Regisztráció
Lekváros derelye recept főfotó

Lekváros derelye recept

4.6 csillag / 12 szavazat
Kedvencek közé teszem!1933

Hozzávalók

20
darabhoz

A tésztához

A töltéshez

A főzéshez

A pirított morzsához

  • 200 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál étolaj

A tálaláshoz

Teljes elkészülési idő

ebből 60 perc burgonya főzés

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
3960.1
kcal
Fehérje
93.16
gramm
Szénhidr.
829.992
gramm
Zsír
35.5
gramm

Leírás

Egy finom derelye házilag ebédre vagy vacsorára? Lehet lekváros, túrós, vagy akár friss idénygyümölccsel töltött is. Próbáld ki te is!


Videó

Elkészítés

1
Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után.
Lekváros derelye recept 1. fázisfotó
Lekváros derelye recept 2. fázisfotó
Lekváros derelye recept 3. fázisfotó
Lekváros derelye recept 4. fázisfotó
2
A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára.
Lekváros derelye recept 5. fázisfotó
Lekváros derelye recept 6. fázisfotó
3
Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját.
Lekváros derelye recept 7. fázisfotó
Lekváros derelye recept 8. fázisfotó
4
Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát.
Lekváros derelye recept 9. fázisfotó
Lekváros derelye recept 10. fázisfotó
5
A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává.
Lekváros derelye recept 11. fázisfotó
Lekváros derelye recept 12. fázisfotó
Lekváros derelye recept 13. fázisfotó
6
A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle.
Lekváros derelye recept 14. fázisfotó
Lekváros derelye recept 15. fázisfotó
Lekváros derelye recept 16. fázisfotó
7
A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be.
Lekváros derelye recept 17. fázisfotó
8
Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle.
Lekváros derelye recept 18. fázisfotó
Lekváros derelye recept 19. fázisfotó
9
A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc.
Lekváros derelye recept 20. fázisfotó
Lekváros derelye recept 21. fázisfotó
10
Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele.
Lekváros derelye recept 22. fázisfotó
Lekváros derelye recept 23. fázisfotó
11
A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk.
Lekváros derelye recept 24. fázisfotó
Lekváros derelye recept 25. fázisfotó
Lekváros derelye recept 26. fázisfotó
Lekváros derelye recept 27. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-01-26 22:50
szilvalekváros derelye
27944
2015-10-20 22:14
imádja az egész család!!
24086
2015-10-16 23:59
A dagasztott tésztát lehet állni hagyni 1-2 órára a nyújtás előtt? Nem keményedik meg?
23920
2015-10-09 13:44
Én is kipróbáltam és nagyon finom lett! : )
23627
2015-09-11 19:56
szeretnek felrakni receptet de az a hozzavalo ami szukseges hozza nem talalhato az oldalon rakattintottam utana az "ide klikkelve tölthet fel uj hozzavalot" de ott nem talalom hova kell feltöltni a hozzavalot. köszi elöre is a segitseget
22657
2015-09-03 15:02
nagyon jo recept <3
22399
2015-03-08 18:20
nagyon jó ez a recept! :) isteni finom lett :)
17843
2014-09-30 19:13
Énis elkészítettem,barack-és áfonya lekvárral.Valami Isteni volt a tészta.Csak ajánlani tudom.! :)
13668
2014-06-19 13:26
Nagyon jó ez a recept! :)
12326
2014-03-09 13:06
Túrós derelye recept Hozzavalók: ½ kg burgonya, 40 dkg liszt, 2 tojás, só, 30 dkg juhtúró, 1 evőkanál tehéntúró, olaj, prézli, 10 dkg vaj. Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felvágjuk és sós vízben megfőzzük. Miután megfőtt leöntjük a vizet róla és összetörjük, majd a vajjal kikavarjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és megsózzuk. Könnyű tésztát gyúrunk és kinyújtjuk ½ cm vastag téglalap alakúra. A kétféle túrót elkavarjuk. A tészta felére halmokat rakunk a túróból. A tészta másik felével letakarjuk és a derelyevágóval kockákat vágunk, úgy hogy a töltelék középen legyen. Sós fővő vízbe rakjuk a derelyéket és pár percig főzzük. Közben a prézlit olajon megpirítjuk. A kifőtt derelyéket prézlibe forgatjuk. Tejföllel, túróval tálaljuk.
11555
2142
4.944445
20
48

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-09 12:10
41277
2016-12-09 12:03
Nagyon szépen köszönöm!A legjobb!Szuper recept!Elronthatatlan!Mindenk inek ajánlom!
41276
2016-12-09 11:59
Finom lett, köszönöm a receptet.
41275
made by zwoelf