Főmenü

Regisztráció

Dobostorta recept fotókkal

Dobostorta recept fotókkal

Dobostorta recept fotókkal

5
53
Kedvencek közé teszem!267

Hozzávalók

szelethez16 szelethez:

A tésztához

A krémalaphoz

A krémhez

A tetőhöz

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
5615.2
kcal
Fehérje
112.06
gramm
Szénhidr.
639.345
gramm
Zsír
296.215
gramm

Leírás

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!


Elkészítés

1
A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
2
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
3
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
4
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
5
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
6
Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
7
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
8
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
9
A feldarabolt tetőket, a felvágott tortaszeletek tetejére tesszük.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-11-11 21:58
Most sütöttünk egy felet. Szó szerint egy felet. Nagyon jó lett!!! Köszi a receptet! http://scontent-a.cdninstagram.com/hphotos-xaf1/t51.2885-15/10788006_1527619750789033_7226449_n.jpg
14755
2014-11-06 21:53
Ez is főzött, és ez is tojásos. ;)
14656
2014-11-06 21:52
a legfinomabb dobos torta az amit a szerbek csinálnak! a krèmet nem vajjasan hanem tojással csinálják ès főzik!
14655
2014-10-28 08:29
Szia, A 220 g 4db nagyobb tojàsnak felel meg. Ha a hozzàvalók között a piskótàra klikkelsz, OTT van annak is a receptje! ;)
14361
2014-10-28 08:21
valaki tud egy bevált piskóta receptet eltudná küldeni nekem mert én nem szeretem megvenni a piskóta lapot én jobb szeretem magam elkészíteni előre is köszönöm
14360
2014-10-28 08:10
és a 220g tojás ha nem akarok számolgatni méregetni :) akkor kb hány darab? :)
14359
2014-02-05 08:59
Szia, Igen, ezek mind igazak. Ez nem az eredeti recept. Viszont kiváló recept! :)
11330
CsB
2014-02-05 08:56
Nem olyan rossz a recept.De az "igazi Dobos lap" nem csak sima felvert,hanem tojasonkent 5g vaj kell hozza. A kremben pedig kakao massza,kakao vaj es etcsokolade van....nem kell kakaopor.
11329
2014-01-26 22:22
Bizony a Dobostorta egy páratlan találmány. Én is nagyon szeretem, enni és csinálni is, de legfőképp enni. Kevés az a hely sajnos ahol jót csinálnak! És sajnos kevés a jó recept is, de ez az!
11233
2013-06-14 18:10
Életem első Dobostortája. Nem éppen a legszebb, van még mit gyakorolni rajta, de ízre nagyon finom. A gyerkőceim elől szinte el kellett tenni. :) Köszönöm. Mind a piskótát, mind a krém receptjét. Egyszerű elkészíteni és finom. :)
10478

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.
580
4.533335
6
32

Másodlagos menü

made by zwoelf