Főmenü

Regisztráció

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

5
513
Kedvencek közé teszem!338

Hozzávalók

formára1 formára:

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap hűtés

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
5732.68
kcal
Fehérje
95.4752
gramm
Szénhidr.
786.382
gramm
Zsír
263.132
gramm

Leírás

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Isteni, időtálló hazai kedvenc! És ez a legjobb recept, amit valaha kóstoltam! ;)


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 20*26 cm-es sütőformát készítsünk elő.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt 5 egyenlő részre osztjuk.
4
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és négyzetesre nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele teljesen bélelni a sütőformát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is négyzet alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
Hagyjuk egy éjszakán át hűlni, majd fordítsuk meg, hogy az eddigi alja most felül legyen.
15
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
16
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, szeletelhetjük is. :)
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-12-18 08:04
nagyon jó recept, könnyen, gyorsan elkészíthető. kb 45 dkg lekvárom volt, de elegendő is, nem száraz a sütemény.
15731
2014-12-16 11:19
SZia, Nos én nem fagyasztanám... De ha ost lesütöd, hűtőben már ellesz gond nélkül karácsonyig! Már csak 8 nap! ;)
15681
2014-12-15 23:35
Köszönöm, és fagyasztani egyáltalán nem lehet? Csak azért kérdezem ezeket, mert nagyon szeretnék csinálni karácsonyra, mert ezt általában alapsüteményként készítem minden karácsonyra, de most még holnap szabad leszek, amikor meg tudnám csinálni, utána pedig végig napi 10-12 órákban fogok dolgozni egészen Szenteste napjával bezárólag, szóval nem nagyon lesz időm (és energiám) később megcsinálni. Amúgy ugyanez a kérdésem lenne a bejglivel is, ha esetleg tudsz rá válaszolni, megköszönöm!
15676
2014-12-15 07:36
Szia, Sima hűtőben napokig eláll, de 1-2 napnál többet még sohasem élt meg. Mindig elfogyott hamar... :D
15659
2014-12-15 00:20
Szeretném megkérdezni, hogy ha megsütöm ezt a zserbót, akkor mennyi ideig fogyasztható (élvezhető minőségben), esetleg le lehet-e fagyasztani?
15658
2014-12-07 22:08
Én is elkészítettem.A tésztával annyira könnyű dolgozni!Valóban a legfinomabb zserbó.Viszont én legközelebb dupla annyi tésztával fogom készíteni,mert ennek nagyon finom a tésztája!És fele annyi cukor-ral,mert nekünk nagyon édes.
15497
2014-11-08 15:11
Évek óta bevált recept karácsonyra. Tavaly elkészítettem a mákos-eperlekváros változatát, de nem lett jó.A mák száraz és "funtós" volt benne. Hogyan csináljam idén, hogy jó legyen?
14688
2014-10-29 19:15
Nagyon finom lett. Sose csináltam még, de elsőre nagyon jól sikerült! :)
14403
2014-09-16 16:31
nagyon jo lett:) svajci ferjem nagyijanak szulinaopjara lett. azert figyelmeztettem, hogy ne egy akkora szeletet vagjon, mint amilyet tortabol szokas.:) mindenkinek nagyon izlett a svajci rokonsagban
13333
2014-04-20 21:34
sokat készítem a férjem kedvence fincsi
11881

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf