Főmenü

Regisztráció

Zserbó recept

Zserbó recept

Zserbó recept

5
515
Kedvencek közé teszem!817

Hozzávalók

formára1 formára:

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap hűtés

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
5732.68
kcal
Fehérje
95.4752
gramm
Szénhidr.
786.382
gramm
Zsír
263.132
gramm

Leírás

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Isteni, időtálló hazai kedvenc! És ez a legjobb zserbó recept, amit valaha kóstoltam! ;) Próbáld ki te is, ezzel biztos a siker!


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 20*26 cm-es sütőformát készítsünk elő.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt 5 egyenlő részre osztjuk.
4
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és négyzetesre nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele teljesen bélelni a sütőformát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is négyzet alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
Hagyjuk egy éjszakán át hűlni, majd fordítsuk meg, hogy az eddigi alja most felül legyen.
15
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
16
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, szeletelhetjük is a zserbót. :)
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-08-29 16:46
Az én diós-mákos zserbóm :-)
22295
2015-08-25 20:32
Tudom,csak arra céloztam,hogy az összetétel elvileg ugyanaz ;)
22182
2015-08-25 19:42
Igen, de az islert nem lekvárral betöltve sütjük ki. ;) Próbáld ki, hogy nyersen összetöltöd, utána sütöd, és megérted hogy jön ide a zsírtartalom. :D
22179
2015-08-25 19:11
Az ischlernél is magas a zsírtalrtalom plusz lekvár,dió,és mégsem pocsék,hanem isteni! ;) Mondjuk ha csíkosra van húzva a máz a tetején, tök mindegy,hogy sima felületre kenjük-e... :))
22176
2015-08-23 20:51
Szia, Egyrészről ebben nagyon-nagyon kevés az élesztő. Linzertésztával képtelenség, hogy finomabb legyen. Annak olyan magas a zsírtartalma, hogy ennyi lekvárral pocsék lenne. Az átfordítást is érdemes elvégezni, hiszen az alja a sütinek teljesen sima felület, ott lehet szépen egyenletesen bevonni a csokival. ;)
22144
2015-08-23 16:24
Miért van jelentősége az átfordításnak? Nem igazán szeretem a kelt tésztákat, egyszer olyat ettem,amit linzertésztával készítettek,az sokkal jobban ízlett, de kíváncsi lennék erre..
22139
2015-08-22 07:32
Kedves Kata, Szomorkodásra semmi ok! Heteken belül bővítjük a Kedvenc receptek funkciót! ;)
22108
2015-08-22 01:38
Szomorú vagyok! Nem az első eset ezen az oldalon, hogy nem sikerül egy receptet a kedvenceim közé tenni. Most is így jártam. A jelölés nekem " kedvencek közé téve" és még sincs ott! Nem értem mi ennek az oka? Már jeleztem korábban is de eddig nem kaptam segítséget. Nem látom hol lehetne máshol feltenni a kérdésem?
22107
2015-08-19 12:20
Köszönöm a receptet Apróséf :) Nagyon ízlett a családnak és a barátoknak!
22026
2015-07-01 09:38
Kozben eszrevettem, hogy ezt 20x26 cm-es tepsire ajanlottad. Akkor eleg lesz a dupla adag
20985

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf