Regisztráció
A Vendéglátás Magazinban 2011. szeptemberében indult - mai napig működő - rovatom cikkeit a jövőben majd két éves csúszással ugyan, de havi rendszerességgel közzéteszem itt is, a köz épülésére. :) Ezek a cikkek szakmai alapvetéseket, hasznos tudnivalókat foglalnak össze. A nyomtatott változattal szemben nagy előnye az online felületnek, hogy itt bárki észrevételeket, kérdéseket is fűzhet a cikkekhez. Remélem sokaknak nyújthatnak majd ezek a szakmai anyagok segítséget a jövőben.
A múltkori számban hosszasan taglaltuk az angol krém (Créme Anglaise), és a bajor krém (Créme Bavaroise), valamint a különbözőféle espumák elkészítését. Így most a ganache, és a mousse kerül górcső alá. <b>Ganache</b> A ganache egy emulzió – olyan anyag, amelyben egy folyadék részecskéit olyan folyékony anyagban oszlatjuk szét, amelyben nem oldódik. Desszertek bevonataként, töltelékeként, is elterjed a használatuk, illetve bonbonokban, pralinékban használatosak leginkább. Csokoládé és tejszín, illetve különböző cukrok emulziója alkotja a ganache krémet. Gyakori a vaj, és különböző esszenciák, fűszerek, szeszek hozzáadása. Az összetevők aránya igen változatos, ezt leginkább a felhasználás módja, és a kívánt konzisztencia határozza meg. <b>Ganache bonbontöltelék alaprecept:</b> 1 l tejszín 120 g glükózszirup 1200 g keserű csokoládé 350 g tejcsokoládé A tejszínt a glükózsziruppal felfőzzük, eközben a csokoládékat vízgőzre helyezett üstben felolvasztjuk. Mikor a tejszínes elegy felforr, vékony sugárban, folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk az olvasztott csokoládéhoz. Lényeges, hogy az így kapott krémet tökéletesen egyneműsítjük, akár botmixerrel is. Így a lehető legjobb állagot, tartósságot kaphatjuk, ha ügyelünk arra, hogy a botmixer fejével ne vigyünk apró légbuborékokat a keverékbe. A légzárványok bekeverésével ugyanis éppen ellenkező, negatív hatást érhetünk el mind állag, mind kezelhetőség, mind tartósság tekintetében. A homogenizált ganache tölteléket szobahőmérsékletre hűtjük, időnként átmozgatva, majd felhasználjuk igény szerint. A fenti ganache recept készíthető csak keserű csokoládéból, vagy akár szerint bármilyen típusú csokoládéból is. A sűrűséget a tejszín és a csokoládé arányának változtatásával szükség szerint alakíthatjuk. Vaj hozzáadásával krémesebbé tehetjük a ganache-t, azonban ennek a módszernek is fontos szabályai vannak. Ha forró, friss ganache krémbe tesszük a vajat, az felolvad, és nem krémesít tökéletesen, inkább csak zsírosít. Az elkészült ganache-t hűtsük vissza 35 C-ra, időnként átmozgatva, és ezen a hőfokon adhatjuk hozzá a puha, de nem felolvadt vajat, habverővel egyenletesen belekeverve azt.
Ízesítésképpen a különböző esszenciákon, gyümölcspüréken túl, fűszereket is használhatunk a tejszínes részbe főzve, majd leszűrve azokat. A glükózszirupnak elsősorban a tartósítás szempontjából van szerepe a receptúrában, hiszen a cukor tartósító hatása itt is érvényesül. Annak oka, hogy erre a célra glükózszirupot, vagy invertcukrot használunk, az hogy ezek nem kristályosodnak vissza a krémben – ezáltal nem károsítja a konzisztenciát -, illetve sokkal egyenletesebben oszlik el az oldatban, a teljes víztartalmat telíthetjük vele, így a tartósító hatás is tökéletes lesz. A ganache mikrobiológiai stabilitásához 75% szárazanyagtartalom szükséges a teljes receptúrát tekintve. Így érhető el a tökéletes tartósság/minőség egyensúly. Ezeket betartva akár két-három hónapig is eltartható lesz a krémünk megfelelő tárolási körülmények között, minden tartósítőszer nélkül.
<b>Mousse</b> A francia "mousse" szó jelentése "hab". A gasztronómiában tehát könnyű, habos textúrát jelöl. Mousse-ból számtalan változat, típus létezik, igen tág keretek közt mozog, nincs olyan konkrét technológiai meghatározása, mint például a Bavaroise-nak. Ezek közt mind összetételben, mind elkészítésben jelentős különbségek vannak. Elkerülendő a túlzott csapongást, vegyük alapul a csokoládé mousse receptjét. A klasszikus stílusú csokoládé mousse mindössze csokoládéból, tojásból, kevés porcukorból, és vajból áll. <b>Csokoládémousse alaprecept (Larousse gasztronómiai lexikon)</b> 150 g keserű csokoládé (minimum 70%-os kakaó szárazanyag-tartalommal) 80 g vaj 2 db nagy tojássárga 3 db tojásfehérje 25 g porcukor A csokoládét felolvasztjuk a vajjal maximum 50 C-ig, lassan hozzákeverjük a tojássárgát, végül a cukorral felhabosított tojásfehérje habbal - két részletben hozzáadva azt - lazítjuk. Fentieknek megfelelően tehát tojásfehérje habbal lazított krémről beszélünk, a klasszikusnak tekintett csokoládémousse esetében. A tojásfehérje hab lazításként azért praktikus, mert nem fedi el az ízeket, és könnyű, légies textúrát biztosít a krémnek. Kötőanyag használata nem szükséges, hiszen a keserű csokoládé kellő stabilitást fog adni a krémnek, ha csak nem szándékozunk valamilyen különleges formában tálalni a mousse-t. Vannak esetek, mikor azonban fele részben, vagy teljes egészében felvert tejszínnel lazítjuk a mousse-t. Ez elsősorban gyümölcsös, és néha csokoládé mousse-ok esetén is lehet indokolt, azonban egy csokoládés változatban az ízt elfedő tulajdonsága miatt nem javasolt a teljes egészében tejszínhabbal való lazítás alkalmazása.
<b>Csokoládémousse szilvamártással fermentált fokhagymával</b> <b>(Világ Viktor receptje)</b> 500 g 72%-os Satongo Callebaut Finest Selection csokoládé 10 db tojássárgája 100 g folyékony tejszín 10 db tojásfehérje 100 g cukor 800 g tejszínhab 10 g porzselatin 50 ml víz (hideg) A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojássárgákat a folyékony tejszínnel, és a cukor egynegyedével 62 C fokra hevítjük vízgőz fölött, majd jégágyon gyorsan visszahűtjük. A zselatint a vízzel hidratáljuk, felolvasztjuk. A maradék cukorral a tojásfehérjét könnyű habbá verjük. A tojássárgás részt kihűlés után finoman összeforgatjuk a tejszínhabbal, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert tojáshabot. Végül az olvasztott zselatint is belekeverjük. <b>A mousse-ban alkalmazható kötőanyagok</b> Vannak esetek, mikor a mousse-ban felesleges bármiféle kötőanyag használata a szervírozás módja okán, vagy a csokoládé kötőereje miatt. Azonban néha szükséges valamilyen egyéb stabilizátort használnunk. Egy fehércsokoládé mousse, vagy a gyümölcsös mousse-ok készítése esetén a zselatinok valamelyike, vagy a kakaóvaj (Mykryo porított kakaóvaj) használata lehet a legcélszerűbb. A zselatinnal való stabilizálásra a fenti receptben – Világ Viktor receptjében - láthattunk egy példát, azonban most nézzünk leírást egy kakaóvajjal való stabilizálásra. <b>Pirosgyümölcsös mousse Mycryo-val (Callebaut recept):</b> 100 g gyümöcspüré (málna, vagy áfonya) 175 g kristálycukor 60 g Callebaut Mycryo porított kakaóvaj 200 g gyümöcspüré (3 C-os) 650 g felvert tejszín A gyümölcspürét és a cukrot összekeverjük, és a keveréket 70 C-ig melegítjük. Hozzáadjuk a Mycryo-t, és botmixerrel egyneműsítjük a keveréket. Hozzákeverjük a maradék, hideg gyümölcspürét is, majd a 18-20 C-ra visszahűlt keverékhez adjuk felvert tejszínt. Ha kakaóvajjal kötjük meg a krémet, abban az esetben nem rugalmas kötést, hanem lágyan olvadó, krémesebb mousse-t kapunk. Ez az alapanyag e célra akkor alkalmazható, ha a mousse-unk össztömegére számított (persze ez igaz egy Bavaroise-ra is) 50% feletti szárazanyagtartalommal rendelkezik minimum, és felvert tejszínnel lazítjuk a krémet – a tejszínhabtartalom ez esetben nélkülözhetetlen. Ilyenkor a krém össztömegére számított 3-6%-nyi Mykryo porított kakaóvaj hozzáadásával érhetjük el a kívánt állagot.
<i>Varga Gábor – desszert.eu </i> <i>Megjelent a Vendéglátás Magazin 2011. 11. havi számában</i>

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-26 11:51
Sziasztok! Holnap szeretném kipróbálni a receptet. Tudnátok segíteni, hogy a szószt mivel lehet helyettesíteni? Nem...
39123
2016-10-26 09:59
ilyen lett :)
39120
2016-10-26 09:50
Nagyon jó recept köszönöm!
39119
made by zwoelf