Dobostorta recept fotókkal

Dobostorta recept fotókkal

Hozzávalók

szelethez16 szelethez:

A tésztához:

A krémalaphoz:

A krémhez:

A tetőhöz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
53

Leírás

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!


Elkészítés

1
A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
2
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
3
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
4
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
5
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
6
Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
7
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
8
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
9
A feldarabolt tetőket, a felvágott tortaszeletek tetejére tesszük.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 5615.2 kcal
Fehérje: 112.06 g
Szénhidrát: 639.345 g
Zsír: 296.215 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.02.05 08:59
Szia, Igen, ezek mind igazak. Ez nem az eredeti recept. Viszont kiváló recept! :)
2014.02.05 08:56
Nem olyan rossz a recept.De az "igazi Dobos lap" nem csak sima felvert,hanem tojasonkent 5g vaj kell hozza.
A kremben pedig kakao massza,kakao vaj es etcsokolade van....nem kell kakaopor.
2014.01.26 22:22
Bizony a Dobostorta egy páratlan találmány. Én is nagyon szeretem, enni és csinálni is, de legfőképp enni. Kevés az a hely sajnos ahol jót csinálnak! És sajnos kevés a jó recept is, de ez az!
2013.06.14 18:10
Életem első Dobostortája. Nem éppen a legszebb, van még mit gyakorolni rajta, de ízre nagyon finom. A gyerkőceim elől szinte el kellett tenni. :) Köszönöm. Mind a piskótát, mind a krém receptjét. Egyszerű elkészíteni és finom. :)
2013.05.18 10:30
Nagyon egyszerü volt elkészíteni, bár a tetö készítését meg gyakorolnom kell! :)
2012.12.02 20:03
Megcsináltam múlt hétvégén, elsöprő sikert aratott. :) A karamellás dobot még gyakorolni kell, nem voltam elég gyors. Mindenesetre köszönet a remek receptért, nagyon finom lett!
2012.08.21 13:17
Igen jó a teavaj.
2012.08.21 09:29
A krémhez írja,hogy 280g vaj, jó a teavaj is? vagy milyen vajra gondol?
2012.08.20 21:12
Nagyon jó receptek tűnik ezért holnap el is szeretném készíteni,az lenne a kérdésem,hogy miért kell a vékony piskótalapot zsírpapírra tenni? nem lehet kör alakú torta formába kisütni?
2012.06.22 14:27
Megcsináltam! Van még mit tökéletesítenem rajta, de elsőre egészen jól sikerült. A kóstolás ma estig várat magára! :) Köszönöm a receptet! :)
2012.04.20 22:26
Tökéletes recept!
A tetejéhez egy kis segítség: a kés fokával nyomjuk meg jó erősen, a vonalakat, ne az élével. Az éléhez ragad a cukor, és a fokán a vaj is jobban ott marad. Később itt, a nyomott vonalak mentén szépen lehet vágni.
A vékony piskóta nekem mindig hullámos. Kihűlés után nyújtófával óvatosan meghengereltem, és tökéletes lett.
Persze, van még mit tökéletesíteni. De majd próbálkozom.
2012.04.18 20:58
Jó kis recept, köszi! A miénk ilyen lett!
2012.03.06 22:40
Nekunk ilyen lett:) koszonom a receptet!
2012.03.06 20:58
Húú! Köszönöm szépen mérleg! :) Majd szépen sorban végig is teszteljük :)
(amúgy a bátyám barátnője allergiás a tojásfehérjére, mi másfajta allergiákat gyűjtöttünk be - szinte mindenki defektes :D )
2012.03.06 20:40
Pankának!
Akkor, amikor a lisztes alapkrémet irtam, nem emlékeztem pontosan, hogy a tojásos alaprkémbe csak tojássárga van, vagy tojásfehárje is.
Most írok alapkrémet (vagy krémet), ami más tortákhoz is jó, tojássárgával.(Úgy írtad, hogy öcséd a tojásfehérjére allergiás).

Alapkrém: 3 tojássárgát, 12½ dk vaníliás cukorral gőzfürdőn sűrűre verjük, ha kihűlt 20 dkg habosra kavart vajat hozzá kavarjuk.
Töltelék : 15 dkg világosra pirított mogyorót, 20 dkg pirított cukorhoz keverjük. Zsírral vagy margarinnal kikent tálba hűlni hagyjuk. Aztán megtörjük. Szitáljuk, a finom apró griliage-t a krémbe tesszük, a darabosabbal hintjük a tortát.
Ezzel töltjük a tortát és bevonjuk.

Töltelék : 4 tojássárgáját, cukrot tetszés szerint kevés tejjel gőzfürdőn sűrűre verjük. 2 db puhított csokoládét, 2 kanál erős kávét hozzáadjuk, aztán 25 dkg habosra kavart vajjal összekeverjük. Töltjük a piskótát a krémmel, az oldalát is bekenjük, és pörkölt mandulát is teszünk.

Töltelék : 25 dkg cukrot, kevés vízzel sziruppá főzünk, 3 dl olvasztott csokoládét és 25 dkg habosra kavart vajat adunk hozzá. Griliage mandulával díszítjük.

Töltelék : 2 kanál lisztet, 2 dl tejben vaníliával sűrűre főzünk, hidegre kavarjuk. Cukrot szájíz szerint, és 15 dkg habosra kavart vajat adunk hozzá. A tetejét is behúzzuk a krémmel, és pirított mandulával beszórjuk.

Töltelék : 25 dkg diót, kevés tejjel folytonos keverés közben sűrűre főzünk. Forrázzuk. 25 dkg vaníliás cukrot, 25 dkg vajjal habosra kavarunk és a dióval összeadjuk, s még azzal is kavarjuk.

Töltelék : 6 dkg vaj, 8 kanál cukor. Habosítjuk. Hozzáadjuk: 10 dkg mandula, 2 kanál rum, 2 kanál tej. Az egészet még egyszer kikavarjuk.

Töltelék : ¼ kg cukrot, vaníliát, 10 tojássárgáját kikavarunk. Az egészet addig verjük gőzön míg kemény lesz, azután hozzáadunk 2 kanál tejet és 2 kanál kakaót, ¼ kg habosra kavart vajat.






2012.03.04 09:41
Szia mérleg!
Utólag is még egyszer köszönöm a tippet a krémmel, megcsináltam pénteken, és az egész torta mind egy szálig elfogyott tegnap, mára egy morzsa sincs belőle. :)
Nagyon finom volt a krém, a lisztes-tejes még forró masszában elkevertem 10 deka étcsokit és egy kanál kakaóport is.
Ki is másoltam a füzetembe, jó lesz még más sütikhez is. :)
Csatolok egy képet is, ilyen lett a torta
2012.02.11 13:48
Szia Eencsii!

Süthetsz magadnak :) A hozzávalóknál kattints rá a vékony piskótalap szövegre, és akkor bejön a recept ;)
2012.02.11 11:57
Hol tudok beszerezni ilyen vékony piskótalapot?
2012.02.05 15:16
Köszönöm szépen mérleg, kipróbálom!
Akkor majd kakaóport teszek bele, hogy legalább passzoljon látványra :)
2012.02.05 13:49
Szia Panka!
Főzött alapkrém
Hozzávalók :( - két adag, egy nagy tepsi piskótához , vagy két kerek tortához való )
* 8 dl. tej
* 10 kanál sima liszt
* 1 cs. vaníliás cukor
- ezeket megfőzzük és kihűlésig kavarjuk. ( ez egy sűrű krém lesz )
25 dkg rámát, 1 db. kisebb vajat, 35 dkg . porcukorral habosra keverünk,és a két krémet összekeverjük habverővel.
Megfelelő aromával, friss gyümölccsel, vagy olvasztott csokival ízesítjük, éppen amilyen ízű sütit készítünk.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.