Regisztráció
Közel 200 féle sörkülönlegességgel, koncertekkel és dumaszínházzal várja vendégeit – a korábbi évektől eltérően a nyár elején, június 13. és 16. között - a Budavári Sörfesztivál, melyet immáron harmadik alkalommal hívnak életre a szervezők, a Budavári Palota teraszain. A kézműves sörfőzdék sörei mellett idén a ciderek is sokkal nagyobb szerepet kapnak, a látogatók a Ciderligetben kóstolhatják meg az almából készült, frissítő italokat.
A rendezvény beharangozóját a MOM Park Leroy Bistroban tartották. A sörlakomával egybekötött kóstolón a fesztiválon résztvevő főzdék mutatták be termékeiket. A sörmustrán számos „versenyző” nyerte el tetszésünket, többek között a Brandenecker Sörház naranccsal ízesített világos söre és bodzás barnája, a Stari Sörfőzde üde meggyes és szilvás sörei, valamint két most debütáló különlegesség: a Köleses Sör mézes-köleses itala és a Gyertyános Sörfőzde Elixír 18 elnevezésű, gyógynövényekből főzött söre.
Kurucz Gergely, a Budavári Sörfesztivál egyik főszervezője arról beszélt, tapasztalataik szerint a hazai gasztronómiai fesztiválok közönsége évről évre nyitottabb a különleges magyar ízekre, egyre többen keresik a kézműves sörfőzdék termékeit. Bár a magyarországi gasztronómiai sörfogyasztás még fiatal, de jó úton halad és nagyon gyorsan fejlődik. A III. Budavári Sörfesztivál megszervezésével nem titkolt célunk a folyamat támogatása, valamint a hazai sörfőzdék és minőségi csapolt sörök népszerűsítése – emelte ki a főszervező. Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke rendkívüli lehetőségnek nevezte, hogy a kézműves főzőmesterek is képviseltethetik magukat a Budavári Sörfesztiválon. Örülünk, hogy idén is népszerűsíthetjük a kiváló minőségű hazai kézműves söröket, és bemutathatjuk a nagyközönségnek a hosszú évek munkájával tökéletesített termékeinket, ugyanis a magyarországi sörkultúra ápolása elképzelhetetlen a kicsi, családias sörelőállító-műhelyek szakértelme nélkül – vélte a szakember.
A sörkóstoló kísérő fogásait a Leroy Bistro séfje, Molnár Attila készítette el. Mi tagadás, nagyszerű ételeket készített, szezonális alapanyagokból. Rögtön szemet szúrt, hogy szeret kísérletezni az ízekkel, és csakis egészséges, minőségi hozzávalókat hajlandó felhasználni. Az ételeket a változatosság és esztétikum jellemezte. A menüsorhoz a séf tanácsai alapján válogattuk ki a legodaillőbb söröket.
Az előételt válogatott sörkorcsolyák: kétféle szürkemarha szalámi (paprikás és téli), zöldséges árpagyöngy fasírt, káposztás rétes, valamint kacsamájas mini hot-dogok alkották, melyekhez együttesen leginkább az erős, barna sör passzolt.
Rögtön ezután könnyű és zamatos karfiolleves következett. A kókusztejjel készített leves lágy ízét kifejezetten jól ellensúlyozta a mellé szervírozott parmezán chips. Köleses sörrel öblítettük le ezt a fogást.
Főételként omlós csirkecombok érkeztek kéksajt mártásban, párolt zöldspárgával és jázminrizzsel. Ehhez már megbirkóztunk egy jó korsó Keserű Mézzel, azaz egy erősebb ale típusú sörrel, mely illatában édes és gyümölcsös, ízében viszont kesernyés.
Desszertnek epres tiramisut kóstoltunk, melynek különleges ízeit a vaníliás tejeskávéval készített mascarpone krémbe „rejtett” epervelő kölcsönözte. Az étkezést egy pohár meggyes sörrel koronáztuk meg.
A Budai Sörfesztiválon ától cettig érdemes ott lenni, ezért aki teheti, bérletet vegyen és próbáljon ki minél több - főleg hazai - kézműves sört, de ne hagyja ki cseh, belga, német sörkülönlegességeket sem. Aki nagy dózisban kíván fogyasztani, annak ott a már jól bevált 4 deciliteres betétdíjas korsó, a kísérletező kedvűek viszont 2 deciliteres kóstoló adagokat is választhatnak. Szindbád halhatatlan szavaival élve: „A habot megtarthatja magának a csapos”.

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-20 23:10
én őrölt köményt tettem még bele, attól is nagyon jó íze lett
38906
2016-10-20 21:14
ladanyi2013: Ha magamnak csinálom egészen rózsaszínűre hagyom a belsejét, ez olyan 5-7 perc. Ha a család is eszi akkor...
38905
2016-10-20 21:13
Már többször készítettem. Nincs nyomózsákom, de 2 kávéskanállal is szépen lehet formázni. Nem szoktam tojással...
38904
2016-10-20 20:57
köszi a receptet!
38903
made by zwoelf