Főmenü

Regisztráció

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

5
513
Kedvencek közé teszem!285

Hozzávalók

formára1 formára:

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap hűtés

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
5732.68
kcal
Fehérje
95.4752
gramm
Szénhidr.
786.382
gramm
Zsír
263.132
gramm

Leírás

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Isteni, időtálló hazai kedvenc! És ez a legjobb recept, amit valaha kóstoltam! ;)


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 20*26 cm-es sütőformát készítsünk elő.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt 5 egyenlő részre osztjuk.
4
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és négyzetesre nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele teljesen bélelni a sütőformát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is négyzet alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
Hagyjuk egy éjszakán át hűlni, majd fordítsuk meg, hogy az eddigi alja most felül legyen.
15
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
16
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, szeletelhetjük is. :)
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-11-08 15:11
Évek óta bevált recept karácsonyra. Tavaly elkészítettem a mákos-eperlekváros változatát, de nem lett jó.A mák száraz és "funtós" volt benne. Hogyan csináljam idén, hogy jó legyen?
14688
2014-10-29 19:15
Nagyon finom lett. Sose csináltam még, de elsőre nagyon jól sikerült! :)
14403
2014-09-16 16:31
nagyon jo lett:) svajci ferjem nagyijanak szulinaopjara lett. azert figyelmeztettem, hogy ne egy akkora szeletet vagjon, mint amilyet tortabol szokas.:) mindenkinek nagyon izlett a svajci rokonsagban
13333
2014-04-20 21:34
sokat készítem a férjem kedvence fincsi
11881
2014-04-08 18:23
jó kis recept csak nekem túl tömény de mivel mindenki másnak ízlett így velem van a baj ;) annyit hozzáfűznék hogy kár volt megfordítani.köszönöm a receptet húsvétkor ez lesz a menü
11787
2013-12-26 22:40
Nekem is sikerült elsőre. Jó kis recept, köszönöm.
11041
2013-12-21 21:19
Elkészítettem és életemben nem ettem még ilyen finom zserbót. Mondjuk 3-szoros mennyiséggel készítettem alapból, remélem kitart karácsonyig :-) Szupi ez az oldal, még soha nem csalódtam egyetlen receptben sem. Köszönöm!
11003
2013-12-14 18:16
en ezzel a recepttel dolgozom mar evek ota. Meg 6 eve talatam ra az akkor desszert.eu oldalan es azota is nagy sikereket aratok vele. szerintem ugy tokeletes a recept, ahogy van. batran ajanlom mindenkinek!
10941
2013-12-04 18:31
Szia, Valóban csak 2 dkg kell bele. Semmiképp se tegyél bele többet. A kommentekből is láthatod hogy ez így jó. Viszont nem használhatsz kristálycukrot bele semmiképp!
10869
2013-12-04 18:25
Sziasztok! Jól olvasom hogy csak 20g, azaz 2 dkg porcukor kell a tésztájába? nem kevés az bele? Másik kérdésem hogy kristálycukorral is csinálhatom a tésztát? Köszi a választ :)
10868

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

469
4.764705
10
100

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf