Dobostorta recept fotókkal

Dobostorta recept fotókkal

Hozzávalók

szelethez16 szelethez:

A tésztához:

A krémalaphoz:

A krémhez:

A tetőhöz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
53

Leírás

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!


Elkészítés

1
A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
2
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
3
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
4
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
5
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
6
Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
7
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
8
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
9
A feldarabolt tetőket, a felvágott tortaszeletek tetejére tesszük.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 5615.2 kcal
Fehérje: 112.06 g
Szénhidrát: 639.345 g
Zsír: 296.215 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.02.05 08:59
Szia, Igen, ezek mind igazak. Ez nem az eredeti recept. Viszont kiváló recept! :)
2014.02.05 08:56
Nem olyan rossz a recept.De az "igazi Dobos lap" nem csak sima felvert,hanem tojasonkent 5g vaj kell hozza.
A kremben pedig kakao massza,kakao vaj es etcsokolade van....nem kell kakaopor.
2014.01.26 22:22
Bizony a Dobostorta egy páratlan találmány. Én is nagyon szeretem, enni és csinálni is, de legfőképp enni. Kevés az a hely sajnos ahol jót csinálnak! És sajnos kevés a jó recept is, de ez az!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Igen, elkészítheted csirkemellel is. A csirkemellhús kicsit szárazabb hús mint a csirkecomb. Én is csak a szárnyas mellehúsát szeretem.
Nagyon finom. Csak ajánlani tudom.:)
Nagyon finom lett! Egy bonyolult, könyvben látott szalagos fánk-recept helyett kerestem alternativát és nem csalódtam :-) Csokimázzal vontam be a fánkok tetejét mert nem igazán szeretem a baracklekvárt. Legnag...
Enyhén remegősre kell sütni. Mikor kihűl, akkor köt meg.
Sajnos nekem katasztrofális sütőm van. Gáz, picit éget és annyi van csak rajta, hogy kis láng-nagy láng, így mindig fejtörést okoznak a receptek celsius fokai. Ebből kifolyólag én figyelem a sütik állagá...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.