Eszterházy torta recept (házias)

Eszterházy torta recept (házias)

Hozzávalók

tortához1 tortához:

A piskótához:

A krémhez:

A tetejére:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

Ezt a tortát gimnáziumi évzáró bulira készítettem, és hatalmas sikert aratott! Remélem másoknak is ízleni fog, készítse el Ön is!


Elkészítés

1
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Mikor már kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük.
2
A már kemény tojáshabhoz óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet, és a darált diót.
3
5 db – 20-22 cm átmérőjű - lapot sütünk belőle, melyeket egyenként kb 10 percig sütünk előmelegített, 220 C-os sütőben.
4
A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük miközben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral.
5
Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kihabosított tojássárgákat, és gyorsan kevergetve egyet forralunk rajta. Figyelni kell, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej!
6
Ezután hűlni hagyjuk a krémet, majd mikor már langyos, hozzákeverjük a zselatin fixet. (Ha sima étkezési zselatinból készítjük, előtte az 5 g zselatint be kell áztatni 50 ml hideg vízbe, és forró krémhez adjuk.) Valamint belekeverjük a pörkölt darált diót.
7
Míg hűl a krém, előkészíthetjük a vajas részt. Én egy kicsit mikróban legalacsonyabb fokozaton megolvasztom, de csak annyira hogy éppen csak olvadjon (300 W, kb 1 perc). Ezután kihabosítjuk egy kis porcukorral vagy vaníliás cukorral.
8
A már kihűlt tojásos krémet apránként hozzáadjuk. Így keverjük ki a krémet habosra.
9
Utána a lapokat a krém 80 %-ával betöltjük, a torta tetejére pedig fehér csokoládét olvasztunk, majd körkörösen étcsokoládét csurgatunk rá, majd egy tűvel kihúzkodjuk sugár irányban, Így belülről kifelé haladva megkaphatjuk az Eszterházy torta mintáját. A maradék krémmel körbekenjük a torta oldalát, megszórhatjuk durvára tört dióval, a tetejét fél diószemekkel díszíthetjük.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.08.09 15:23
Kipróbáltam a receptet, nagyon jól sikerült az arányok és a hozzávalók is pontosan elegendőek.
Valószínű máskor is megsütöm, de én most nem tortát hanem szeletet készítettem.
2014.06.16 14:10
Egy kicsit sűrű lett, de így is ízlett mindenkinek, köszönjük a receptet
2013.06.05 18:13
Köszönöm ezt a remek receptet! Édesanyám 84. születésnapjára készítettem el, nagy sikert arattam vele. A díszítést még gyakorolnom kell. A tésztát laponként kevertem, pont annyi idő alatt készült el egy adag tészta, amíg az előző lap megsült.
2013.03.26 15:22
Nagyon jó recept, kezdőként is majdnem sikerült elsőre. A tojássárgás krémet sajnos elrontottam, ezért improvizáltam egy pudingos-vajas-diós változatot. Így is nagy sikere lett, és hamar elfogyott:)
2013.03.20 16:39
És még egy fotó,ami már a felvágás után készült.
2013.03.20 16:38
Szia! Nagyon jó a recept. A sógornőm szülinapjára sütöttem meg a tortát. Én külön kevertem ki a lapokat és úgy sütöttem meg egyesével. Rétesliszt helyett meg süteményport tettem bele mert lisztérzékeny. A végén beborítottam pillecukor fondant-nal és saját készítésű rózsákat is tettem bele.
2013.01.25 08:23
Szuper, köszönöm. Sül az első lap:)
2013.01.19 22:22
Szia!

Rum a krémbe, lekvár forrón, a fehér bevonat alá, azaz a kész torta tetejére kell kenni, majd arra megy a dísz bevonat.
2013.01.19 17:51
Sziasztok!
Anyu 60. szülinapjára akarom készíteni a tortát. Kérdésem, hogy hova lett a sárgabarack leki és a rum? Mármint belekerült a tésztába, csak a fázisfelsorolásban nincs benne?
:)
2012.10.13 21:18
Hahó!

Többször elkészítettem már és bevallom, hogy észre se vettem, hogy réteslisztből kéne csinálni. Eddig mindig jól sikerült, szóval, ha egyszer eszembe jut, akkor majd kipróbálom rétesliszttel is. :)
Egyébiránt le a kalappal a recept beküldője előtt, nincs az a sietség, hogy másfél óra alatt ezzel elkészüljek... Más kérdés, hogy én laponként keverem ki a tésztát, mert amikor egybe készítettem az utolsó lapokra való már túlságosan összeesett és így elvékonyodott tészta lett az eredmény.
Mindenesetre a kész tortáért megéri rászánni az időt :)
2012.10.12 18:04
Szia Rizsa!

Nos, az látható, hogy a recept nem írja, hogy kell sárgája a receptbe, így egyértelmű, hogy nem kell bele... Továbbá azt nem tudom milyen volna sima liszttel, de a receptet valaki réteslisztre írta, érdemes azt követni... ;)

G
2012.10.12 15:28
Sziasztok!

Holnap reggel szeretném megsütni a tortát.
Szeretném megkérdezni, hogy kell-e a tésztába tojássárgája és fehérlisztből is elkészíthető-e.

Köszönöm szépen!
2012.06.07 13:34
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e cukor helyett folyékony édesítőszerrel készíteni ezt a tortát. Ha igen, mikor tegyem a krémbe bele? (Ez azért lényeges, mert pl a pötty alakú édesítőszert csak akkor szabad az ételbe keverni, ha már kész, mert különben nem érezhető, hogy van benne valami édesítés.)
Köszönöm előre is a válaszokat. :)
2012.04.29 21:17
Kedves Gábor!
Köszönöm, köszönöm!
Marika
2012.04.28 22:27
Kedves Marika!

Nyugodtan sütheted légkeverésesben. Csak 1-2 perccel rövidül a sütési idő.
2012.04.28 22:21
Kedves Gábor!
Lehet e ezeket a tortalapokat hőlégkeveréssel sütni egyszerre 2-3-at s ha igen hány fokon?
Nagyon szeretném ha válaszolna!
Marika
2011.12.06 08:40
És elkészült :)) Kisebb, mert csak féladag.
2011.12.05 13:09
Ma ezt a tortát szeretném elkészíteni. Egyszer már csináltam és az oldalát nagyon nehézkes volt beszórni a dióval. Van erre valami egyszerű otthoni módszer??
Köszönöm.
2011.12.04 16:07
Én is elszerettem volna készíteni de oda ragadtak ,igy nem tudtam csak a krémet készitetem el ,mert sűtőttem egy dios piskotátt,légyszives ird meg hogy sűtőpapirra kell e sűtni.Kőszőnettel.
2011.09.07 01:32
Sziasztok!

Eszméletlen finom lett a torta, köszönöm a receptet.
Bár én a torta tetejére nem fehércsokit tettem, hanem cukormázat.
Meg konyakot a rum helyett... Azt hiszem így is ekég jó lett :-P
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Nagyon finom lett. De legközelebb több cukrot teszek bele. :)
Szerintem jobb megy nélkül,rum nélkül, és a tésztába is mehet kókusz reszelék.
Én úgy tudom hogy mikor kész a bejgli hogy betennéd sütni ki kell vinni hideg helyre (nálunk erkély) le kell takarni és fél órát várni. GONDOLOM mivel a tésztát gyúrás után ha pihentetjük akkor le ke...
Jól hangzik biztos kipróbálom!!!
Egyébként a legutóbb készített, konkrétan 4 óra múlva egyben maradt, mikor kiborítottam a formából, de minél tovább főzöd, annál tömörebb lesz. Ám a cukor belerakása és a pürésítés után max. 25-...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.