Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Hozzávalók

formára1 formára:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap hűtés
5
Értékelés
513

Leírás

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Isteni, időtálló hazai kedvenc! És ez a legjobb recept, amit valaha kóstoltam! ;)


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 20*26 cm-es sütőformát készítsünk elő.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt 5 egyenlő részre osztjuk.
4
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és négyzetesre nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele teljesen bélelni a sütőformát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is négyzet alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
Hagyjuk egy éjszakán át hűlni, majd fordítsuk meg, hogy az eddigi alja most felül legyen.
15
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
16
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, szeletelhetjük is. :)

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 5732.68 kcal
Fehérje: 95.4752 g
Szénhidrát: 786.382 g
Zsír: 263.132 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.16 16:31
nagyon jo lett:) svajci ferjem nagyijanak szulinaopjara lett. azert figyelmeztettem, hogy ne egy akkora szeletet vagjon, mint amilyet tortabol szokas.:) mindenkinek nagyon izlett a svajci rokonsagban
2014.04.20 21:34
sokat készítem a férjem kedvence fincsi
2014.04.08 18:23
jó kis recept csak nekem túl tömény de mivel mindenki másnak ízlett így velem van a baj ;) annyit hozzáfűznék hogy kár volt megfordítani.köszönöm a receptet húsvétkor ez lesz a menü
2013.12.26 22:40
Nekem is sikerült elsőre. Jó kis recept, köszönöm.
2013.12.21 21:19
Elkészítettem és életemben nem ettem még ilyen finom zserbót. Mondjuk 3-szoros mennyiséggel készítettem alapból, remélem kitart karácsonyig :-) Szupi ez az oldal, még soha nem csalódtam egyetlen receptben sem. Köszönöm!
2013.12.14 18:16
en ezzel a recepttel dolgozom mar evek ota. Meg 6 eve talatam ra az akkor desszert.eu oldalan es azota is nagy sikereket aratok vele. szerintem ugy tokeletes a recept, ahogy van. batran ajanlom mindenkinek!
2013.12.04 18:31
Szia,
Valóban csak 2 dkg kell bele. Semmiképp se tegyél bele többet. A kommentekből is láthatod hogy ez így jó.
Viszont nem használhatsz kristálycukrot bele semmiképp!
2013.12.04 18:25
Sziasztok!

Jól olvasom hogy csak 20g, azaz 2 dkg porcukor kell a tésztájába? nem kevés az bele?
Másik kérdésem hogy kristálycukorral is csinálhatom a tésztát?
Köszi a választ :)
2013.10.19 12:16
Tuti recept, tuti siker! Ez az!!!
2013.02.09 21:24
Nagyon jó recept, a végeredmény fantasztikus! Megunhatatlan! :)
2013.02.08 21:15
Ez az első komoly süti recept amit elkészítettem, nem voltam egy nagy sütemény készítő, de ez a zserbó meghozta a kedvem! az elmúlt másfél hónapban 4x sütöttem, nagyon egyszerű elkészíteni és fantasztikusan finom! ajánlom mindenkinek, még teljesen kezdőknek is, mert én is az vagyok :)
2012.12.29 13:03
Nagyon szépen köszönjük a recept megosztását. Nagyon nagy sikert aratott, élmény volt készíteni és élmény volt látni, amilyen élvezettel ette a család. Csak ajánlani tudom másoknak is.
2012.12.26 15:47
Életem első zserbója,nagyim azt mondta még ő se tud ilyen finomat készíteni =)
Biztosan sokszor fogom még elkészíteni =)
Köszönöm szépen a receptet!
2012.12.23 23:34
Pár napja megcsináltam. Olyan sikere lett, hogy már nincsen, pedig karácsonyra sütöttem.
Úgyhogy holnap egy újabb adagot kell csinálnom :-)
Köszönöm a receptet, tökéletes !
2012.12.19 13:47
Nos! A tészta könnyű és leheletvékony, ahogy kell. Én a lekvár kétharmadát használtam csak, de elég édes lett így is és nem száraz. Igazán klassz recept, köszönöm!
2012.12.18 16:49
Sütőben van a dupla adag. A tészta arányai teljesen jók, könnyű volt vele dolgozni. Én csak a lekvárnál csaltam, abból kevesebbet használtam. Holnap jön a kóstolós próba, de ránézésre hibátlan. :)
2012.12.17 20:57
A lapoknak valóban papír vékonynak kell lenniük. Ez nem csalás, nem ámítás, így jó!
És az átváltást bizony tudni kell a konyhában! Erre figyeljetek oda! ;)
2012.12.17 18:24
Sziasztok!

Nekem a tészta annyira kevés, hogy csak 4 lap jött ki belőle, és az is papírvékony. :))) Az ízéből ettől függetlenül semmit nem vont le. :)))

Xavi-nak azt üzenem, hogy előszür nekem is nagyon ragadt, aztán rájöttem, hogy a 40ml az nem 4dl, hanem 0.4 dl. :))))

Emese
2012.11.16 17:48
Szia Xavi! Keress meg légyszives karamell61kukacfreemail.hu
Tárgynak ird, hogy süti, hogy tudjam mit is szerettem volna NEKED irni!üdv. Edit.
2012.09.24 12:36
Kedves Gabor,

ketszer lattam hozza a gerbeaud keszitesehez az elozo heten miutan lattam, hogy milyen egyszerunek tunik itt a site-on. Sajnos egyszer sem sikerult...
A teszta nyujtaskor allandoan leragad az asztalra, ekkor probaqlkoztam tobb lisztet hozzatenni, de ez sem segitett.

Kerlek segits, hogy tudjam miben hibazok.

Elore is koszonom,

x
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.