Regisztráció
Bejgli recept főfotó

Bejgli recept

4.9 csillag / 49 szavazat
Kedvencek közé teszem!2554

Hozzávalók

2
db bejglihez

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Teljes elkészülési idő

+ fél nap szeletelés előtt

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4645.02
kcal
Fehérje
121.164
gramm
Szénhidr.
416.358
gramm
Zsír
297.756
gramm

Leírás

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be. Ez a legfinomabb bejgli recept, amit valaha kipróbáltam!


Videó

Elkészítés

1
Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
Bejgli recept 1. fázisfotó
Bejgli recept 2. fázisfotó
Bejgli recept 3. fázisfotó
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
Bejgli recept 4. fázisfotó
Bejgli recept 5. fázisfotó
Bejgli recept 6. fázisfotó
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
Bejgli recept 7. fázisfotó
Bejgli recept 8. fázisfotó
Bejgli recept 9. fázisfotó
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
Bejgli recept 10. fázisfotó
Bejgli recept 11. fázisfotó
Bejgli recept 12. fázisfotó
Bejgli recept 13. fázisfotó
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
Bejgli recept 14. fázisfotó
Bejgli recept 15. fázisfotó
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
Bejgli recept 16. fázisfotó
Bejgli recept 17. fázisfotó
Bejgli recept 18. fázisfotó
Bejgli recept 19. fázisfotó
8
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
Bejgli recept 20. fázisfotó
Bejgli recept 21. fázisfotó
9
Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
Bejgli recept 22. fázisfotó
Bejgli recept 23. fázisfotó
Bejgli recept 24. fázisfotó
Bejgli recept 25. fázisfotó
Bejgli recept 26. fázisfotó
10
A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
Bejgli recept 27. fázisfotó
11
A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.
Bejgli recept 28. fázisfotó
Bejgli recept 29. fázisfotó
12
Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
Bejgli recept 30. fázisfotó
Bejgli recept 31. fázisfotó
Bejgli recept 32. fázisfotó
Bejgli recept 33. fázisfotó
13
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
Bejgli recept 34. fázisfotó
Bejgli recept 36. fázisfotó
Bejgli recept 37. fázisfotó
Bejgli recept 38. fázisfotó
14
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
Bejgli recept 39. fázisfotó
15
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
Bejgli recept 40. fázisfotó
16
Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
Bejgli recept 41. fázisfotó
17
Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
Bejgli recept 42. fázisfotó
Bejgli recept 43. fázisfotó
18
Folpackba kell csomagolni a kész bejgliket, és hűvös helyre tenni. Hetekig elállnak! ;) Egy nap elteltével már szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket. Ajánld másnak is ezt a bejgli receptet! ;)
Bejgli recept 44. fázisfotó
Bejgli recept 45. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-19 14:28
Karacsonyra sutottem meg en is, persze. Suteskor nekem is megrepedt, de meg elotte, a nyujtasnal is szakadozott a teszta szele. Raadasul a rudakat el is tortem, mikor a foliaba csomagoltam (de ez az en benasagom:D). Huvos hely ide vagy oda, nekem morzsalt felvagaskor. De azert hosiesen felszeleteltem, noha nagyon a elkedvtelenedtem. Felszeletelve, folpack alatt allni hagytam az asztalon a maradekot, es masnapra tokeletes lett! Nagyon finom kis sutemeny, azutan mar alig birtam abbahagyni az evest. :) Valoszinuleg iden karacsonykor is eloveszem, bar nem tudom mit csinaljak, hogy legalabb a nyujtas ne okozzon ennyi problemat, a tobbi nem erdekes. A kepet nem tudom feltolteni, mert tul nagy, de sebaj. Sokban nemkulonbozik a tobbieketol. :)
43871
2016-12-30 21:50
Mi teljes kiőrlésű liszttel csináltuk, eritrittel nem cukorral, és vízzel nem tejjel. A diós nem repedt meg annyira, azon bellül pedig a mazsola nélküli jobban össze állt bellül is. És ami hideg helyen volt az egyben maradt, amelyik szobahőmérsékleten az morzsálódott. A légkeveréses sütőben meg a fenti jobban megpirult mint az alatta lévő.
42581
2016-12-28 00:28
Először sütöttem bejglit, de ez volt a karácsony fénypontja. Nagyon jó recept, mindent úgy csináltam, ahogy le van írva. Nem repedt meg a tészta, szaftos volt a töltelék, egyszóval szuper lett. Köszi
42387
2016-12-26 15:34
Nekem sajnos nem sikerult, pedig a recepttel biztos nincs gond. Mindent a leiras szerint csinaltam. Lehetseges hogy a hazi zsir miatt repedt meg a teszta? A zsirom eleg 'folyekony'. Nekem tul porhanyosnak tunt a tesztaja es repedt is mar nyujtaskor. Ilyen lett. Otlet Gabor? Istvan
42292
2016-12-25 08:04
ilye lett :-)
42230
2016-12-24 13:28
Kellemes Karácsonyt Kívánunk ! Karácsonyi bejg-link. :)
42190
2016-12-24 10:27
Minden lépést betartva, nem reped ki és isteni finom!
42174
2016-12-24 06:42
Szuper lett! Mondjuk én csak tojássárgájával kentem a tetejét.
42161
2016-12-23 21:16
Nagyon jó recept! (Ismét) gyönyörűek lettek a bejglik. Köszönöm a receptet!
42143
2016-12-23 19:45
Köszönöm a receptet. Csodaszép,és reméljük finom is *.* =)
42126
1471
5
0
12
1794
5
0
1
6359
4.707315
68
102
2987
4.875
17
33

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-21 00:11
Nagyon jól hangzik és meg is csinálom,ha felraksz még legalább 3 receptet amit wokban kell csinálni,hogy éedemes legyen...
43958
2017-01-20 23:43
ezt az etelt csirkèbôl kèszitve is tudnad ajanladni ? vagy feltètlenül dissnò legyen? koszonom
43957
2017-01-20 23:42
ezt az etelt csirkèbôl kèszitve is tudnad ajanladni ? vagy feltètlenül dissnò legyen? koszonom
43956
2017-01-20 23:33
Szia! Nekem a facebook profillal kell belépnem. Ha ott változtatok itt is az lesz :)
43955
made by zwoelf