Regisztráció
Dobostorta recept fotókkal főfotó

Dobostorta recept fotókkal

5 csillag / 7 szavazat
Kedvencek közé teszem!1527

Hozzávalók

16
szelethez

A tésztához

A krémalaphoz

A krémhez

A tetőhöz

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
5615.2
kcal
Fehérje
112.06
gramm
Szénhidr.
639.345
gramm
Zsír
296.215
gramm

Leírás

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!


Videó

Elkészítés

1
A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
Dobostorta recept fotókkal 1. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 2. fázisfotó
2
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
Dobostorta recept fotókkal 3. fázisfotó
3
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
Dobostorta recept fotókkal 4. fázisfotó
4
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
Dobostorta recept fotókkal 5. fázisfotó
5
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
Dobostorta recept fotókkal 6. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 7. fázisfotó
6
Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
Dobostorta recept fotókkal 8. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 9. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 10. fázisfotó
7
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
Dobostorta recept fotókkal 11. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 12. fázisfotó
8
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
Dobostorta recept fotókkal 13. fázisfotó
Dobostorta recept fotókkal 14. fázisfotó
9
A feldarabolt tetőket, a felvágott Dobostorta szeletek tetejére tesszük.
Dobostorta recept fotókkal 15. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-11-15 14:09
Ez fincsi
40161
2016-08-15 19:30
Nagyon jó recept .
36317
2016-06-24 21:19
Nagyon jól sikerült annak ellenére hogy azt hittem nem fog menni :) életem első tortája :) köszönöm a receptet :)
34120
2016-05-30 14:49
Azt hiszem elég jól sikerült elsőre. :) Egy tipp: életemben először csináltam cukormázat, és az első sajnos a kukában landolt, mivel olyan gyorsan megkeményedett, hogy nem tudtam elkenni. Rájöttem, hogy túl nagy lángon olvasztottam a cukrot, szerintem inkább lassú tűzön kell karamellizálni, és amint megolvadt, egyből levenni a tűzről, mert így sokkal tovább lehet dolgozni vele. :)
33103
2016-04-15 23:40
:)
31536
2016-04-01 14:29
Nagyon finom lett és bizony ehhez kell egy kis rutin, mert a cukormázzal villámgyorsan kell dolgozni. Nekem a krém elég volt, nem is kell több, mivel sok réteg van benne és nekem ne legyen 10 cm magas. Időben viszont jó 1,5 óra volt, de nagyon megérte. Igazi békebeli süti.
30960
2015-11-16 20:01
Én is megcsinaltam nagyon finom lett!!:)
25270
2015-11-08 19:18
Megcsináltam én is de a cukormázzal nagyon gyorsan kell dolgozni mert hamar megköt utánna meg csak törik
24968
2015-07-22 13:54
Megcsinaltam en is csak az a bajom vele hogy az olvasztott cukrot nem lehetett elkenni mert azonnal megkotott ahogy a tortalapea tettem igy a fel
21430
2015-07-13 13:49
Szia Gabi, Nos, a krém nem kevés. Sok éven át dolgoztam ezzel a recepttel cukrászdákban, és a fotó is ezzel a recepttel készült. ;) Egyszerűen a jó Dobosban vékonyak a krémek. A krémet illetően valószínűleg semmit sem rontottál el. Ez ilyen folyós. Legalább is, ha nyári melegben tölti az ember vele a tortát. :(
21238

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-05 23:08
41122
2016-12-05 21:12
Nagyon jo lett! a hagyma zsenialis otlet. En meg adtam hozza cukrot es ugy karamelizaltam. Edes, csipos ellenalhatatlan...
41120
2016-12-05 20:25
Kedves Marcsi, Jénaiban is el tudod készíteni, a lényeg hogy a lehető legtovább fedő alatt párold az egészet hogy a...
41119
2016-12-05 19:42
Nagyon finom lett. Én a gomba belsejébe tettem mozzarella sajtot viszont a tetejére nem tettem tejfölt. Így is isteni...
41118
made by zwoelf