Regisztráció
A Vendéglátás Magazinban 2011. szeptemberében indult - mai napig működő - rovatom cikkeit a jövőben majd két éves csúszással ugyan, de havi rendszerességgel közzéteszem itt is, a köz épülésére. :) Ezek a cikkek szakmai alapvetéseket, hasznos tudnivalókat foglalnak össze. A nyomtatott változattal szemben nagy előnye az online felületnek, hogy itt bárki észrevételeket, kérdéseket is fűzhet a cikkekhez. Remélem sokaknak nyújthatnak majd ezek a szakmai anyagok segítséget a jövőben.
<b>Agaragar</b> Az agaragar fehér, por állagú alapanyagként kapható. Ez egy tengeri vörös alga kivonat, amely 100%-ban természetes, és 100%-ig növényi eredetű. Vízmegkötő képessége még nagyobb, mint a hagyományos zselatinnak. Kb. 2-3 g literenkénti adagolással, lágy zselét nyerhetünk, 5 g körüli adagolással pedig már a szájban kellemes élményt nyújtó zselét kapunk. A köznyelv vegetáriánus zselatinnak is nevezi. Érdemes tudni róla, hogy enyhe hashajtó tulajdonsággal rendelkezik. Kémiai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a vízzel érintkezve megduzzadjon. Főzés után lehűtve sárgás vagy színtelen, szagtalan vagy enyhén jellegzetes szagú gélként szilárdul meg, melyből zselatin szilárdságú zseléket is tudunk készíteni. Az agaragarral készített zselé fizikai tulajdonságai nem teljesen azonosak a zselatinnal készült zseléével, ennek felhasználásával ugyanis kifejezetten törős zseléket kapunk!
Felhasználásakor a vízben ajánlott botmixerrel egyneműsíteni az agaragart, mert csomósodásra hajlamos. Csak vízben oldódik, alkoholban, és olajban nem! Miután feloldottuk, minimum 2-5 percig kell forralnunk, majd szobahőmérsékletre, vagy az alá visszahűteni, hogy zselésítő hatása érvényesüljön. Természetesen, mint egy zselatinoldat esetében, itt is dolgozhatunk, egy sűrű, forró sűrítménnyel, melyet bármilyen termékbe igény szerint adagolunk. Mivel az agaragar zselé olvadáspontja jóval magasabb, mint a zselatinnak, kb. 85-90 C fok, ezért kiválóan alkalmas meleg zselék, habok készítésére, szifonnal való munkára. Persze alkalmazhatjuk akár hagyományos lekvárok sűrítésére is.
<b>Zselatin</b> Először is tisztázandó, hogy a por-, és a lapzselatin is ugyanabból a forrásból származik – mindkettő állati eredetű kollagén. Háziállatok (szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből készül. A kettő alkalmazásában alapvető különbség, hogy a lapzselatinnal tisztább ízű, és üvegességű a végtermék, mint a porzselatin esetében. De állagában, ízében is "tisztább". Felhasználásukban lényeges szabály, hogy a többi összetevővel ellenben, szinte sohasem tehetjük közvetlenül a termékbe ezeket a hozzávalókat, hanem hidratálnunk kell őket. Felhasználásukkor a zselatinokat hideg vízben kell hidratálnunk, majd hidratálás után olvasztani 50 C fölötti hőmérsékleten, vagy forró vízben, vizes közegben feloldani szintén 50 C fok fölött. A por-, és a lapzselatin esetében is a hidratálást érdemes a receptben amúgy is jelen lévő valamely hidegen bevitt folyadékban, vagy meleg folyadék egy fel nem melegített részében elvégezni, így nem kerül a receptúrába plusz, oda nem illő víztartalom. Amennyiben a receptben nem áll rendelkezésre a hidratáláshoz elegendő folyadék, úgy a lapzselatint a hideg vízben történő hidratálás után ki kell nyomkodnunk, hogy minél kevesebb szabad víz kerüljön a termékbe, majd ezután 50 C fok fölött kell megolvasztanunk, és bedolgoznunk. A porzselatinból pedig zselatinoldatot célszerű készíteni. Az 50 C fölött hőkezelt zselatin a késztermék 15 C fok alá hűtése után éri el végleges stabilitását, mellyel kapcsolatban figyelembe kell vennünk, hogy a zselatin a termék állása során egyre szilárdabbá válik, így több napos tárolás esetén gumisodást eredményezhet túlzott adagolása. Ellentétben az agaragar zselével, zselatin zselé már körülbelül 35 C-on olvad, ami optimális adagolás esetében lehetővé teszi, hogy gyorsan elolvadjon a szájban.
A zselatinok szilárdságát Bloom-ban mérjük. Eszerint választunk, vásárolunk zselatint. A magasabb Bloom értékű zselatin jobb minőségű, és drágább is. Magyarországon (és világszerte) az élelmiszeriparban többnyire 200 Bloom-os zselatinokkal dolgozunk. Ha egy kitalált receptbe magasabb, vagy alacsonyabb Bloom-értékű zselatin kerül, azzal a termék állaga is jelentősen változni fog, ezért érdemes az általunk alkalmazott zselatinról a forgalmazótól pontos értékeket kérnünk, és mindig ugyan olyan erősségű alapanyagot vásárolnunk!
<b>Bevonó glazing recept lapzselatinból (Varga Gábor receptje):</b> 150 g víz 300 g kristálycukor 300 g glükózszirup 200 g sűrített tej (cukrozott) 23 g lapzselatin (dehidratálva) 150 g 70%-os étcsokoládé A lapzselatinokat hideg vízbe tesszük hidratálódni. A vizet, a cukrot, és a glükózszirupot valamint a sűrített tejet együtt felfőzzük. Ha felfőtt, a kinyomkodott, hidratált lapzselatint elkeverjük a forró keverékben. Végül beletesszük az olvasztott étcsokoládét, és botmixerrel simára turmixoljuk úgy, hogy ne vigyünk levegőt az elegybe, azaz ne tegyük buborékossá. Amint 35 C körüli hőfokra visszahűlt, már használhatjuk is. Érdekesség, hogy mivel a zselatin egy tisztított fehérje, éppúgy képes a levegőt megkötni, mint a tojásfehérje, tehát egy zseléfőzet is felhabosítható. Alábbiakban közlünk is egy példareceptet.
<b>Felvert gyümölcszselé recept porzselatinból (Michel Willaume receptje - Valrhona):</b> 100 g víz 20 g 200 Bloom-os porzselatin 230 g kristálycukor 270 g víz 125 g friss, citromlé 125 g málnapüré A receptben szereplő első vízmennyiségben hidratáljuk a zselatint. Készítsünk szirupot a második tétel vízből, és cukorból. A felfőzött sziruphoz adjuk hozzá a citromlevet, a málnapürét és a hidratált zselatint. Végül újra forraljuk fel. Egy éjszakán át hagyjuk zselésedni a hűtőben. Habverőgéppel verjük hosszan, egészen addig amíg könnyed habos állagú lesz. Öntsük ki 2 cm magas formába, majd tegyük mélyhűtőben. Vegyük ki a formából és vágjuk különböző méretű kockákra vágva dekorálhatunk vele, krémekbe keverhetjük, de akár rétegként desszertekbe is tölthetjük.
<i>Varga Gábor – desszert.eu</i> <i>Megjelent a Vendéglátás Magazin 2011. 09. havi számában </i>

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-22 13:19
mennyei lett!
38962
2016-10-22 13:00
és nem hàmozzátok meg a gombát ?
38960
2016-10-22 12:49
Nisztos kipróbálom
38959
2016-10-22 12:43
Nagyon guszta
38958
made by zwoelf