Főmenü

Regisztráció

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

4.583335
4.58333512
Kedvencek közé teszem!494

Hozzávalók

db félkilós bejglihez2 db félkilós bejglihez:

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Teljes elkészülési idő

+ fél nap szeletelés előtt

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4645.02
kcal
Fehérje
121.164
gramm
Szénhidr.
416.358
gramm
Zsír
297.756
gramm

Leírás

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.


Elkészítés

1
Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9
Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
10
A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
11
A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.
12
Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
13
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
14
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
15
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
16
Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
17
Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
18
Egy nap elteltével szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-12-21 13:29
Szia, A vaníliás cukor csak fűszer. Tegyél bele egy teáskanállal. ;)
15818
2014-12-20 19:53
Na közben még egy eszembe jutott :) A töltelék összeállításánál azt írod, hogy hozzá kell adnia vaníliás cukrot is. Viszont a leírásnál én nem találok vaníliás cukrot... De lehet én vagyok már a vak?! Ha mégis kell, akkor mennyi? Egy csomag? Köszi!!!
15803
2014-12-20 19:36
Szuper! Köszi az extra gyors választ :)
15801
2014-12-20 19:29
SZia, A rövidebb oldalak legyenek oldalt, a hosszabbik felől tekerd.
15800
2014-12-20 19:24
szeretném kérdezni,hogy melyik oldalánál kell feltekerni..a hosszabb vagy a rövidebbnél,
15799
2014-12-20 18:59
SZia, A zsír lehet vaj. A mákkal kicsit szárazabb lesz a töltelék. Egy evőkanállal legyen kevesebb a mák, és menjen bele plusz egy evőkanál méz. ;)
15798
2014-12-20 18:58
Üdv Mindenkinek! Két kérdésem lenne: a sertés zsírt lehet-e valamivel helyettesíteni (nekem kicsit bizarr...), a másik pedig, hogy ha mákos töltelékkel szeretném csinálni, akkor elég-e szimplán csak a diót mákkal helyettesíteni, vagy annak van valami spéci hozzávalója, ami itt a diós leírásánál hiányzik? Köszönöm.
15797
2014-12-20 11:56
15779
2014-12-20 11:54
Mák töltelèkkel ;)
15778
2014-12-19 11:39
Szervusz, Ez egy "cukrász bejgli". Nem olyan kalács szerű, mint a házi bejglik, hanem olyan, mint a cukrászdai. A beküldött kommentek alapján kéne eldöntened, ilyet szeretnél-e. Ha igen, semmiképp se tegyél bele több élesztőt, egy grammal sem! ;)
15759

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.
580
4.533335
6
32

Másodlagos menü

made by zwoelf