Főmenü

Regisztráció

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

4.90909
4.9090911
Kedvencek közé teszem!266

Hozzávalók

db félkilós bejglihez2 db félkilós bejglihez:

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Teljes elkészülési idő

+ fél nap szeletelés előtt

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4605.02
kcal
Fehérje
121.134
gramm
Szénhidr.
406.668
gramm
Zsír
297.736
gramm

Leírás

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.


Elkészítés

1
Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9
Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
10
A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
11
A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.
12
Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
13
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
14
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
15
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
16
Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
17
Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
18
Egy nap elteltével szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-09-22 06:04
Én úgy tudom hogy mikor kész a bejgli hogy betennéd sütni ki kell vinni hideg helyre (nálunk erkély) le kell takarni és fél órát várni. GONDOLOM mivel a tésztát gyúrás után ha pihentetjük akkor le kell takarni meleg helyen és nem kaphat huzatot, az a lényege hogy a tészta ne kelljen nagyon hirtelen és akkor nem reped szét. De lehet elég ha megszurkálod oldalt is hogy távozzon a hő. Esetleg megnyomódik a tészta alja pl a nagy súlyú töltelék miatt és oldalra terpeszkedik és megreped. :)
13464
2014-05-06 00:09
nekem ez sok majdegyszer megcsinálom
11993
2013-12-25 13:03
Kedves Gábor! Életem első bejglije készült el intrukcióid alapján. A siker nem maradt el! Köszönet a pontos leírásért!
11034
2013-12-22 21:15
Kedves Gábor! Már 5 éve ezzel a recepttel készítem a karácsonyi bejgliket és mindig isteni finomak is lesznek! De az utolsó 3 alkalommal mindig kireped a bejglik oldala. Megszurkálom, igyekszem nem túlnyújtani a tésztát, hűtőben szárítom a tojás rétegeket. No nem mintha ettől nem fogyna el kb. 2 nap alatt a 4 rúd, de mégis piszkálja a "hiúságomat"... Mitől repednek ki, ha mindent a recept szerint csinálok?
11010
2013-12-21 18:40
Szuper recept! Ez az első, jól sikerült bejglim! Köszönöm a receptet! :)
11002
2013-12-19 15:15
Szia, valóban csak 4 gramm! ;)
10977
2013-12-19 14:56
Tényleg csak 4g élesztő kell hozzá vagy elírás és esetleg 4 dkg?
10976
2013-12-18 21:37
Elkészültem,szuper jó a recept,köszönöm Gábor :)
10974
2013-12-15 20:13
Ez az elso bejgli, amit valaha keszitettem...tudom latszik is rajta, viszont nagyon nagyon finom lett(en is kokuszzsirt hasznaltam). Az egyik makos, a masik kakaos-csokis...:) Köszi a receptet!
10950
2013-12-12 17:05
ISTENI LETT!! TOKELETES A RECEPT!!!
10930

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.
558
4.857145
6
46
361
4.923075
3
51

Másodlagos menü

made by zwoelf