Francia briós recept

Francia briós recept

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

Reggelire vagy tízóraira nincs is jobb, mint egy kis kelt tésztából készült házi briós teavajjal és eperdzsemmel. Próbálja ki!


Elkészítés

1
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a kerámia formákat.
2
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába!
3
Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.
4
Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki.
5
A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.
6
A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük.
7
Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.
8
Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
9
A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba.
10
Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át.
11
Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, és az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
12
Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.10.07 13:07
Isteni finom!
2012.02.29 13:17
kalácsot is lehet sütni belöle

2011.12.15 17:38
Köszönöm szépen !
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Szia! Köszönöm a receptet, épp ilyen sajtos rudat kerestem! Nagyon finom, ropogós, mégis omlós. Ma ezt sütöm a torta mellé kisfiam szülinapi bulijára is!!!!!
Köszönöm az ötletet, szívesen kipróbálom. :)
Köszi szépen a receptet! Én (mint vega) már mindenféle variációval próbálkoztam. A bab újdonság :) Ha szereti a fiad a diót, próbáld ki neki dióval és sajttal, nagyon finom, és egészséges.
:D szezámmaglisztet a bioboltokban tudsz beszerezni. :)
7dkg mi? :)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.