Regisztráció
Dobostorta recept fotókkal főfotó

Dobostorta recept fotókkal

5 csillag / 3 szavazat
Kedvencek közé teszem!723

Hozzávalók

16
szelethez

A tésztához

A krémalaphoz

A krémhez

A tetőhöz

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
5615.2
kcal
Fehérje
112.06
gramm
Szénhidr.
639.345
gramm
Zsír
296.215
gramm

Leírás

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!


Videó

Elkészítés

1
A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
Dobostorta recept fotókkal 1. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 2. fázisfotó
2
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
Dobostorta recept fotókkal 3. fázisfotó
3
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
Dobostorta recept fotókkal 4. fázisfotó
4
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
Dobostorta recept fotókkal 5. fázisfotó
5
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
Dobostorta recept fotókkal 6. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 7. fázisfotó
6
Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
Dobostorta recept fotókkal 8. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 9. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 10. fázisfotó
7
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
Dobostorta recept fotókkal 11. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 12. fázisfotó
8
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
Dobostorta recept fotókkal 13. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 14. fázisfotó
9
A feldarabolt tetőket, a felvágott Dobostorta szeletek tetejére tesszük.
Dobostorta recept fotókkal 15. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-11-16 20:01
Én is megcsinaltam nagyon finom lett!!:)
25270
2015-11-08 19:18
Megcsináltam én is de a cukormázzal nagyon gyorsan kell dolgozni mert hamar megköt utánna meg csak törik
24968
2015-07-22 13:54
Megcsinaltam en is csak az a bajom vele hogy az olvasztott cukrot nem lehetett elkenni mert azonnal megkotott ahogy a tortalapea tettem igy a fel
21430
2015-07-13 13:49
Szia Gabi, Nos, a krém nem kevés. Sok éven át dolgoztam ezzel a recepttel cukrászdákban, és a fotó is ezzel a recepttel készült. ;) Egyszerűen a jó Dobosban vékonyak a krémek. A krémet illetően valószínűleg semmit sem rontottál el. Ez ilyen folyós. Legalább is, ha nyári melegben tölti az ember vele a tortát. :(
21238
2015-07-13 12:46
Nagyon-nagyon finom, de a krém tényleg kevés. egy normál méretű tortához a duplája kell. És nekem nagyon folyt a krém! mit rontottam el?
21236
2015-07-08 21:18
Mit jelent a csípősen meleg?
21139
2015-06-27 10:09
Tökéletes recept, köszönet érte! Először sütöttem Dobos tortát, sikeres volt a küldetés :) Nem lett gyönyörű, viszont az íze csodás... Részemről a krémet egy kicsit keveselltem, díszítésre nem maradt, de ami azt illeti, energiám sem, mire a végére értem :) Legközelebb több krémmel készítem, és akkor majd csini is lesz.
20870
2014-11-11 21:58
Most sütöttünk egy felet. Szó szerint egy felet. Nagyon jó lett!!! Köszi a receptet! http://scontent-a.cdninstagram.com/hphotos-xaf1/t51.2885-15/10788006_1527619750789033_7226449_n.jpg
14755
2014-11-06 21:53
Ez is főzött, és ez is tojásos. ;)
14656
2014-11-06 21:52
a legfinomabb dobos torta az amit a szerbek csinálnak! a krèmet nem vajjasan hanem tojással csinálják ès főzik!
14655

Legfrissebb hozzászólások

2016-02-08 20:52
Szia Apróséf. Azt szeretném kérdezni hogy ennek a tésztája össze tud esni a sütőben? Előre is köszi.
28522
2016-02-08 20:27
Szuper recept es egyszeru )
28521
2016-02-08 19:45
Finom lett, köszi a receptet!
28520
2016-02-08 19:15
Nagyon finom lett.:)
28519
1912
4.8
41
114
made by zwoelf