Édességfalva - Csokoládéfesztivál a várban

2011 november 17 | Winky

Szeptember derekán három nap erejéig az édességek vették birtokukba a Budavári Palota teraszát. A festői környezetben első alkalommal megrendezett Édes Napok csokoládé- és édességfesztivál az újdonság varázsával hatott, látogatók ezreit vonzotta. A hazai édességipar legnevesebb szereplőit felvonultató rendezvényen volt minden mi szem-szájnak ingere: csokoládé, cukorka, praliné, sütemény, fagylalt, bonbon… mindez elegáns formában és csomagolásban. Az esemény édes bűnbeesést kínált, hamar feledtetve a kalóriák okozta bűntudatot.

Elnézve a gazdag kínálatot az az érzésünk támadt: Jancsi és Juliska érezhette így magát a mesében, mikor rátalált a vasorrú bába tanyájára. Mint megannyi mézeskalács házikó sorakoztak véges-végig a különböző csokoládémanufaktúrák, cukrászdák standjai, roskadásig telve minden földi jóval, ami finom és hizlal. A rendezvény első látásra szimpatikus volt, csupán három negatívumot említenénk. Az egyik, hogy a fesztivál területén gyakorlatilag lépni nem lehetett a zsúfoltság miatt, s ez amellett, hogy már önmagában is zavaróan hatott, megnehezítette a munkánkat, rontott az amúgy kellemes, családias hangulaton. A másik dolog szakmailag érintett minket kellemetlenül. Némileg értetlenül kellett tudomásul vennünk, hogy a desszert.eu-t sem együttműködő partnerként, sem médiatámogatóként, sem médiumként nem keresték fel a szervezők, így csupán rendezvényt megelőző napokban értesülhettünk annak létéről és részleteiről. Tekintve csapatunk eddigi munkáját és eredményeit, reméljük, a jövőben jobban odafigyelnek majd erre az illetékesek. A harmadik, hogy véleményünk szerint a kézműves műhelyek lenyűgözően kreatív, egyedi kínálata mellett a szintén jelen lévő, a boltokban is kapható édességek kissé kilógtak a sorból.

A rendezvényen közel 80 kiállító képviseltette magát, az édességek mellett finom borokat és pálinkákat is kóstolhatott a közönség. A standok között bóklászókat a Pom-Pomból ismert Gombóc Artúr figurája üdvözölte – a gyerekek nagy örömére. A zenekedvelőket komoly és könnyűzenei programokkal várták. Mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk azoknak, akik az exkluzív programokon is részt kívántak venni, viszont a borsos napijegyért cserébe megismerkedhettek a legértékesebb bortermelő és kakaótermő vidékek gyümölcseiből készült borokkal és csokoládékkal, megtanulhatták többek között, hogyan kell szakszerűen csokoládét kóstolni, vagy miként alkot ínycsiklandozó párost egymással a libamáj, a Tokaji aszú és a csokoládé. A fesztiválon számos ismerősünkkel találkoztunk: az SKP BonBon Kft. Kézműves Csokoládé bódéjánál S. Nemzetes Krisztina csokoládékészítő tartott bemutatót, a ChocoMe standjánál Mészáros Gábor kínálta portékáját. A Harrer csokoládéműhely és cukrászda szomszédságában a TV Paprika ismert szakácsára, főszerkesztőnk szakmai partnerére, Serényi Zsoltra bukkantunk, akit Harrer-Abosi Beatrixszal, a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda társtulajdonosával együtt kaptunk lencsevégre.

Kézművesség csúcsformában

Miután sikerült kiismernünk magunkat a csábító finomságok erdejében, olyan kiállítókat kerestünk fel, akikkel eddig még nem hozott össze bennünket a jószerencse. Maximálisan egyetértünk azzal a gondolattal, hogy mindig lehet tanulni valami újat, ezért elsőként a Hegyközi Manufaktúra Kft. standjához vezetett az utunk, ahol Meczner Zoltán ügyvezető igazgató ismertette a vállalkozás filozófiáját. Elmondta, fő céljuknak a hungarikumok védelmét és jó hírnevének terjesztését tekintik. Ennek érdekében számos manufaktúrát karoltak fel főleg az észak-magyarországi és a Dunától keletre fekvő régiókból, akikkel a közreműködésével az elmúlt két év során olyan termékcsaládot sikerült kialakítaniuk, amely mind tartalmát, mind megjelenését tekintve is prémium kategóriába sorolható. A Hegyközi termékcsaládot csúcsminőségű élelmiszerek és használati tárgyak alkotják. A palettán különböző dzsemeket, gombakészítményeket, pálinkákat, likőröket, borokat, bonbonokat találunk, emellett mézet és fűszerpaprikát is forgalmaznak. A Hollóházi Porcelán Manufaktúra közreműködésével kézzel festett étkészletet, tálcákat, valamint egyedi kialakítású és kivitelezésű díszdobozokat is lehet tőlük vásárolni. Megtudtuk, hosszas előkészület előzte meg a szortiment piacra kerülését, a lehető legjobb minőség érdekében számos tesztet és kutatást végeztek a cég szakemberei. Meczner Zoltán beszélt arról is, bonbonjaik kézzel készülnek, erre a fesztiválra új kollekciókkal is jelentkeztek. A 6 és 12 szemes kiszerelésben kapható, magyar és nemzetközi receptúrák alapján készült csokoládé és gyümölcsdesszertjeik különleges ízét az aszalt gyümölcs, a különböző magvak és a marcipán kombinációja adja, s némelyiket pálinkával, likőrrel tettek még élvezetesebbé. Dzsemjeik nem tartalmaznak sem pektint sem tartósítószert, szezonálisan szedett, válogatott hazai gyümölcsből készülnek, fruktóz hozzáadásával – árulta el az ügyvezető igazgató. A Hegyköziről Manufaktúra Kft. fiatal kora ellenére szép eredményekkel büszkélkedhet, birspálinkájuk a Gyulai Pálinkafesztiválon aranyérmes lett, dzsemjeik ezüst, illetve bronzérmet nyertek.

Ínyencek eledele

Következő állomásként az Aranyszarvas.com Kft. bodegáját ejtettük útba, ahol a cég képviseletében Bíró Róberttel beszélgettünk. Elmondta, profiljuk főként a szarvasgomba köré épül, de alapvetően prémium és szuperprémium kategóriás termékeket fejlesztenek. Vállalkozásuk, amelynek alapítói között két séf is található - Dunszt Zsolt (grillvilágbajnok, többszörös magyar grillbajnok) és Őszi Balázs - hat éve van jelen a hazai piacon. A cég küldetése, hogy visszahozza a magyar gasztronómiába a szarvasgomba használatát, hiszen kevesen tudják, de Magyarországon rengeteg szarvasgomba terem, viszont a termény 90 százalékát külföldi cégek vásárolják fel, s a feldolgozást követően a világ különböző pontjain értékesítik – mondta el Bíró Róbert. Az Aranyszarvas figyelmes és segítőkész csapatának jóvoltából olyan kiváló termékeket kóstolhattunk meg, mint az erdei gomba pesto, a szarvasgombás fokhagymapesto, a szarvasgombás szőlőmagolaj és olivaolaj, a narancsos répalekvár, a bourbon vaníliával és meggyel megbolondított céklalekvár, a tárkonyos ananászlekvár, a kandírozott bionaranccsal készült lágy és pikáns narancsos mustár, a fenyőmaggal, gyömbérrel fűszerezett lilahagyma lekvár, vagy a szarvasgombás termelői akácméz. A teszt végére tartogattuk az igazi nagyágyúkat: a balzsamecettel és mézzel készült szarvasgombás szilvalekvárt, mely sült húsokhoz és édességekhez egyaránt illik, illetve a Tokaji aszú zselét, amely krémekhez, mártásokhoz, szószokhoz, süteményekhez, sajtokhoz is ideális. Az Aranyszarvas.com Kft. hústermékei (szarvasgombás kolbász, és mangalicaszalonna, négyféle grillkolbász válogatása – citrommal és citromhéjjal ízesített Kossuth hurka, pilzeni sörben áztatott kenyérrel készült szarvasgombás és natúr Ferenc József hurka, valamint a magyaros fűszerezésű paprikás grillkolbász) és különleges libamájpástétomai ezúttal „otthon maradtak”, de megfogadtuk: amint lehet, megkóstoljuk ezeket is. Az ínyencek a Budai Gourmet-en is találkozhattak már a céggel, ahol szilvalekvárral lakkozott sertésbordát kínáltak a vállalkozó szelleműeknek reszelt lime-mal ízesítve, pirított bagett-tel tálalva. Bíró Róbert a Kft. céljait is megfogalmazta, ami nem más, mint a szarvasgomba visszavezetése a magyar gasztronómiába, mindenki számára elérhető árú új és meglévő termékek piacra segítése révén. Útravalónak - hamuba sült pogácsa helyett - hatféle ízesítésű (tejszínes, pisztáciás, mákos, kávés, diós, feketecsokoládés) terfézia szarvasgombás csokoládépraliné csomagot kaptunk, melyekhez kísérőként a Levendula Pincészet standjánál kiváló fehérborokat kortyolgattunk.

A csokoládé újjászületése

A soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda standjánál a társtulajdonos, Harrer-Abosi Beatrix mesélt családi vállalkozásuk ars poeticájáról, amely egyet jelent a családtagok egyszerű, de kifejező alapfilozófiájával: a legmagasabb minőséget és választékot kínálni a vásárlóknak. A 2009 júliusában megnyitott csokoládéműhelyt Beatrix férjével, az osztrák származású Karl Harrer cukrászmesterrel együtt vezeti és üzemelteti. Elmondása szerint nehéz volt dönteniük, milyen termékekkel készüljenek az Édes Napokra. Vegyes közönségre számítottak, éppen ezért a széles választék mellett döntöttek, ahol a klasszikus ízek (tejcsokoládé egész mogyoróval, epres csokoládé, stb.) és a különleges csokoládékompozíciók (fűszeres, tonka babos, vagy kardamomos csokoládé) is helyet kaptak.

Beatrix elmondta, táblás csokoládékat és pralinékat is hoztak, az utóbbit 3 db-os csomagban vásárolhatták meg az érdeklődők. A Harrer bódénál darált, őrölt csokoládét is lehetett kapni, összesen 11 féle ízben, melyet forró csokoládé készítéséhez célszerű felhasználni. Boros ganache krémmel töltött táblás étcsokoládéikhoz Harrerék a soproni borrégió éllovasainak, (Luka Enikő és Weninger Pincészet) vörösborait használták fel. Merlot, Zweigelt, Cabernet, Kékfrankos, megannyi szín, illat és íz... A boros csokoládék mellett nemrég új termékkel rukkolt elő a Harrer família: pálinkakrémmel töltött csokoládéikat - amelyhez a legjobb minőségű Agárdi pálinkákat (kajszibarack, szilva és cigánymeggy) használják – azonnal megkedvelték a népek. Harrer-Abosi Beatrix arról is felvilágosított, hosszas kísérletezés előzi meg a tökéletes pálinka-csokoládé páros megállapítását, néha egészen távoli ízek kerülnek közel egymáshoz. Kérésünkre példát is említett: a szilvához például egy, a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában található Vanuatu szigetéről származó füstös, dohányos ízű csokoládét társítottak, mert érezhetően ez a csokoládéfajta hozta ki legjobban a szilva zamatát. Azt is megtudtuk, a narancsos fehércsokoládé volt a fesztivál legkelendőbb terméke - főleg gyerekes családoknál aratott nagy sikert az édesség. Emellett az összetett ízvilággal és intenzív illattal bíró fűszernövénnyel, a tonkababbal ízesített csokoládé bizonyult a legnépszerűbbnek. Vendéglátónk elmesélte, férjével egy Párizs melletti csokoládélaboratóriumban egy speciális Harrer-féle csokoládékeveréket is összeállítottak, amely különböző termőterületekről származó csokoládék speciális egyvelege. Az eszmecsere végén, ajándékként boros és pálinkás csokoládékat kaptunk Beatrixtól, amiket örömmel el is fogyasztottunk.

A fesztivál a kisebb-nagyobb bosszúságokat leszámítva valóban megédesítette a Várban töltött pillanatainkat. Bízunk benne, hogy a jövőben még színesebb, még tartalmasabb lesz az esemény és a zavaró körülményeket is sikerül elhárítani. A fesztivál érzésünk szerint nagy jövőre hivatott, láthatóan van rá kereslet, így piacilag is sikeres lehet, azonban reméljük, a szervezők továbbra is nagy műgonddal fogják megválasztani a kiállítókat és a szakmai partnereket, hogy a mennyiség semmi esetre se menjen a minőség rovására és a tapasztalatcserének köszönhetően az Édes Napok igazán sikeres lehessen.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
Nem található hozzászólás. :(
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.