Főmenü

Regisztráció

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

5
515
Kedvencek közé teszem!658

Hozzávalók

formára1 formára:

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap hűtés

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
5732.68
kcal
Fehérje
95.4752
gramm
Szénhidr.
786.382
gramm
Zsír
263.132
gramm

Leírás

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Isteni, időtálló hazai kedvenc! És ez a legjobb recept, amit valaha kóstoltam! ;)


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 20*26 cm-es sütőformát készítsünk elő.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt 5 egyenlő részre osztjuk.
4
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és négyzetesre nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele teljesen bélelni a sütőformát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is négyzet alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
Hagyjuk egy éjszakán át hűlni, majd fordítsuk meg, hogy az eddigi alja most felül legyen.
15
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
16
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, szeletelhetjük is. :)
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-04-05 18:06
nagyon szép és finom lett.
18592
2015-02-22 18:46
Nagyon szerettük életem első zserbóját! Szuper recept :)
17465
2014-12-30 13:18
Isteni finom lett es nagyon konnyu a recept alapjan elkesziteni.
16037
2014-12-28 22:25
nagyon finom lett. köszönöm ezt az isteni receptet
16008
2014-12-26 19:43
Szuper lett!
15974
2014-12-26 16:45
Nagyon finom recept, viszont tényleg ügyelni kell az arányokra. Két és félszer ennyi mennyiség kb. kitöltött egy tepsit, én óvatos voltam, kibéleltem sütőpapírral:), viszont negyed rész zabpehelylisztet és cukor helyett negyed rész eritriolt használtam (ugyanígy a dió édesítéséhez is). Így cukorbeteg is megkóstolhatta:) Még maradt is dióm a végén:)))). Köszönöm a receptet, fenséges lett. Áldott ünnepeket!
15971
2014-12-25 00:14
eletem elso zserboja, baratom keresere vagtam bele... teljes siker koronazta! anyum szerint meg dedmama tudott ilyen jot :) imadom az aprosefet, valogatott receptek vannak fent, nem ugy mint egyes felkapott oldalakon
15941
2014-12-23 14:17
Udvozlom! Az elesztot kelesztjuk, vagy csak belemorzsoljuk? Koszonom!
15880
2014-12-22 09:57
Látom, hogy nincs vajazva, lisztezve a tepsi, de enélkül biztos, hogy nem ragad le?
15848
2014-12-21 20:30
nagyon fini
15843
961
4.666665
78
118
1119
4.92857
7
60

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf