> A Creme Anglaise, azaz angol krém tejszínes krémek (Creme Bavaroise-k) alapjaként, szószként, vagy akár pudingként is felhasználható különböző féle desszerteknél. Ez gyakorlatilag cukor, tojássárga, tej, esetenként tejszín speciális elegye melyet gyakran vaníliával ízesítünk. Készítésekor a tojássárgákat habosodásig keverjük a cukorral, majd a forró tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett – még jobb ha hőkiegyenlítést alkalmazunk - adjuk hozzá. Ezután vízgőz fölött 70°C és 84°C fok közötti hőmérsékletre melegítjük az elegyet folyamatos keverés mellett, míg a kívánt sűrűséget meg nem kapjuk. Itt a hőkezelésnek két fontos szerepe is van. Egyrészről a tojás pasztőrözése élelmiszerhigéninai szempontból fontos lépés, másrészről a hőkezelés által tudjuk elérni az angol krém kívánt sűrűségét. Addig sűrítjük folyamatos keverés mellett, míg a fakanál hátán szépen meg nem tapad, ekkor már jó az angol krém. Az elkészült angol krémet átszűrjük, majd gyorsan visszahűtjük további felhasználás előtt. Ha az angol krémet tejszínkém alapjául használjuk, vagy madártejet készítünk, úgy normál sűrűségűre állítjuk be, kicsit sűrűbbre készítve öntetként adhatjuk, vagy Créme Brulée is készíthető belőle, egészen besűrítve pedig pudingszerű cukrászkrémet kapunk. <b>Klasszikus angol krém alaprecept:</b> 150 g 35%-os tejszín 150 g teljes tej 60 g tojássárga 30 g kristálycukor Főzzük fel együtt a tejszínt és a tejet. Hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a forró tejes részhez a cukorral habosra kevert tojássárgát, majd vízgőzön melegítsük 82/84°C-ig, végül szűrjük le és lehűtés után azonnal használjuk fel. Természetesen ez az alaprecept igény szerint alakítható.
<b>Creme Bavaroise</b> A Creme Bavaroise, azaz bajor krém alapját az angol krém alkotja. A bavaroise készítésekor a krém alapjául egy angol krémet készítünk. Ha megvan az alap, a hideg vízben hidratált, kinyomkodott lapzselatinokat beletesszük, elkeverjük benne, majd a keveréket 30°C-ra visszahűtve, átszűrve, ízesítés után tejszínhabbal lazítjuk. Természetesen, ahogy ez lenni szokott, ennek a krémtípusnak is vannak különböző változatai. Ilyen például a most közölt Pezsgő Bavaroise, ahol a tejet pezsgővel váltjuk ki, és az eredeti technológiát alkalmazzuk. <b>Egy rendhagyó Pezsgő Bavaroise (Varga Gábor receptje):</b> 100 g Törley Casino Sec pezsgő 1 db citrom leve 69 g tojássárga 90 g cukor 7g dehidratált lapzselatin 350 g tejszínhab kevés pezsgő a lapzselatin hidratálásához A pezsgőt a citrom levével 80°C-ig melegítjük, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgát, majd együtt 82°C-ig melegítjük vízgőzön folyamatos keverés mellett, utána hozzáadjuk a pezsgőben hidratált lapzselatint és visszahűtjük 30°C-ra. Végül a tejszínhabbal lazítjuk, és formába töltve 2 órán át hűtjük.
<b>Espuma</b> Az espuma jelentése szifonnal készített habos textúra, melyet Ferran Adriá vezetett be a gasztronómiába, az iSi habszifonok alkalmazásával . Kezdetben csak mousse felületű, intenzív ízű, könnyű habokat készített. Ezek voltak az első espumák, melyek zselatinos kötésű habok voltak. Mostanra minden olyan készítményt espumának hívunk, amelyet szifonnal készítünk. Mostanra már más hozzávalókat is felhasználunk készítéséhez, így tojásfehérjét, tejszínt, tojást … A lehetőségek tárháza végtelen. Készíthetünk hideg, illetve meleg espumát, édeset, sósat. Kötését illetően tejszíneset, tojásosat, zselatinosat, vagy keményítőset is. Kiemelendők az espumák sorából a hideg espumák zselatinnal készítve. Ebben a csoportban találhatók a legmeglepőbb kimenetelű espumák. A habok talán legtisztább formája, ahol az intenzív színek és ízek is fontos szerepet játszanak. <b>Körte espuma Sosa Proespumával:</b> 350 g körte gyümölcspüré 55 g Sosa Proespuma 20 g kristálycukor 2 db ISI szifonpatron A hozzávalókat botmixerrel egyneműsítjük, majd 0,5 l-es szifonba töltjük. Ráengedjük a 2 db patront, és hűtőben 2 órán át érleljük.
<b>A tökéletes vanília espuma Varga Gábor aranygaluska desszertjében:</b> <i>Kb. 30-35 db rum baba tésztához (Alain Ducasse receptje nyomán):</i> 400 g liszt (BL55) 4 g finom só 140 g vaj 17 g élesztő 17 g méz 500 g egész tojás 400 g durvára tört pörkölt A lisztet, vajat, sót, élesztőt, és a mézet dagasztógépbe tesszük. Összedolgozzuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, ha leválik az üst falától, jó a tészta. Pihentetjük 10 percen át, majd sima idomcsöves nyomózsákkal magnum alakú szilikonformákat kétharmadig nyomunk vele úgy, hogy alulra, középre, és a tészta tetejére rétegezzük a diót. 35-40 °C-on kelesztjük, míg majdnem eléri a tészta a forma tetejét, majd előmelegített 180 °C-os sütőben addig sütjük, míg színt nem kap <i>A rum baba áztató sziruphoz:</i> 500 ml víz 200 g cukor 2 db citrom héja 1 rúd vanília Az összes alkotóelemet összefőzzük, és félretesszük a szirupot. A kisült, kihűlt diós rumbabákat tálaláskor 5 percen át ebben a meleg szirupban, kissé megnyomkodva áztatjuk, így állítjuk a tányér közepébe. <i>A sodót kiváltó angol krém alapú vanília espuma:</i> 3 db tojássárga 50 g cukor 100 g tej 150 g tejszín 1 vaníliarúd 2 g lapzselatin 1 db szifonpatron A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk, eközben a tejet, tejszínt felfőzzük a vaníliarúddal. Mikor ezekkel megvagyunk, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejes részhez a tojássárgákat, és vízgőz fölött 82 °C-ra melegítjük folyamatos keverés mellett. Mikor elértük a kívánt hőfokot, feloldjuk benne a lapzselatint, lehűtjük a keveréket, majd egy ISI szifonba szűrjük, ráengedjük a patront, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük érni az espumát.
<i>Dió tuille:</i> 25 g liszt 75 g kristálycukor csipet só 30 g darált dió 25 g olvasztott vaj 1 db citrom leve A lisztet összekeverjük a darált dióval, sóval, cukorral, összekeverjük. Ráöntjük az olvasztott vajat, citromlevet. Egyenletesen elkeverjük, majd egy órát állni hagyjuk. Ezután háromszög sablonnal szilikonos sütőpapírra kikenjük őket, és 200 °C-on kb. 10 percig sütjük. Mikor szép aranybarna a széle, kivesszük a sütőből, és nyújtófán ívesre hajlítjuk.
<i>Varga Gábor – desszert.eu </i> <i>Megjelent a Vendéglátás Magazin 2011. 10. havi számában</i>

Hozzászólások

miza képe

Kedves Gábor!
A kérdésem az, hogy a szifonba hogy nem köt bele a zselatinos espuma?

apróséf.hu képe

Szervusz! Nem, mert nem szabad annyira megkötni, hogy ez problémát okozzon. A zselatin arányait itt nagyon be kell tartani. Bármelyik alapreceptet alapul veheted ehhez. ;) Vannak esetek, ilyen az agar-agar kötésű hab, stb..., vagy egyes mousse-ok, ahol melegentartóból tálaljuk a meleg szifonos habot, mert különben belekötne, de ezek speciális dolgok. És ilyenkor természetesen nem a techológia miatt meleg a hab, hanem a tányéron betöltött szerepe miatt... ;) Gábor
miza képe

Köszönöm a válaszod! Van esetleg olyan könyved, amiből a molekuláris gasztronómiáról többet meg lehet tudni?
Az írás második részéhez is lenne egy kérdésem: a csokimousse-t tojásfehérje habbal lazítottad. Több helyen is olvastam már ezt, de a tapasztalatom szerint ha a hab nincs hőkezelve, egy idő után összeesik, és kifolyik a krém közül.

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-27 16:40
Nagyon örülök hogy ízlik, köszönöm a fotót is, nagyon guszta :)
39154
2016-10-27 16:34
Az epres joghurt miatt rózsaszín lett a belsejük, de ez nem volt gond! sőt! Köszönöm a szuper receptet! :)
39153
2016-10-27 16:31
Köszönöm a receptet! :)
39152
2016-10-27 16:30
Köszönöm a receptet! nálam pite formában készült és remek lett! :)
39151
made by zwoelf