Csörögefánk recept + videó

Csörögefánk recept + videó

Hozzávalók

db fánkhoz30 db fánkhoz:

A fánkhoz:

A sütéshez:

A díszítéshez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
58

Leírás

A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén - alakja miatt - forgácsfánk. Kiváló recept!


Elkészítés

1
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
3
A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk rádlival, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
4
Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
5
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
6
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
7
A kész fánkokat barackízzel kínáljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 2292.1 kcal
Fehérje: 43.025 g
Szénhidrát: 347.75 g
Zsír: 85.55 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.05.18 13:26
Isteni lett!! Nagyon finom:))
2014.01.19 19:18
Köszönöm a receptet, szuper lett!
2013.03.07 12:29
Hólyagos a tészta nem az élesztőtől lehet csak, a hólyagok gázbuborékok amik bennemaradnak a gluténszálak közt ha jó fogós a liszt (magas a gluténtartalma) a dagasztás közbem beledolgozott levegőtől is lehet hólyagos. (idő kell hozzá)
2013.02.18 13:04
Szombaton én is elkészítettem. Isteni finom lett! Utoljára nagymamám készített nekem, kb. 15 éve. Azóta nem ettem, de ez a csöröge az ő fánkjait juttatta eszembe. Köszönöm a receptet Gábor! :)
2013.02.11 12:05
Szia!
A 2 g cukor a tésztában gondolom nem elírás, de akkor minek bele? A végén úgyis megcukrozzuk nem?
2013.02.08 20:57
Szia Gábor! a csörögefánk 2.pontjába olvastam "hólyagosra dagasztjuk" én csak az élesztös tésztát tudom hólyagosra dagasztani.Amúgy tapasztalatom szerint igen hólyagosabb lesz a tészta dagasztásnál.és mivel ebbe a csörögefánk receptbe nincs élesztö ezért kérdeztem hogy,hogy lehet hólyagosra dagasztani. amugy attol mert kemény lett a csörögefánkom,nagyon finom lett.üdv
2013.02.08 20:23
Szervusz! Az élesztőt nem értem hogy jön ide. :) Attól hólyagosabb lesz a tészta dagasztáskor? :) Az én tapasztalataim alapján az élesztő kelesztéskor, és sütéskor dolgozik. Dagasztáskor az a tészta tud hólyagos lenni, ami szépen össze van dolgozva, és olyan az állaga, hogy szépen tud hólyagosodni.
2013.02.08 16:34
Kedve Gábor! Hogy lehet egy élesztö nélküli tésztát hólyagosra dagasztani? Épp most csinálnám ez a fánkot,a leirtak alapján,de nekem ugy tünnik hogy szinte kö kemény a tészta.Az elsö kérdésre a választ köszönöm.üdv
2013.01.09 17:40
nagyon finom lett és mindenkinek ajánlom mert biztos siker lesz a gyerekek körében is.
2013.01.09 16:11
Nagyon klassz! :)
Körte-, és szilvalekvár van itthon. Nem rossz azzal sem.
2012.01.30 14:55
Kedves Gábor!

A túrós csörögéhez is használható ez a recept? Szívesen fogadnám a túrós változat receptjét is. :)
2012.01.30 14:54
Kedves Gábor!

A túrós csörögéhez is használható ez a recept? Szívesen fogadnám a túrós változat receptjét is!:)
2012.01.12 17:12
Megsütöttem, nagyon finom puha lett.
Egy picit változtattam rajta, tettem bele 1 evőkanál pálinkát, hogy kevésbé szívja fel az olajat.

2011.10.29 11:21
Mindjárt nekifogok, már nagyon régen sütöttem, remélem, most is elsöprő sikert érek el vele családom körében :)))
2011.01.09 14:27
Most csináltam először, nagyon finom lett!
Köszönöm a receptet!
2010.12.31 23:04
Ma este, szilveszterre sütöttem meg ezt a finomságot. Annyit változtattam rajta, hogy tettem még a tésztába sütőport, reszelt citrom héjat és 2 e. kanál gönci barack pálinkát. A két és fél éves kislányommal cakkoztuk ki a tésztát, ezért lettek ilyen összevissza formák :) Nagyon finom puhák lettek, bourbon vaníliás porcukorral hintettem meg.
Én még annyival kiegészíteném a receptet, hogy a hozzávalók (különösen vaj, tejföl) legyenek szoba hőmérsékletűek, máskülönben nem lesz hólyagos a tésztánk és száraz fánkok lesznek.
De amúgy egyszerű elkészíteni, bátorítok mindenkit!
2010.09.22 16:11
Régiónként változik az elnevezés, megkülönböztetés. Persze ha az ember elmerül a témában, lehet hogy van különbség, de az ország lakosságának minimum fele szerint ez csöröge, így én is így nevezem. De ha tudsz biztosat, érdeklődéssel várom a téma felfejtését. ;-)

Üdv!
Gábor
2010.09.22 13:52
Gábor!
Csak érdeklődni szeretnék. A fénykép alapján ennek a fánknak a neve az én tudomásom szerint forgácsfánk. A csörögefánkot mi speciális csörögefánk formában sütjük (kicsit az anyaghányad is más, de ez most lényegtelen). A csatolt képen jól látszik ez az eltérés.

Az egészen biztos, hogy a fánksütő vidékeken a két fánkot nagyon határozottan megkülönböztetik, de az elnevezést illetően már nagy a bizonytalanság.
Nem vitaindítót akarok, hanem a véleményedet várom.
2010.02.27 12:45
Elkészítettem ezt a finom fánkot! A családom imádta, nagyon könnyű, és gyors volt!Köszönöm a receptet!
2010.02.01 13:45
SZia!

1 mokkáskanálnyi mondjuk.

Üdv!
Gábor
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Nagyon finom lett! Olyannyira, hogy időm sem maradt lefotózni, hamar elfogyott! ;) Köszönjük a receptet!
Ez a profi receptek ismérve. Akinek problémás a mérleg, az jobb is ha nen fog neki.
Mióta dekázzuk a tojást??? Miért nem lehet azt írni x db tojás?? Inkább mást keresek bár lehet, hogy nagyon finom.
jelentés: finom lett, csak a tiz perc a végén nekem sok lett, kicsit odaégett. És kőkemény lett sajna :( betakartam pedig fóliával, most beraktam egy fémdobozba, hátha megpuhul. Van tipped, hogy mi lehet a pro...
Az előbb lettem kész vele. Eszméletlenül finom lett. Bár én tettem bele egy gerezd fokhagymát is(nekem nagyon hiányzott volna az íze ha nem kerül bele). Valamint a csipetnyitől kicsivel több sót tettem bel...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.