Lekváros derelye recept

Lekváros derelye recept

Hozzávalók

darabhoz20 darabhoz:

A tésztához:

A töltéshez:

  • 300 g sárgabarack dzsem

A főzéshez:

A pirított morzsához:

  • 200 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál étolaj

A tálaláshoz:

Teljes elkészülési idő:

ebből 60 perc burgonya főzés
4.857145
Értékelés
4.8571457

Leírás

Egy finom derelye házilag ebédre vagy vacsorára? Lehet lekváros, túrós, vagy akár friss idénygyümölccsel töltött is. Próbáld ki te is!


Elkészítés

1
Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után.
2
A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára.
3
Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját.
4
Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát.
5
A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává.
6
A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle.
7
A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be.
8
Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle.
9
A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc.
10
Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele.
11
A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 3960.1 kcal
Fehérje: 93.16 g
Szénhidrát: 829.992 g
Zsír: 35.5 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.06.19 13:26
Nagyon jó ez a recept! :)
2014.03.09 13:06
Túrós derelye recept

Hozzavalók: ½ kg burgonya, 40 dkg liszt, 2 tojás, só, 30 dkg juhtúró, 1 evőkanál tehéntúró, olaj, prézli, 10 dkg vaj.

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felvágjuk és sós vízben megfőzzük.
Miután megfőtt leöntjük a vizet róla és összetörjük, majd a vajjal kikavarjuk.
Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és megsózzuk. Könnyű tésztát gyúrunk és kinyújtjuk ½ cm vastag téglalap alakúra.
A kétféle túrót elkavarjuk. A tészta felére halmokat rakunk a túróból. A tészta másik felével letakarjuk és a derelyevágóval kockákat vágunk, úgy hogy a töltelék középen legyen. Sós fővő vízbe rakjuk a derelyéket és pár percig főzzük. Közben a prézlit olajon megpirítjuk. A kifőtt derelyéket prézlibe forgatjuk. Tejföllel, túróval tálaljuk.





2014.02.11 19:48
Nagyon jó recept , nagyon finom .
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Szia, A név javítva, a recept feltöltési jog megadva. ;) Üdv, ApróSéf.hu
Igen-igen! ;)
Istenien sikerült a székely káposzta. Köszönöm a segítséget.
én morzsa helyett kukoricapehelybe szoktak mert olyan mint a KFC-s csirke meg sütőben szoktam akkor nem annyira lesz olajos

Sziasztok, én is facebookkal regisztráltam, most regisztráltam inkább külön de így sem enged feltölteni :( +elírtam a felhasználó nevem, kitudnátok nekem kérlek javítani Cuszóka -ra :) Köszi előre is ...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.