Főmenü

Regisztráció

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

4.615385
4.61538513
Kedvencek közé teszem!617

Hozzávalók

db félkilós bejglihez2 db félkilós bejglihez:

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Teljes elkészülési idő

+ fél nap szeletelés előtt

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4645.02
kcal
Fehérje
121.164
gramm
Szénhidr.
416.358
gramm
Zsír
297.756
gramm

Leírás

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.


Elkészítés

1
Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9
Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
10
A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
11
A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.
12
Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
13
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
14
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
15
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
16
Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
17
Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
18
Egy nap elteltével szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-03-09 16:04
Nagyon jò recept,életem elsõ beiglije:)csak egy kis plusz étcsoki és keserümandula aroma is került a töltelékbe...igazi "Mozart" ìzvilàg lett:)Köszönöm!!
17865
2015-01-04 18:34
Ez a tökéletes bejgli recept.Idén már 3. éve készítettem el.Idén már mindenkinek nekem kellett csinálni:összesen 11 rúd lett!Köszönöm a receptet!
16171
2015-01-02 18:18
Idén karácsonykor sütöttem meg életem második bejglijét. Idén erre a receptre esett a választásom, mivel minden lépést részletesen leír. A végeredmény tökéletes lett. 1rúd diós és 1rúd mákos készült el és gyorsan el is fogyott! Köszönöm a receptet! Mentve a jövő évi receptekhez!!! :)
16115
2014-12-26 08:32
Köszönöm a receptet (*****).
15960
2014-12-25 21:49
Most csináltam másodszor ezt a receptet,tegnap először,de arra már nincs bizonyítékom :)
15955
2014-12-23 21:43
Mákosat csináltam, gyönyörű a külseje :)
15906
2014-12-22 13:54
Hatodik éve sütöm ezt a receptet. nem lehet elrontani. mindig mindent pontosan kimérek és a leírás szerint készítem el a 4 rúd bejglimet. Mindenkinek ajánlom. A családom jobban szereti, mint anyukám, vagy anyosom bejglijeit. Szoval...hajrá :)
15854
2014-12-21 18:44
Köszi
15836
2014-12-21 13:29
Szia, A vaníliás cukor csak fűszer. Tegyél bele egy teáskanállal. ;)
15818
2014-12-20 19:53
Na közben még egy eszembe jutott :) A töltelék összeállításánál azt írod, hogy hozzá kell adnia vaníliás cukrot is. Viszont a leírásnál én nem találok vaníliás cukrot... De lehet én vagyok már a vak?! Ha mégis kell, akkor mennyi? Egy csomag? Köszi!!!
15803
887
4.727275
24
50
1238
4.92857
9
62

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Hasonló receptek

Másodlagos menü

made by zwoelf