Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

Hozzávalók

db félkilós bejglihez2 db félkilós bejglihez:

A tésztához:

A töltelékhez:

A kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

+ 25 perc sütés
4.90909
Értékelés
4.9090911

Leírás

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.


Elkészítés

1
Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9
Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
10
A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
11
A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.
12
Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.
13
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
14
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
15
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
16
Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
17
Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, és kínálhatjuk őket.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 4605.02 kcal
Fehérje: 121.134 g
Szénhidrát: 406.668 g
Zsír: 297.736 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.05.06 00:09
nekem ez sok majdegyszer megcsinálom
2013.12.25 13:03
Kedves Gábor!
Életem első bejglije készült el intrukcióid alapján. A siker nem maradt el! Köszönet a pontos leírásért!
2013.12.22 21:15
Kedves Gábor!
Már 5 éve ezzel a recepttel készítem a karácsonyi bejgliket és mindig isteni finomak is lesznek! De az utolsó 3 alkalommal mindig kireped a bejglik oldala. Megszurkálom, igyekszem nem túlnyújtani a tésztát, hűtőben szárítom a tojás rétegeket.
No nem mintha ettől nem fogyna el kb. 2 nap alatt a 4 rúd, de mégis piszkálja a "hiúságomat"... Mitől repednek ki, ha mindent a recept szerint csinálok?
2013.12.21 18:40
Szuper recept! Ez az első, jól sikerült bejglim! Köszönöm a receptet! :)
2013.12.19 15:15
Szia, valóban csak 4 gramm! ;)
2013.12.19 14:56
Tényleg csak 4g élesztő kell hozzá vagy elírás és esetleg 4 dkg?
2013.12.18 21:37
Elkészültem,szuper jó a recept,köszönöm Gábor :)
2013.12.15 20:13
Ez az elso bejgli, amit valaha keszitettem...tudom latszik is rajta, viszont nagyon nagyon finom lett(en is kokuszzsirt hasznaltam). Az egyik makos, a masik kakaos-csokis...:)
Köszi a receptet!
2013.12.12 17:05
ISTENI LETT!! TOKELETES A RECEPT!!!
2012.12.30 20:23
Ezt a receptet sütöm már pár éve, szerintem szuper! Én is kókuszzsírral csináltam idén először. Négyféle ízben készült, az elmaradhatatlan mákos, diós mellett marcipános-aszalt barackos és gesztenyés-aszalt szilvás változatban. Az egyik gesztenyésbe egy kis kardamomot is tettem, szerintem isteni lett!
2012.12.29 17:13
Első bejglim elkészült a desszert.eu-ról. Nagyon finom lett, én kókuszzsírt használtam a sertészsír helyett.
2012.12.28 08:53
Idén elkészítettem ezt a beiglit. Olyan szép lett, mint a képeken és ízre nagyon finom. Nekem kicsit nehezen volt kezelhető a tészta és sülés után kicsit morzsalékos lett. De nem csalódtam, jó recept.
2012.12.23 16:54
Életem első bejglije, a fenti recept alapján, nemrég lett kész :) Kicsit esetlenke lett, de az íze bombajó :) Jövőre már rutinosabb leszek :) Köszönet a receptért, áldott ünnepet kívánok mindenkinek! :)
2012.12.23 10:07
Ez a beigli az elmúlt 2 évben mindent vitt!!! :)
Szuper dolgozni a tésztával, gyönyörű és nagyon finom lesz a végeredmény.
Idén sajnos tej- és tojásmentesre kellett átvariálnom, így tej helyett zabtej került bele (kicsit több, mint amennyi a tej lett volna, hogy a tojás mennyiségét is pótolja), vaj helyett meg tejpormentes margarin, de a tészta így is klassz lett. Most sül, remélem a kész beiglik is majdnem ugyanolyan finomak lesznek, mint ha "rendesen" csináltam volna! :)
2012.12.22 12:23
Ez a legeslegjobb bejgli recept. 3. éve sütöm meg és isteni finom, minden olyan ahogyan a "nagy könyvben" meg van írva:-)
Azt tudom javasolni aki keresgél ne tegye tovább, mert itt megtalálta a tuti receptet. Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!
2012.12.20 22:26
harmadik alkalommal készítem, egy jobb és jobb lesz, még sül, holnap rakok fel képet is
2012.12.20 11:27
Szia Gigi! Sajnos kakaós töltelék receptem nincs... :( Valaki másnak esetleg...? :)
2012.12.20 01:13
Szia Kedves Gabor!Ferjem imadta a nagyija kakaos bejgliet,szeretnem neki egyiket kakoval tolteni nem tudom hogyan kell,leirnad legyszives a kakaos toltelek mentet,mert parom szerint isteni,es szeretnem neki folidezni a gyermekori kedves emlekeit ezzel az izzel.:)Elore is koszonom!Gigi
2012.12.19 13:04
Szia. Ezt a tésztát el lehet készíteni előző nap is? Vagy ha pl.betöltöm a tésztát, úgy lehet esetleg másnap kisütni?
2012.12.18 22:23
Valóban. :) A vaníliás cukor csak fűszer, használata, és adagolása opcionális. :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Jól hangzik biztos kipróbálom!!!
Egyébként a legutóbb készített, konkrétan 4 óra múlva egyben maradt, mikor kiborítottam a formából, de minél tovább főzöd, annál tömörebb lesz. Ám a cukor belerakása és a pürésítés után max. 25-...
köszi a receptet(egy apuka)
Szia, A recept azt írja, egy éjszaka alatt szilárdul meg. ;)
tényleg ilyen rövid idő elég neki, h aztán meg is szilárduljon?

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.