Csikóstokány recept (Tokány de porc á la csikós)

Csikóstokány recept (Tokány de porc á la csikós)

Hozzávalók

adagra4 adagra:

A pörkölthöz:

A habaráshoz:

A köret:

Teljes elkészülési idő:

köret nélkül!
5
Értékelés
57

Leírás

A csikóstokány egy igazi ínyenc csemege. Igazán magyaros, és igazán finom! Aki nem evett még ilyet, annak a csirkepaprikáshoz tudnám leginkább hasonlítani, de ha még nem kóstolta, mindenképpen pótolja be!


Elkészítés

1
A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
2
A szalonnát bevagdossuk a bőrén, majd arról egy mozdulattal leválasztjuk. Így a legkönnyebb felvagdalni a szalonnát.
3
A sertéshúst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk.
4
A szalonnát a serpenyőbe tesszük, és üvegesre pirítjuk.
5
Rátesszük a hagymát, megsózzuk, és megpirítjuk a hagymát, aztán rátesszük a hússzeleteket.
6
Ahogy a hús levet enged, megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával. Mikor kezd elforrni a leve, felöntjük vízzel, majd lefedve készre pároljuk, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Figyelem! Szükség esetén többször is felönthetjük vízzel, míg teljesen puhára nem párolódik a hús!
7
Amint a hús kész, elkészítjük a habarást. A habaráshoz a tejfölt, a lisztet habverővel simára keverjük, a tokány levéből egy merőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz - hőkiegyenlítük. Ha ez kész, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban adjuk a habarást a húshoz.
8
Ismét átforraljuk, és galuskakörettel tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.19 18:42
Most lettem kész vele! :) Mindenkinek nagyon ízlik!
2014.07.24 21:10
Biztos forrásból tudom hogy nagyon finom lett :)
2014.02.09 10:42
nekem ilyen lett :) isteni finom
2013.03.16 21:36
Gyakran készítem,de azzal a kulonbséggel,hogy 4db babérlevelet és rengeteg majorannát teszek bele.Próbáljátok ki,nagyon finom :)
2013.01.24 15:09
Tökéletes a recept és igen egyszerű! Nagyon finom lett! Köszönöm!
2012.12.03 15:13
Kedves Gábor!

Az Én Csikós tokányom így sikerült, isteni finom. Már nem egyszer, és nem is kétszer készítettem el, de most megmutatom hogy sikerült nekem.
2012.02.20 18:36
A kis férjecskémnek annyira ízlett, hogy ma ismét el kellett készítenem :) csirkével és kolbásszal :)
2012.02.20 10:45
Sziasztok! Elkészült...amit bánok, hogy nem készítettem képet :) Sertés helyett csirke, szalonna helyett kolbász. Elképesztően finom lett :) Mind elfogyott!!! A következő alkalommal lefotózom :)
2012.02.15 15:55
Csak arra válaszoltam, amit Dzsudzsus kérdezett.

A tokányokról: Sajnos a tokányokról azt kell mondani, hogy teljesen érdemtelenül ma az étkezési divat peremén helyezkednek el. Pedig a legősibb magyar konyhát idézik. A kisujjnyi csíkokra vágott hús még annak az emlékét őrzi, amikor a pusztákon vándorló elődeink a húst hasonló apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különböző őrleményekkel, magokkal felfőzve készítették el. A századok alatt finomultak a magyar konyha klasszikus ételeivé.

A tokány készülhet sertéshúsból, marhából, borjúból vagy akár vadhúsokból is.

Hétvezér tokány

Hozzávalók: 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 5 g pirospaprika, 25 dkg marhahús, 25 dkg sertéshús, 25 dkg borjúhús, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 3 dl tejföl, 4 dkg liszt, só.

A kockákra vágott füstölt szalonna zsírján megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csíkokra vágott marhahúst, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva addig pároljuk, ameddig a hús félpuha lesz. Ekkor hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst, majd amire a hús puhulni kezd, a hasonlóan darabolt borjúhúst, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Amikor a húsok puhára párolódtak, tejfölös habarással sűrítjük, és a tejszínt is hozzáöntve még 2-3 percig forraljuk.
Tarhonyát, galuskát vagy párolt rizst adunk hozzá.


2012.02.15 14:20
Szerintem pedig bármilyen húsból el lehet készíteni. Mi például nem eszünk disznóhúst, mégis szoktam ilyesmiket főzni, pulykából meg csirkéből is. Lefejtett combhússal is finom.
2012.02.15 13:20
Szerintem, nem sikerül ilyen fincsire. Tokánynak disznóhús való.
2012.02.15 09:52
Mindenképp szeretném kipróbálni ezt a receptet, viszont az lenne a kérdésem, hogy ha csirkemellből készítem, akkor is sikerülhet ilyen fincsire?? :)
2012.01.27 18:31
Nagyon jó recept! Mindenkinek nagyon ízlett a családban. Viszont örülnék még több hasonló, a mindennapi menübe illeszthető receptnek! Kezdő vagyok még a konyhában, viszont nagyon megszerettem a sütés-főzést, és leginkább erről az oldalról bővítem a repertoárt. Úgyhogy megköszönnék még pár hasonló, ízletes receptet! :-)
2011.12.29 09:26
Nagyon finom lett! Köszi a receptet!
Nekem így sikerült:
2011.10.29 07:49
Kedves Gábor!
Nem az Ó betű az igazi baj mert az elnevezés nem a Csikósokról szól hanem a "csíkokra" vágott nyersanyagokról. Sajnos a szakirodalomnak nevezett forrás -kérdés melyik ?? - is sok sok hasonló hibát tartalmaz amelyeket -tisztelet a kivételnek -elkövettek kollégáink trehányságból pontatlanságból stb.
Mivel ezt a szakmát már az ötvenes évek végén kezdtem tanulni és ismertem a készítőket, feltalálókat azaz az eredeti ételek kreálóit ezért vagyok biztos a véleményemben. Mivel az ételnek története is van az a magyarázat minderre. A net -Google _ nem pontos információk tárháza csupán kényelmes.Elnézést a hosszú magyarázatért de mint a szakmát gyakorló és oktató vénember -tehát a dolgok nagy része fejben, tapasztalásban van, így a gasztronómia történetben is kicsit járatos vagyok -bár többet tudnék!
Baráti üdvözlettel: molbika
2011.10.26 08:07
Kedves molbika!

Mivel a szakirodalom hosszú "ó"-val jegyzi, és a Google-ban is csak így találják meg a receptünket, bár köszönjük a megjegyzést, sajnos nem sokat tudunk kezdeni a helyzettel.

Üdv!
Gábor
2011.10.26 05:38
T.Admin.
Az étel helyes elnevezése nem "Csikós " hanem Csíkos tokány
Évtizedek óta a helytelen megnevezést használják még a szakemberek is !!
Bocsi -üdv.
2011.09.03 20:38
Naggggyon finom :)
2011.06.25 20:32
Sziasztok! Gratulálok nagyon jó és hasznos ez az oldal.Csak annyi megjegyzést szeretnék hozzá fűzni, hogy amikor a pörköltöt készítem én szoktam hozzá adni még 1-2 babérlevelet,különlegest ízt ad neki.Tanácsolom, hogy próbáljátok ki így.Nagyon finom én a nagymamámtól tanultam és a párom imádja. :D
2011.01.06 12:15
Sziasztok!

Lehetne-e még más tokányreceptet is felrakni?

Üdv:

Tibi
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Az előbb lettem kész vele. Eszméletlenül finom lett. Bár én tettem bele egy gerezd fokhagymát is(nekem nagyon hiányzott volna az íze ha nem kerül bele). Valamint a csipetnyitől kicsivel több sót tettem bel...
Szervusz, Igen, ezt a jogot külön kérni kell. Be is kapcsoltuk Neked a recept feltöltési jogot! Klassz napot, ApróSéf.hu
szia most sül,csak a formátuma nem kenyér, hanem zsemle :)) az a kérdésem, egyrészt, hogy cukor nem kell bele, az élesztő miatt? Próbaképpen tettem bele egy kiskanállal. A másik kérdés, hogy amikor letakaro...
köszönöm a receptet:-)
Kedves Andi! Igen, ahogy Gábor írta, locsolgasd meg vele a piskótalapokat, úgy is tökéletes lesz. Mazsola helyett pedig akár darabolt aszalt gyümölcsöt is tehetsz bele, ha szeretitek. :) Üdv: Zsuzsi

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.