Dobostorta recept fotókkal

Dobostorta recept fotókkal

Hozzávalók

szelethez16 szelethez:

A tésztához:

A krémalaphoz:

A krémhez:

A tetőhöz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
53

Leírás

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!


Elkészítés

1
A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
2
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
3
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
4
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
5
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
6
Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
7
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
8
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
9
A feldarabolt tetőket, a felvágott tortaszeletek tetejére tesszük.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 5615.2 kcal
Fehérje: 112.06 g
Szénhidrát: 639.345 g
Zsír: 296.215 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.02.05 08:59
Szia, Igen, ezek mind igazak. Ez nem az eredeti recept. Viszont kiváló recept! :)
2014.02.05 08:56
Nem olyan rossz a recept.De az "igazi Dobos lap" nem csak sima felvert,hanem tojasonkent 5g vaj kell hozza.
A kremben pedig kakao massza,kakao vaj es etcsokolade van....nem kell kakaopor.
2014.01.26 22:22
Bizony a Dobostorta egy páratlan találmány. Én is nagyon szeretem, enni és csinálni is, de legfőképp enni. Kevés az a hely sajnos ahol jót csinálnak! És sajnos kevés a jó recept is, de ez az!
2013.06.14 18:10
Életem első Dobostortája. Nem éppen a legszebb, van még mit gyakorolni rajta, de ízre nagyon finom. A gyerkőceim elől szinte el kellett tenni. :) Köszönöm. Mind a piskótát, mind a krém receptjét. Egyszerű elkészíteni és finom. :)
2013.05.18 10:30
Nagyon egyszerü volt elkészíteni, bár a tetö készítését meg gyakorolnom kell! :)
2012.12.02 20:03
Megcsináltam múlt hétvégén, elsöprő sikert aratott. :) A karamellás dobot még gyakorolni kell, nem voltam elég gyors. Mindenesetre köszönet a remek receptért, nagyon finom lett!
2012.08.21 13:17
Igen jó a teavaj.
2012.08.21 09:29
A krémhez írja,hogy 280g vaj, jó a teavaj is? vagy milyen vajra gondol?
2012.08.20 21:12
Nagyon jó receptek tűnik ezért holnap el is szeretném készíteni,az lenne a kérdésem,hogy miért kell a vékony piskótalapot zsírpapírra tenni? nem lehet kör alakú torta formába kisütni?
2012.06.22 14:27
Megcsináltam! Van még mit tökéletesítenem rajta, de elsőre egészen jól sikerült. A kóstolás ma estig várat magára! :) Köszönöm a receptet! :)
2012.04.20 22:26
Tökéletes recept!
A tetejéhez egy kis segítség: a kés fokával nyomjuk meg jó erősen, a vonalakat, ne az élével. Az éléhez ragad a cukor, és a fokán a vaj is jobban ott marad. Később itt, a nyomott vonalak mentén szépen lehet vágni.
A vékony piskóta nekem mindig hullámos. Kihűlés után nyújtófával óvatosan meghengereltem, és tökéletes lett.
Persze, van még mit tökéletesíteni. De majd próbálkozom.
2012.04.18 20:58
Jó kis recept, köszi! A miénk ilyen lett!
2012.03.06 22:40
Nekunk ilyen lett:) koszonom a receptet!
2012.03.06 20:58
Húú! Köszönöm szépen mérleg! :) Majd szépen sorban végig is teszteljük :)
(amúgy a bátyám barátnője allergiás a tojásfehérjére, mi másfajta allergiákat gyűjtöttünk be - szinte mindenki defektes :D )
2012.03.06 20:40
Pankának!
Akkor, amikor a lisztes alapkrémet irtam, nem emlékeztem pontosan, hogy a tojásos alaprkémbe csak tojássárga van, vagy tojásfehárje is.
Most írok alapkrémet (vagy krémet), ami más tortákhoz is jó, tojássárgával.(Úgy írtad, hogy öcséd a tojásfehérjére allergiás).

Alapkrém: 3 tojássárgát, 12½ dk vaníliás cukorral gőzfürdőn sűrűre verjük, ha kihűlt 20 dkg habosra kavart vajat hozzá kavarjuk.
Töltelék : 15 dkg világosra pirított mogyorót, 20 dkg pirított cukorhoz keverjük. Zsírral vagy margarinnal kikent tálba hűlni hagyjuk. Aztán megtörjük. Szitáljuk, a finom apró griliage-t a krémbe tesszük, a darabosabbal hintjük a tortát.
Ezzel töltjük a tortát és bevonjuk.

Töltelék : 4 tojássárgáját, cukrot tetszés szerint kevés tejjel gőzfürdőn sűrűre verjük. 2 db puhított csokoládét, 2 kanál erős kávét hozzáadjuk, aztán 25 dkg habosra kavart vajjal összekeverjük. Töltjük a piskótát a krémmel, az oldalát is bekenjük, és pörkölt mandulát is teszünk.

Töltelék : 25 dkg cukrot, kevés vízzel sziruppá főzünk, 3 dl olvasztott csokoládét és 25 dkg habosra kavart vajat adunk hozzá. Griliage mandulával díszítjük.

Töltelék : 2 kanál lisztet, 2 dl tejben vaníliával sűrűre főzünk, hidegre kavarjuk. Cukrot szájíz szerint, és 15 dkg habosra kavart vajat adunk hozzá. A tetejét is behúzzuk a krémmel, és pirított mandulával beszórjuk.

Töltelék : 25 dkg diót, kevés tejjel folytonos keverés közben sűrűre főzünk. Forrázzuk. 25 dkg vaníliás cukrot, 25 dkg vajjal habosra kavarunk és a dióval összeadjuk, s még azzal is kavarjuk.

Töltelék : 6 dkg vaj, 8 kanál cukor. Habosítjuk. Hozzáadjuk: 10 dkg mandula, 2 kanál rum, 2 kanál tej. Az egészet még egyszer kikavarjuk.

Töltelék : ¼ kg cukrot, vaníliát, 10 tojássárgáját kikavarunk. Az egészet addig verjük gőzön míg kemény lesz, azután hozzáadunk 2 kanál tejet és 2 kanál kakaót, ¼ kg habosra kavart vajat.






2012.03.04 09:41
Szia mérleg!
Utólag is még egyszer köszönöm a tippet a krémmel, megcsináltam pénteken, és az egész torta mind egy szálig elfogyott tegnap, mára egy morzsa sincs belőle. :)
Nagyon finom volt a krém, a lisztes-tejes még forró masszában elkevertem 10 deka étcsokit és egy kanál kakaóport is.
Ki is másoltam a füzetembe, jó lesz még más sütikhez is. :)
Csatolok egy képet is, ilyen lett a torta
2012.02.11 13:48
Szia Eencsii!

Süthetsz magadnak :) A hozzávalóknál kattints rá a vékony piskótalap szövegre, és akkor bejön a recept ;)
2012.02.11 11:57
Hol tudok beszerezni ilyen vékony piskótalapot?
2012.02.05 15:16
Köszönöm szépen mérleg, kipróbálom!
Akkor majd kakaóport teszek bele, hogy legalább passzoljon látványra :)
2012.02.05 13:49
Szia Panka!
Főzött alapkrém
Hozzávalók :( - két adag, egy nagy tepsi piskótához , vagy két kerek tortához való )
* 8 dl. tej
* 10 kanál sima liszt
* 1 cs. vaníliás cukor
- ezeket megfőzzük és kihűlésig kavarjuk. ( ez egy sűrű krém lesz )
25 dkg rámát, 1 db. kisebb vajat, 35 dkg . porcukorral habosra keverünk,és a két krémet összekeverjük habverővel.
Megfelelő aromával, friss gyümölccsel, vagy olvasztott csokival ízesítjük, éppen amilyen ízű sütit készítünk.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Énis elkészítettem,barack-és áfonya lekvárral.Valami Isteni volt a tészta.Csak ajánlani tudom.! :)
Én leturmixoltam!Fini lett!
mi minden vasárnap ezt esszü
végeredmény :)
most készül szerintem jó lesz! :)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.