Regisztráció
Erdélyi rakott káposzta recept főfotó

Erdélyi rakott káposzta recept

4.7 csillag / 12 szavazat
Kedvencek közé teszem!2599

Hozzávalók

8
adagra

Teljes elkészülési idő

Leírás

Ezt az erdélyi rakott káposzta receptet egy kedves erdélyi barátunktól kaptam, de azt mondja ide is érvényes az ahány ház annyi szokás, mert az emberek itt-ott hozzátettek már. Ők így készítik, és az óta mi is. Lehet mellé tejfölt is kínálni.


Elkészítés

1
Ha a káposztánk túlságosan savanyú, akkor kimossuk, ezzel kezdünk, ha nem akkor bő vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Erdélyi rakott káposzta recept 1. fázisfotó
2
A rizst egy bögrével kimérjük. Pici olajat melegítünk, majd ráöntjük a rizst, kissé megsózzuk, és egy picit megpirítjuk.
Erdélyi rakott káposzta recept 2. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 4. fázisfotó
3
Mikor már szinte az egész inkább fehér, mint átlátszó, kissé megpirultak, akkor felöntjük dupla annyi forró vízzel, mint amennyi rizst használtunk. Itt egy bögrét írunk, akkor 2 bögre a forró víz (ugyanazzal a bögrével mérve). Addig forraljuk, közben néha kevergetve, amíg a vizet nagyjából felveszi a rizs, kicsit kásásnak tűnik.
Erdélyi rakott káposzta recept 5. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 6. fázisfotó
4
Akkor lefedjük egy fedővel várunk fél percet és elzárjuk alatta a gázt. 20 percig így hagyjuk, az alatt megpuhul a rizs. (nem szabad a fedőt levenni róla addig)
Erdélyi rakott káposzta recept 7. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 8. fázisfotó
5
A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, zúzott fokhagymát, és üvegesre pirítjuk.
Erdélyi rakott káposzta recept 12. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 13. fázisfotó
6
Ha ez megvan, hozzáadjuk a kolbászt, pirospaprikát-picit pirítjuk, majd mehet hozzá a darált hús, só, bors, majoránna, összekeverjük.
Erdélyi rakott káposzta recept 15. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 16. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 17. fázisfotó
7
Amikor a darált hús kifehéredett, kb. 1 dl vizet adhatunk hozzá (ez csak akkor kell, ha a hús nem engedne elég vizet. Itt elég szárazabb a darált hús, mint otthon így nekem kell ez a pici víz), és fedő alatt 20 percig takarékon főzzük.
Erdélyi rakott káposzta recept 18. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 19. fázisfotó
8
Egy minimum 21*32 cm-es hőálló tálat 1 evőkanál olajjal kikenünk.
Erdélyi rakott káposzta recept 21. fázisfotó
9
Az aljára tesszük a káposzta 1/3 részét, erre tesszük a rizs felét, majd a hús felét.
Erdélyi rakott káposzta recept 22. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 23. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 24. fázisfotó
10
Erre ismét káposzta, amin elkenjük a tejföl felét.
Erdélyi rakott káposzta recept 25. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 26. fázisfotó
11
Majd a rizs másik fele, amire a maradék hús kerül, és az egészet befedjük a maradék káposztával.
Erdélyi rakott káposzta recept 27. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 28. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 29. fázisfotó
12
Végül megkenjük a tetejét a maradék tejföllel.
Erdélyi rakott káposzta recept 30. fázisfotó
13
Alufóliával lefedjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben 25 percig pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és további 20 perc alatt picit megpirítjuk a tetejét.
Erdélyi rakott káposzta recept 31. fázisfotó
Erdélyi rakott káposzta recept 32. fázisfotó
14
El is készült a finom erdélyi rakott káposzta! :)
Erdélyi rakott káposzta recept 33. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-18 17:13
Én is pont így szoktam elkészíteni, apró különbség, nem tepsiben, hanem kerek nagy jénai tálban, így több réteget lehet egymásra halmozni. Nagyanyám verziója az volt, hogy jó szaftos pörköltet készített, a húst ledarálta, így történt a rétegenkénti lerakás és a pörkölt szaftjával locsolta meg az egyes sorokat. Hát ... az is nagyon-nagyon finom volt.
43814
2017-01-17 13:02
Köszi a receptet finom lett :)
43719
2016-12-08 18:17
Köszönöm szépen a receptet, nagyon fincsi.
41245
2016-11-26 21:30
Nagyon finom lett! köszönöm a receptet! :)
40748
2016-10-08 11:27
Finom lett!!!
38312
2016-10-08 08:54
En most keszitem,mert mar reg nem ettunk,nalunk Erdeljbe Kolojvari rakot kaposztanak hivjuk,ha kesz kuldok kepet!!!!
38301
2016-08-24 09:21
A kolbasz kimaradt. De isteni finom igy is :)
36633
2016-07-22 22:42
Én kemencébe szoktam elkészíteni, többször csináltam már, de eddig ez volt a legtökéletesebb recept! Isteni lett, köszönöm!
35335

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-23 20:02
jól néz ki :)
44220
2017-01-23 19:04
A közepében folyós marad a puding? A párom pont ilyen muffint kívánt, de én azt mondtam neki, hogy megszilárdul a...
44219
2017-01-23 18:37
koszi a receptet, en igy talalom
44218
2017-01-23 18:06
Bár a családom kicsit száraznak találja, nekem bejött. köszi a receptet!
44217
made by zwoelf