Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Hozzávalók

formára1 formára:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap hűtés
5
Értékelés
513

Leírás

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Azért készítem torta formában, hogy ezzel a méret/mennyiség arányt is megadjam, de akár tortaszeletre, vagy négyzetre is vágható, vagy kiszúróval kerek apróságokat is készíthetünk belőle. Isteni, időtálló hazai kedvenc!


Elkészítés

Az alaprecept ötszöröse szükséges egy 50x30cm-es tepsihez.
1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját kipapírozzuk.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük.
4
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és köralakra nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tortakarikát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is kör alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső átmérője. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz -150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
A kisült zserbót hagyuk teljesen kihűlni - erre egy éjszakát bőven számíthatunk -, majd egy éles késsel vágjuk körbe, és vegyük le róla a sütőforma oldalát.
15
Fordítsuk meg egy tányérra, hogy az eddigi alja most felül legyen.
16
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
17
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, tortaszeleteket vághatunk belőle, vagy akár négyzetesre is szeletelhetjük.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 5732.68 kcal
Fehérje: 95.4752 g
Szénhidrát: 786.382 g
Zsír: 263.132 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.16 16:31
nagyon jo lett:) svajci ferjem nagyijanak szulinaopjara lett. azert figyelmeztettem, hogy ne egy akkora szeletet vagjon, mint amilyet tortabol szokas.:) mindenkinek nagyon izlett a svajci rokonsagban
2014.04.20 21:34
sokat készítem a férjem kedvence fincsi
2014.04.08 18:23
jó kis recept csak nekem túl tömény de mivel mindenki másnak ízlett így velem van a baj ;) annyit hozzáfűznék hogy kár volt megfordítani.köszönöm a receptet húsvétkor ez lesz a menü
2013.12.26 22:40
Nekem is sikerült elsőre. Jó kis recept, köszönöm.
2013.12.21 21:19
Elkészítettem és életemben nem ettem még ilyen finom zserbót. Mondjuk 3-szoros mennyiséggel készítettem alapból, remélem kitart karácsonyig :-) Szupi ez az oldal, még soha nem csalódtam egyetlen receptben sem. Köszönöm!
2013.12.14 18:16
en ezzel a recepttel dolgozom mar evek ota. Meg 6 eve talatam ra az akkor desszert.eu oldalan es azota is nagy sikereket aratok vele. szerintem ugy tokeletes a recept, ahogy van. batran ajanlom mindenkinek!
2013.12.04 18:31
Szia,
Valóban csak 2 dkg kell bele. Semmiképp se tegyél bele többet. A kommentekből is láthatod hogy ez így jó.
Viszont nem használhatsz kristálycukrot bele semmiképp!
2013.12.04 18:25
Sziasztok!

Jól olvasom hogy csak 20g, azaz 2 dkg porcukor kell a tésztájába? nem kevés az bele?
Másik kérdésem hogy kristálycukorral is csinálhatom a tésztát?
Köszi a választ :)
2013.10.19 12:16
Tuti recept, tuti siker! Ez az!!!
2013.02.09 21:24
Nagyon jó recept, a végeredmény fantasztikus! Megunhatatlan! :)
2013.02.08 21:15
Ez az első komoly süti recept amit elkészítettem, nem voltam egy nagy sütemény készítő, de ez a zserbó meghozta a kedvem! az elmúlt másfél hónapban 4x sütöttem, nagyon egyszerű elkészíteni és fantasztikusan finom! ajánlom mindenkinek, még teljesen kezdőknek is, mert én is az vagyok :)
2012.12.29 13:03
Nagyon szépen köszönjük a recept megosztását. Nagyon nagy sikert aratott, élmény volt készíteni és élmény volt látni, amilyen élvezettel ette a család. Csak ajánlani tudom másoknak is.
2012.12.26 15:47
Életem első zserbója,nagyim azt mondta még ő se tud ilyen finomat készíteni =)
Biztosan sokszor fogom még elkészíteni =)
Köszönöm szépen a receptet!
2012.12.23 23:34
Pár napja megcsináltam. Olyan sikere lett, hogy már nincsen, pedig karácsonyra sütöttem.
Úgyhogy holnap egy újabb adagot kell csinálnom :-)
Köszönöm a receptet, tökéletes !
2012.12.19 13:47
Nos! A tészta könnyű és leheletvékony, ahogy kell. Én a lekvár kétharmadát használtam csak, de elég édes lett így is és nem száraz. Igazán klassz recept, köszönöm!
2012.12.18 16:49
Sütőben van a dupla adag. A tészta arányai teljesen jók, könnyű volt vele dolgozni. Én csak a lekvárnál csaltam, abból kevesebbet használtam. Holnap jön a kóstolós próba, de ránézésre hibátlan. :)
2012.12.17 20:57
A lapoknak valóban papír vékonynak kell lenniük. Ez nem csalás, nem ámítás, így jó!
És az átváltást bizony tudni kell a konyhában! Erre figyeljetek oda! ;)
2012.12.17 18:24
Sziasztok!

Nekem a tészta annyira kevés, hogy csak 4 lap jött ki belőle, és az is papírvékony. :))) Az ízéből ettől függetlenül semmit nem vont le. :)))

Xavi-nak azt üzenem, hogy előszür nekem is nagyon ragadt, aztán rájöttem, hogy a 40ml az nem 4dl, hanem 0.4 dl. :))))

Emese
2012.11.16 17:48
Szia Xavi! Keress meg légyszives karamell61kukacfreemail.hu
Tárgynak ird, hogy süti, hogy tudjam mit is szerettem volna NEKED irni!üdv. Edit.
2012.09.24 12:36
Kedves Gabor,

ketszer lattam hozza a gerbeaud keszitesehez az elozo heten miutan lattam, hogy milyen egyszerunek tunik itt a site-on. Sajnos egyszer sem sikerult...
A teszta nyujtaskor allandoan leragad az asztalra, ekkor probaqlkoztam tobb lisztet hozzatenni, de ez sem segitett.

Kerlek segits, hogy tudjam miben hibazok.

Elore is koszonom,

x
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Én azért lecserélnén az olajat zsírra, és egy kis száraz vörösbort öntenék bele.. De biztos vagyok benne hogy úgyis nagyon finom!
Ezer hála a receptért!Isszonyatossan finom!! ISTENI!!!! :)
nem tudom...több mint 2 órát volt a hűtőben (pontosan csináltam),de még mindig olyan,mint a menzás tejbegríz :-?
köszönöm ezt az isteni receptet, életem eddigi legjobb csirkeje lett :) ajánlom mindenkinek! tökéletes!!!
Nem magazinnal, margarinnal :-)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.