Főmenü

Regisztráció

Lekváros derelye recept

Lekváros derelye recept

Lekváros derelye recept

4.857145
4.8571457
Kedvencek közé teszem!202

Hozzávalók

darabhoz20 darabhoz:

A tésztához

A töltéshez

  • 300 g sárgabarack dzsem

A főzéshez

A pirított morzsához

A tálaláshoz

Teljes elkészülési idő

ebből 60 perc burgonya főzés

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
3960.1
kcal
Fehérje
93.16
gramm
Szénhidr.
829.992
gramm
Zsír
35.5
gramm

Leírás

Egy finom derelye házilag ebédre vagy vacsorára? Lehet lekváros, túrós, vagy akár friss idénygyümölccsel töltött is. Próbáld ki te is!


Elkészítés

1
Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után.
2
A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára.
3
Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját.
4
Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát.
5
A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává.
6
A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle.
7
A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be.
8
Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle.
9
A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc.
10
Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele.
11
A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-09-30 19:13
Énis elkészítettem,barack-és áfonya lekvárral.Valami Isteni volt a tészta.Csak ajánlani tudom.! :)
13668
2014-06-19 13:26
Nagyon jó ez a recept! :)
12326
2014-03-09 13:06
Túrós derelye recept Hozzavalók: ½ kg burgonya, 40 dkg liszt, 2 tojás, só, 30 dkg juhtúró, 1 evőkanál tehéntúró, olaj, prézli, 10 dkg vaj. Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felvágjuk és sós vízben megfőzzük. Miután megfőtt leöntjük a vizet róla és összetörjük, majd a vajjal kikavarjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és megsózzuk. Könnyű tésztát gyúrunk és kinyújtjuk ½ cm vastag téglalap alakúra. A kétféle túrót elkavarjuk. A tészta felére halmokat rakunk a túróból. A tészta másik felével letakarjuk és a derelyevágóval kockákat vágunk, úgy hogy a töltelék középen legyen. Sós fővő vízbe rakjuk a derelyéket és pár percig főzzük. Közben a prézlit olajon megpirítjuk. A kifőtt derelyéket prézlibe forgatjuk. Tejföllel, túróval tálaljuk.
11555
2014-02-11 19:48
Nagyon jó recept , nagyon finom .
11387
2012-12-16 09:02
Nagyon jó ez a recept. A legfinomabb!! Az egész család szereti!!
9568
2012-12-01 07:21
Ebben a pillanatban fejeztem be a derelye elkészítését :D csodás lett :D köszönöm ez a csodás receptet :D
9406
2012-10-24 01:31
Sokfele derelye receptet probaltam mar,ez eddig a legfinomabb.Puha a tesztaja ,konyen dolgozhato vele,en szilva lekvarral toltom oket legtobbszor.
7694

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf