Főmenü

Regisztráció

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

Bejgli recept I.

4.583335
4.58333512
Kedvencek közé teszem!478

Hozzávalók

db félkilós bejglihez2 db félkilós bejglihez:

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Teljes elkészülési idő

+ fél nap szeletelés előtt

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4605.02
kcal
Fehérje
121.134
gramm
Szénhidr.
406.668
gramm
Zsír
297.736
gramm

Leírás

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.


Elkészítés

1
Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9
Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk. Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
10
A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
11
A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.
12
Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan.
13
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
14
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
15
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
16
Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
17
Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként. Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
18
Egy nap elteltével szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-12-19 11:39
Szervusz, Ez egy "cukrász bejgli". Nem olyan kalács szerű, mint a házi bejglik, hanem olyan, mint a cukrászdai. A beküldött kommentek alapján kéne eldöntened, ilyet szeretnél-e. Ha igen, semmiképp se tegyél bele több élesztőt, egy grammal sem! ;)
15759
2014-12-19 11:31
Sziasztok! Ennyi élesztő nem nagyon kevés? Sok receptet megnéztem, és általában ennek kb min. a háromszorosát írják. Néha még jóval többet is. Köszi a segítséget!
15758
2014-12-19 10:21
Sziasztok, évek óta sütöm ezt a bejglit, de idén cukot helyett eritritet szeretnék használni. Lehetséges helyettesítenem a cukrot ezzel az édesítővel? Bírja a sütést? Nem okoz hasmenést? Válaszokat előre is köszönöm.
15757
2014-12-17 14:17
Imádom ezt a receptet. Évek óta így sütöm a karácsonyi bejglit nagy sikerrel. Íme az idei termés: diós, mákos, nutellás, kakaós ki hogy szereti. Köszönöm a receptet, mert nagyon nagy segítség!
15712
2014-12-15 20:54
Ma megvolt az első bejgli próbálkozásom. Egy kicsit több lisztet igényelt nekem a tészta, és csak feleannyi cukorral csináltam, mert nem szeretem olyan émelyítően édesen a tölteléket. A 2 tojás nagyon sok lett a kenéshez, a fele megmaradt, és akinek hagyományos gázsütője van és bedurrantva teszi be sülni a bejglit, nézzen rá már olyan 18-19 perc környékén, mert nekem 23-nál már odaégett, hiába volt víz alul tepsiben, pedig ez általában segíteni szokott, hogy ne égjenek oda a sütemények. Közben látom, hogy tényleg 4 gramm az élesztő, én azt hittem elírás, és 40-et használtam. Na nem baj, még karácsonyig lehet korrigálni.
15672
2014-12-13 20:38
Sziasztok! Ma én s elkészítettem, nagyon finom lett :-))
15619
2014-12-11 11:00
még soha életemben nem sutottem bejglit, ez tökéletes lett!
15564
2014-12-03 17:54
Szervusz, Mindig a hozzávalók fölött találhatos közvetlenül, hogy a receptből hány adag/darab jön ki. Ennél a receptnél 2 rúdra kalkuláltunk. De az oldal (vagy app) átszámolja a receptet, ha megadod, hány rúddal szeretnél készíteni! ;)
15406
2014-12-03 17:47
ebből az adagból mennyi rúd jön ki?
15403
2014-09-22 06:04
Én úgy tudom hogy mikor kész a bejgli hogy betennéd sütni ki kell vinni hideg helyre (nálunk erkély) le kell takarni és fél órát várni. GONDOLOM mivel a tésztát gyúrás után ha pihentetjük akkor le kell takarni meleg helyen és nem kaphat huzatot, az a lényege hogy a tészta ne kelljen nagyon hirtelen és akkor nem reped szét. De lehet elég ha megszurkálod oldalt is hogy távozzon a hő. Esetleg megnyomódik a tészta alja pl a nagy súlyú töltelék miatt és oldalra terpeszkedik és megreped. :)
13464

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf