Lekváros derelye recept

Lekváros derelye recept

Hozzávalók

darabhoz20 darabhoz:

A tésztához:

A töltéshez:

  • 300 g sárgabarack dzsem

A főzéshez:

A pirított morzsához:

  • 200 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál étolaj

A tálaláshoz:

Teljes elkészülési idő:

ebből 60 perc burgonya főzés
4.857145
Értékelés
4.8571457

Leírás

Egy finom derelye házilag ebédre vagy vacsorára? Lehet lekváros, túrós, vagy akár friss idénygyümölccsel töltött is. Próbáld ki te is!


Elkészítés

1
Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után.
2
A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára.
3
Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját.
4
Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát.
5
A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává.
6
A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle.
7
A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be.
8
Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle.
9
A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc.
10
Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele.
11
A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 3960.1 kcal
Fehérje: 93.16 g
Szénhidrát: 829.992 g
Zsír: 35.5 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.06.19 13:26
Nagyon jó ez a recept! :)
2014.03.09 13:06
Túrós derelye recept

Hozzavalók: ½ kg burgonya, 40 dkg liszt, 2 tojás, só, 30 dkg juhtúró, 1 evőkanál tehéntúró, olaj, prézli, 10 dkg vaj.

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felvágjuk és sós vízben megfőzzük.
Miután megfőtt leöntjük a vizet róla és összetörjük, majd a vajjal kikavarjuk.
Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és megsózzuk. Könnyű tésztát gyúrunk és kinyújtjuk ½ cm vastag téglalap alakúra.
A kétféle túrót elkavarjuk. A tészta felére halmokat rakunk a túróból. A tészta másik felével letakarjuk és a derelyevágóval kockákat vágunk, úgy hogy a töltelék középen legyen. Sós fővő vízbe rakjuk a derelyéket és pár percig főzzük. Közben a prézlit olajon megpirítjuk. A kifőtt derelyéket prézlibe forgatjuk. Tejföllel, túróval tálaljuk.





2014.02.11 19:48
Nagyon jó recept , nagyon finom .
2012.12.16 09:02
Nagyon jó ez a recept. A legfinomabb!! Az egész család szereti!!
2012.12.01 07:21
Ebben a pillanatban fejeztem be a derelye elkészítését :D csodás lett :D köszönöm ez a csodás receptet :D
2012.10.24 01:31
Sokfele derelye receptet probaltam mar,ez eddig a legfinomabb.Puha a tesztaja ,konyen dolgozhato vele,en szilva lekvarral toltom oket legtobbszor.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Én azért lecserélnén az olajat zsírra, és egy kis száraz vörösbort öntenék bele.. De biztos vagyok benne hogy úgyis nagyon finom!
Ezer hála a receptért!Isszonyatossan finom!! ISTENI!!!! :)
nem tudom...több mint 2 órát volt a hűtőben (pontosan csináltam),de még mindig olyan,mint a menzás tejbegríz :-?
köszönöm ezt az isteni receptet, életem eddigi legjobb csirkeje lett :) ajánlom mindenkinek! tökéletes!!!
Nem magazinnal, margarinnal :-)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.