Regisztráció
A Magyar Bármixer Unió (MBU) 2010-ben is megtartotta év végi, hagyományos karácsonyi versenyét, melynek témája rendhagyó volt, hiszen Magyarországon először rendeztek hivatalosan forróital versenyt. A zsűriben foglalt helyet a desszert.eu főszerkesztője, Varga Gábor is, aki az édességek mellett az italok világában is otthon van, sokéves szakmai tapasztalatából és kiváló ízléséből adódó észrevételei nagy segítségére szolgált a versenyzőknek.
A budapesti Marmara Hotel különterme szolgált otthonául az I. Hot Drink/Forró ital versenynek, ahol a döntőbizottság rendkívül színvonalas szereplést követően 17 induló közül választotta ki három legjobbat. A megmérettetés családias hangulatú környezetben zajlott, a meghívott vendégek egy pohár pezsgővel a kezükben kísérhették figyelemmel hazánk legjobb mixereinek versengését. A produktumot és a megjelenést hatfős zsűri bírálta el. A résztvevőknek egyféle italból összesen három porciót kellett elkészíteniük. Időkorlát nem volt, az előkészületre is bőven jutott idő. Morafcsik Péter, az MBU alelnöke vállalta el a verseny levezetését, érdeklődve kérdezgetett, mindenkihez intézet néhány kedves szót, sőt, volt, akinek a teljesítménye alapján munkát is ajánlott. Főszerkesztőnk zsűritársával, Nagy Zoltánnal, a fővárosi Boutiq'bar tulajdonosával együtt a bírói székből figyelte a történéseket, s kóstolta végig az italokat. A döntőbizottság kemény, de jó szándékú kritikái egyaránt lelkesítették, s késztették szakmai fejlődésre a résztvevőket. Portálunk a látványos és finom italokon kívül a versenyzők személyére és szakmai filozófiájára is kíváncsi volt. A nevezett forróitalok némelyikének receptjét alább közöljük.
<b>Almavarázs</b> A téli időszakban mindenki kedveli a forróitalokat, melyekről nekünk magyaroknak, elsősorban a forralt bor jut eszünkbe - osztotta meg velünk tapasztalatait a verseny győztese, a kilenc éve versenyző Varga Gergely. Én 2003-ban, Finnországban, egy verseny alkalmával ittam először olyan, tea alapú, áfonyával és citromlével ízesített forróitalt, amely egy hasonló, de magyaros változat elkészítésére inspirált. Az ötlet szerencsére könnyen jött. Mivel nagyon szeretem az almakompótot, emellett döntöttem. Az ital, amit neveztem, gyakorlatilag évek óta készen állt a megmérettetésre, boldog vagyok, hogy a mostani versennyel lehetőségem adódott a bizonyításra és természetesen nagyon örülök a győzelemnek is. A jó hangulat mellett különösen tetszett, hogy elfogulatlan zsűri ellenőrizte a munkánkat. Gyakran szoktam forralt bort készíteni a barátaimnak, ami szerintem akkor igazán jó, ha nem túl erős, inkább jóízű és kellemesen fűszeres. Ez persze nagyban múlik azon, milyen bor adja az alapját – tette hozzá a győztes. <b>Apple Pie</b> 2 cl Triple Sec 2 cl Charleston Follies likőr Az alaphoz: Milford vörös áfonya-ribizli tea, almakompót, narancs, áfonyadzsem, szegfűszeg, fahéj, cukor, citromlé – ízlés szerint Főzünk egy teát, amelyhez hozzáadjuk a fűszereket, az áfonyadzsemet és a cukrot. Egy fél narancs levét belefacsarjuk az italba, majd héjastul hozzáadjuk a felvágott, kifacsart narancsot is. Összeforraljuk, majd leszűrjük. Ezután egy pohárba töltjük a Triple Sec-et és a Charleston Follies likőrt, amelyre rászűrjük a keveréket. A kockára vágott almakompóttal még egyszer összeforraljuk az italunkat. Vaníliarúddal és almaszelettel díszítjük.
<b>Italok Nagymestere</b> A forróitaloknak több ezer éves kultúrája van – mesélte a versenyt követően a desszert.eu-nak a szakma „nagy öregje”, az italkészítés „keresztapja”, a Bols Mixerakadémia elméleti oktatásait vezető tanára, Kottra Dezső. A kétszeres világbajnok (Open 3 kategóriás összetett I. hely Espoo - Finnország; Grand Hotel and Resorts Hot Drink Worldwide Barcompetition I. hely Ótátrafüred - Szlovákia), aki most a második helyet szerezte meg könnyedén, elmondta, már az ókorban készítettek aromatizált borokat, keleti gyógyfüvek felhasználásával. A nagy ókori görög orvos, Hippokratész nevéhez köthető az úgynevezett „hippokratészi bor”, (a vermut elődje), amit az üröm latin elnevezése után vinum absinthinum-nak is neveznek. A forralt bornak számtalan változata van, minden nép eltérő recept szerint készíti. Chilében a „Navegado” az egyik legelterjedtebb forróital, amely voltaképpen egy forraltbor-különlegesség, ahol a bort fahéjrúddal, narancsszeletekkel, szegfűszeggel, cukorral, mazsolával és mandulával ízesítik. A skandinávok glöggnek nevezik a forralt bort; az édes vörösbort fahéjjal, kardamom maggal, gyömbérrel, szegfűszeggel, keserű naranccsal, és cukorral fűszerezik. Néha vodkát, akvavitot (kömény ízű gabonapálinka), vagy brandyt adnak hozzá, hogy erősebb legyen. Szamóca, szeder, és kökényborból is készítenek melegítő italokat. Az angolok kedvelt forróitala a grog. Ez egy forró, rum alapú koktél, ami valamikor védőitalként szolgált a brit haditengerészetnél. A vízzel kevert rum sokáig elállt, s a tengerészek is kedvelték. Némelyek túlságosan is. Ezért a XVIII. században Edward „Old Grog” Vernon admirális (aki nevét különös kabátja után kapta) elrendelte, hogy a matrózok kizárólag négy az egyhez arányban (négy rész víz, egy rész rum) kaphatják meg napi fejadagjukat. Napjainkban a grog forró víz, rum, fahéj, szegfűszeg és cukor elegye, amelyet néha citromlé, vagy limelé is ízesít. A rum, a víz, a cukor és a szerecsendió kombinációját (bumbo) a kalózok fogyasztották. Angliában a puncs, amely forró víz, bor, rum, cukor és citrusfélék kombinációja, népszerű partyitallá vált a történelem során. A japánoknál a szaké, a rizsbor terjedt el, amelyet langyosan, vagy melegen isznak – fűzte hozzá Kottra Dezső, aki azt is elmondta: a bor mellé mindenkor kiválóan illenek bizonyos fűszerek és gyümölcsök, például vanília, fahéj, szegfűszeg, kardamom, keserűnarancs, narancs, lime, citrom, édeskömény, szegfűbors, fekete bors. A koktélkészítés aranyszabálya a következő: mindent mindennel össze lehet keverni, csak nem mindig, nem mindenhol és nem mindenkinek. Mindez természetesen a forró italokra is igaz. Amennyiben a mixer jó ízlelőkével rendelkezik, a kombinációk tekintetében csak a csillagos ég a határ –egészítette ki az elmondottakat a Bols Mixearakadémia oktatója, aki egy Jägermeisterrel felturbózott groggal bűvölte el – rá jellemző módon – a bírákat.
<b>Jäger grog</b> 2 cl Calvados 4 cl Jägermeister 1 cl vadáfonya szirup 1 cl Triple Sec 1.5 dl 100 %-os almalé Az alaphoz: keserűnarancs (bitter orange) héja, édeskömény, fahéj – ízlés szerint Az elkészült grog alapjához: aszalt gyümölcs - füge, szilva, vagy áfonya – ízlésünknek megfelelően Forró vízbe kifacsart keserűnarancshéjat, édesköményt és fahéjat teszünk. Erre töltjük a fent felsorolt italokat. A kész forróitalt aszalt gyümölcsre szűrjük. Egész vaníliarúdon áthúzott rozmaringszállal díszítjük. Hámozott mandulával, mogyorós süteménnyel együtt fogyasztjuk.
<b>Fekete álom</b> A forróitalok világa nagy gyűjtőfogalom, amely mindenki számára mást jelent - mondta el portálunknak Danyi Attila, a verseny egyik résztvevője. Vannak, akik a teákért, mások a grogért, a puncsért, vagy éppen a forró csokoládéért lelkesednek. Mivel munkahelyemen a vendégkör főleg hölgyekből tevődik össze, én elsősorban őket célzom meg, hozzájuk igazítom az új ötleteket. Köztudottan a szebbik nem képviselőit az édesebb italok veszik le a lábukról, ezért általában egy kis csalafintaságot, pimaszságot is bele lehet csempészni koncepcióba. A versenyen egy édes és izgalmas csokoládé-erdeigyümölcs párosítással próbálkoztam, ebből született meg a Black Dream. Érzésem szerint egy jó forróitalt készíteni nem nehezebb, mint egy jó koktélt. A lehetőségek, kombinációk száma szinte végtelen, a mixer kreativitásán és ügyességén múlik, mi lesz a végeredmény. A versenynek voltak előnyei és hátrányai, például kevesebbet kellett bajlódnunk az előkészülettel és nem volt időkorlát, ugyanakkor ez a terep még a rutinosok nagy részének is tudott újat mutatni. Ez persze nem baj, mindenki örült az új kihívásnak – hangsúlyozta Attila, aki két éve versenyez, s jelenleg Budapesten, az RC Caféban dolgozik.
<b>Black Dream</b> 25 gramm fehér csokoládé 1.5 dl Cappy feketeribizli 2 cl Heinemann piros ribizli pálinka A tejszínhab ízesítéséhez: Berentzen erdei gyümölcs likőr, Fabbri Mixybar Arancia Rossa (vérnarancs szirup) – mindkettő ízlés szerint A csokoládét egy edényben felforrósítjuk, a ribizli levet egy másik edényben felmelegítjük. Ezeket összekeverjük, végül a pálinkával megbolondítjuk. Az elkészült ital tetejére erdei gyümölcs likőrrel és vérnarancssziruppal ízesített tejszínhabot fújunk. <b>Nívós díjak</b> Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt díszvacsorára került sor, amelyre szerkesztőségünket vacsorára is meghívta a rendezőség. A vacsorán Kótai Attila, az MBU elnöke összegezte a 2010-es esztendőt, és az eredményesség tekintetében gratulációját fejezte ki a szakmának. Ezt követően a zsűri képviseletében Morafcsik Péter átadta a díjakat és az okleveleket. Az első helyezett Russian Standard vodkakülönlegességet, profi bartender készletet, valamint egy 50 ezer forintos utazási utalványt vihetett haza, a másodikként befutó versenyző Mozart Dry csokoládé párlatot és mixer szettet nyert, míg a harmadik dobogós a Heinemann Kft. pezsgőkülönlegességét kapta. A verseny különdíjasát egy exkluzív shakerel jutalmazták meg a szervezők.
<b>Az I. Hot Drink/Forró ital verseny győztesei:</b> I. Varga Gergely II. Kottra Dezső III. Garamvölgyi Krisztián Különdíj: Kovács Tibor

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-16 15:49
Így igaz, aki még nem csinált ilyet, nem tudhatja, hogy mit mivel keverjen össze. Kicsit részletesebben kellett volna a...
43673
2017-01-16 15:11
43672
2017-01-16 15:09
Telleg egyszerű és jó az összeállítása igaz sok a szénhidrát benne majd keveset eszünk belőle különben jó megállja...
43671
2017-01-16 14:58
Javítva piskótás és szuper Kati
43670
made by zwoelf