Csörögefánk recept + videó

Csörögefánk recept + videó

Hozzávalók

db fánkhoz30 db fánkhoz:

A fánkhoz:

A sütéshez:

A díszítéshez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
58

Leírás

A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén - alakja miatt - forgácsfánk. Kiváló recept!


Elkészítés

1
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
3
A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk rádlival, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
4
Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
5
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
6
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
7
A kész fánkokat barackízzel kínáljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 2292.1 kcal
Fehérje: 43.025 g
Szénhidrát: 347.75 g
Zsír: 85.55 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.05.18 13:26
Isteni lett!! Nagyon finom:))
2014.01.19 19:18
Köszönöm a receptet, szuper lett!
2013.03.07 12:29
Hólyagos a tészta nem az élesztőtől lehet csak, a hólyagok gázbuborékok amik bennemaradnak a gluténszálak közt ha jó fogós a liszt (magas a gluténtartalma) a dagasztás közbem beledolgozott levegőtől is lehet hólyagos. (idő kell hozzá)
2013.02.18 13:04
Szombaton én is elkészítettem. Isteni finom lett! Utoljára nagymamám készített nekem, kb. 15 éve. Azóta nem ettem, de ez a csöröge az ő fánkjait juttatta eszembe. Köszönöm a receptet Gábor! :)
2013.02.11 12:05
Szia!
A 2 g cukor a tésztában gondolom nem elírás, de akkor minek bele? A végén úgyis megcukrozzuk nem?
2013.02.08 20:57
Szia Gábor! a csörögefánk 2.pontjába olvastam "hólyagosra dagasztjuk" én csak az élesztös tésztát tudom hólyagosra dagasztani.Amúgy tapasztalatom szerint igen hólyagosabb lesz a tészta dagasztásnál.és mivel ebbe a csörögefánk receptbe nincs élesztö ezért kérdeztem hogy,hogy lehet hólyagosra dagasztani. amugy attol mert kemény lett a csörögefánkom,nagyon finom lett.üdv
2013.02.08 20:23
Szervusz! Az élesztőt nem értem hogy jön ide. :) Attól hólyagosabb lesz a tészta dagasztáskor? :) Az én tapasztalataim alapján az élesztő kelesztéskor, és sütéskor dolgozik. Dagasztáskor az a tészta tud hólyagos lenni, ami szépen össze van dolgozva, és olyan az állaga, hogy szépen tud hólyagosodni.
2013.02.08 16:34
Kedve Gábor! Hogy lehet egy élesztö nélküli tésztát hólyagosra dagasztani? Épp most csinálnám ez a fánkot,a leirtak alapján,de nekem ugy tünnik hogy szinte kö kemény a tészta.Az elsö kérdésre a választ köszönöm.üdv
2013.01.09 17:40
nagyon finom lett és mindenkinek ajánlom mert biztos siker lesz a gyerekek körében is.
2013.01.09 16:11
Nagyon klassz! :)
Körte-, és szilvalekvár van itthon. Nem rossz azzal sem.
2012.01.30 14:55
Kedves Gábor!

A túrós csörögéhez is használható ez a recept? Szívesen fogadnám a túrós változat receptjét is. :)
2012.01.30 14:54
Kedves Gábor!

A túrós csörögéhez is használható ez a recept? Szívesen fogadnám a túrós változat receptjét is!:)
2012.01.12 17:12
Megsütöttem, nagyon finom puha lett.
Egy picit változtattam rajta, tettem bele 1 evőkanál pálinkát, hogy kevésbé szívja fel az olajat.

2011.10.29 11:21
Mindjárt nekifogok, már nagyon régen sütöttem, remélem, most is elsöprő sikert érek el vele családom körében :)))
2011.01.09 14:27
Most csináltam először, nagyon finom lett!
Köszönöm a receptet!
2010.12.31 23:04
Ma este, szilveszterre sütöttem meg ezt a finomságot. Annyit változtattam rajta, hogy tettem még a tésztába sütőport, reszelt citrom héjat és 2 e. kanál gönci barack pálinkát. A két és fél éves kislányommal cakkoztuk ki a tésztát, ezért lettek ilyen összevissza formák :) Nagyon finom puhák lettek, bourbon vaníliás porcukorral hintettem meg.
Én még annyival kiegészíteném a receptet, hogy a hozzávalók (különösen vaj, tejföl) legyenek szoba hőmérsékletűek, máskülönben nem lesz hólyagos a tésztánk és száraz fánkok lesznek.
De amúgy egyszerű elkészíteni, bátorítok mindenkit!
2010.09.22 16:11
Régiónként változik az elnevezés, megkülönböztetés. Persze ha az ember elmerül a témában, lehet hogy van különbség, de az ország lakosságának minimum fele szerint ez csöröge, így én is így nevezem. De ha tudsz biztosat, érdeklődéssel várom a téma felfejtését. ;-)

Üdv!
Gábor
2010.09.22 13:52
Gábor!
Csak érdeklődni szeretnék. A fénykép alapján ennek a fánknak a neve az én tudomásom szerint forgácsfánk. A csörögefánkot mi speciális csörögefánk formában sütjük (kicsit az anyaghányad is más, de ez most lényegtelen). A csatolt képen jól látszik ez az eltérés.

Az egészen biztos, hogy a fánksütő vidékeken a két fánkot nagyon határozottan megkülönböztetik, de az elnevezést illetően már nagy a bizonytalanság.
Nem vitaindítót akarok, hanem a véleményedet várom.
2010.02.27 12:45
Elkészítettem ezt a finom fánkot! A családom imádta, nagyon könnyű, és gyors volt!Köszönöm a receptet!
2010.02.01 13:45
SZia!

1 mokkáskanálnyi mondjuk.

Üdv!
Gábor
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Én azért lecserélnén az olajat zsírra, és egy kis száraz vörösbort öntenék bele.. De biztos vagyok benne hogy úgyis nagyon finom!
Ezer hála a receptért!Isszonyatossan finom!! ISTENI!!!! :)
nem tudom...több mint 2 órát volt a hűtőben (pontosan csináltam),de még mindig olyan,mint a menzás tejbegríz :-?
köszönöm ezt az isteni receptet, életem eddigi legjobb csirkeje lett :) ajánlom mindenkinek! tökéletes!!!
Nem magazinnal, margarinnal :-)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.