Regisztráció
Epres tiramisu recept főfotó

Epres tiramisu recept

5 csillag / 1 szavazat
Kedvencek közé teszem!342

Hozzávalók

10
szelethez

A piskótához

  • 30 db babapiskóta
  • 500 g eper (friss)
  • 250 ml 2,8%-os tej
  • porcukor
  • likőr - amaretto
  • likőr - Triple Sec

A krémhez

A díszítéshez

Teljes elkészülési idő

+ 90 perc fagyasztás

Leírás

Az epres tiramisu a klasszikus tiramisu szezonális változata. Hordozza magában az eredeti változat jellegzetességeit, de az ízvilágot a kávé helyett ezúttal az eper uralja.


Elkészítés

1
Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likőrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.
Epres tiramisu recept 1. fázisfotó
Epres tiramisu recept 2. fázisfotó
Epres tiramisu recept 3. fázisfotó
Epres tiramisu recept 4. fázisfotó
2
Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.
Epres tiramisu recept 5. fázisfotó
Epres tiramisu recept 6. fázisfotó
Epres tiramisu recept 7. fázisfotó
3
Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.
Epres tiramisu recept 8. fázisfotó
Epres tiramisu recept 9. fázisfotó
Epres tiramisu recept 10. fázisfotó
4
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.
Epres tiramisu recept 11. fázisfotó
Epres tiramisu recept 12. fázisfotó
Epres tiramisu recept 13. fázisfotó
Epres tiramisu recept 14. fázisfotó
5
Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
Epres tiramisu recept 15. fázisfotó
Epres tiramisu recept 16. fázisfotó
Epres tiramisu recept 17. fázisfotó
6
Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk. FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
Epres tiramisu recept 18. fázisfotó
Epres tiramisu recept 19. fázisfotó
Epres tiramisu recept 20. fázisfotó
7
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
Epres tiramisu recept 21. fázisfotó
Epres tiramisu recept 22. fázisfotó
Epres tiramisu recept 23. fázisfotó
8
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
Epres tiramisu recept 24. fázisfotó
Epres tiramisu recept 25. fázisfotó
9
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
Epres tiramisu recept 26. fázisfotó
10
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.
Epres tiramisu recept 27. fázisfotó
Epres tiramisu recept 28. fázisfotó
Epres tiramisu recept 29. fázisfotó
Epres tiramisu recept 30. fázisfotó
11
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
Epres tiramisu recept 31. fázisfotó
Epres tiramisu recept 32. fázisfotó
Epres tiramisu recept 33. fázisfotó
12
A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
Epres tiramisu recept 34. fázisfotó
Epres tiramisu recept 35. fázisfotó
Epres tiramisu recept 36. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-09-08 23:04
Szia, Igen! Anélkül is remek lesz! ;)
13176
2014-09-08 17:50
de úgy is lehet csinálni hogy nem rakok bele likört?
13174
2014-05-25 20:23
Köszönjük szépen a receptet isteni lett a tiramisu és pluszba egy kis reszelt fehér csokival megbolondítottuk. Nyammi
12186
2012-06-05 01:39
Mint minden recept, amit erről az oldalról készítettem el, ez is szuper! A tiramisu hét órát állt a hűtőben - alig tudtuk kivárni -, de érdemes volt!
7361
2492
4.833335
24
122

Legfrissebb hozzászólások

2016-05-25 11:51
isteni recept
32944
2016-05-25 07:44
Nem lessz tul kemeny a tesztaja a zabtol?
32939
2016-05-25 01:46
Fini
32938
1418
4.75
15
66
made by zwoelf