Francia briós recept

Francia briós recept

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

Reggelire vagy tízóraira nincs is jobb, mint egy kis kelt tésztából készült házi briós teavajjal és eperdzsemmel. Próbálja ki!


Elkészítés

1
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a kerámia formákat.
2
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába!
3
Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.
4
Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki.
5
A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.
6
A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük.
7
Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.
8
Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
9
A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba.
10
Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át.
11
Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, és az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
12
Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.10.07 13:07
Isteni finom!
2012.02.29 13:17
kalácsot is lehet sütni belöle

2011.12.15 17:38
Köszönöm szépen !
2011.12.15 02:31
Nem tudom hol kell , lehet , receptet kérni! De szeretnék pitát sütni! Valakinek van hozzá receptje?
köszönöm
2011.11.04 11:11
jó lett :)
2011.02.04 11:26
Én is elkészítettem, bár több cukorral mi jobban szeretjük és néhányat darált dióval is megszórtunk, mert a diót is nagyon szeretjük! =)
Első próbálkozásra egészen briós formája lett, másodjára kicsit zsömleformára váltott, de így is nagyon finom volt! Mindenkinek ajánlom ezt a receptet (édesszájúaknak több cukorral)! :)
2010.12.29 15:22
Sokadszorra megcsináltam a napokban. Most ugyan nem készült kép, de mellékelek egy korábbit. Ebben aszalt sárgabarack is volt. Nem sokáig szomorkodtak akkor sem a tányéron. :)
2010.06.29 21:20
Sziasztok!
én is megsütöttem, ilyen lett :)!
Köszönöm a receptet!
2010.03.08 20:17
Kedves Gábor!

Lehet nagyon laikus a kérdés, de hogyhogy nem kell előtte felfuttatni az élesztőt?
2008.11.21 12:21
Kedves Gábor! Muffin sütő formában készítettem el a francia brióst. Nagyon szépen megkelt és nagyon nagy sikert aratott. Egy pohárka kakaóval isteni reggeli volt.
Üdv.
2008.11.17 20:59
Kedves Anolimo!

Ez nem briós sütő forma. Csak afféle univerzális kerámia sütőforma az Ikeából. De erre a célra a hagyományos gyümölcskosárforma nagyonbb változata is kiváló - az a fém, rojtos szélű. Tulajdonéppen bármibe készítheted.

Üdv!
Gábor
2008.11.17 19:57
Nagyon tetszik ez a briós recept. Én ilyen briós sütőformát nem láttam még sehol. Hol lehet beszerezni?
Ennek hiányában hagyományos módon tudom csak megformázni, de akkor nem lesz ilyen szép.
2007.11.22 20:11
Ez már megint nagyon ott van! Melegen, szigorúan üresen, ha kihűlt jöhetnek a kisérők(vaj, barack lekvár)hmmmm.
Ezt is köszönjük.
2007.11.14 17:37
Kedves Taster!

Igen, a kelesztés NAGYON lényeges, hiszen kelt tésztáról beszélünk. :-) Semmiképpen sem szabad sem kevés ideig keleszteni, mert akkor tömör lesz a tészta, sem túlkeleszteni, mert akkor sem lesz tökéletes a hatás. Erre nagyon kell ügyelni. Remélem tudtam segíteni.

Üdv!
Gábor
2007.11.14 11:44
Kedves Gábor!

Megsütöttem a brióst, óriási sikere volt!

"Lusta" háziasszonyként a kenyérsütő gép segítségével állítottam össze a tésztát. Lehet, hogy a 30 perc dagasztási idő rövid, vagy esetleg a dagasztás módja nem megfelelő, és ezért nem lett a briósom felülete ilyen szép, egyenletes, mint ami a fotókon látható?

Taster
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

szia most sül,csak a formátuma nem kenyér, hanem zsemle :)) az a kérdésem, egyrészt, hogy cukor nem kell bele, az élesztő miatt? Próbaképpen tettem bele egy kiskanállal. A másik kérdés, hogy amikor letakaro...
köszönöm a receptet:-)
Kedves Andi! Igen, ahogy Gábor írta, locsolgasd meg vele a piskótalapokat, úgy is tökéletes lesz. Mazsola helyett pedig akár darabolt aszalt gyümölcsöt is tehetsz bele, ha szeretitek. :) Üdv: Zsuzsi

Üdv. Mindenki. Szeretnék feltölteni egy receptet de nem tudok, ebben kérnék segítséget, hogy hogyan kell.
Azt írja ki," Sajnos nem rendelkezel a szükséges jogosultsággal az oldal megtekintéséhe...

Szia, Ha vékonyan a lapokra locsolsz kevés rumot, az tökéletes lesz! ;)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.