Zserbó recept ( Gerbeaud )

Zserbó recept ( Gerbeaud )

Hozzávalók

formára1 formára:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap hűtés
5
Értékelés
513

Leírás

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Azért készítem torta formában, hogy ezzel a méret/mennyiség arányt is megadjam, de akár tortaszeletre, vagy négyzetre is vágható, vagy kiszúróval kerek apróságokat is készíthetünk belőle. Isteni, időtálló hazai kedvenc!


Elkészítés

Az alaprecept ötszöröse szükséges egy 50x30cm-es tepsihez.
1
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját kipapírozzuk.
2
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
3
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük.
4
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és köralakra nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tortakarikát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
5
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
6
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
7
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
8
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is kör alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső átmérője. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
9
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
10
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
11
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz -150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
12
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
13
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
14
A kisült zserbót hagyuk teljesen kihűlni - erre egy éjszakát bőven számíthatunk -, majd egy éles késsel vágjuk körbe, és vegyük le róla a sütőforma oldalát.
15
Fordítsuk meg egy tányérra, hogy az eddigi alja most felül legyen.
16
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
17
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, tortaszeleteket vághatunk belőle, vagy akár négyzetesre is szeletelhetjük.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 5732.68 kcal
Fehérje: 95.4752 g
Szénhidrát: 786.382 g
Zsír: 263.132 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.20 21:34
sokat készítem a férjem kedvence fincsi
2014.04.08 18:23
jó kis recept csak nekem túl tömény de mivel mindenki másnak ízlett így velem van a baj ;) annyit hozzáfűznék hogy kár volt megfordítani.köszönöm a receptet húsvétkor ez lesz a menü
2013.12.26 22:40
Nekem is sikerült elsőre. Jó kis recept, köszönöm.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

A tölteléknek 60 dkg. alma nem kevés???
Szia! Sajnos picit hamarabb kivehettem (pedig olyan szépen feljött és aranybarna színe volt) és összezsugorodott, pedig eddig minden recepted szuperül sikerült :( Tudnál segíteni mi lehetett a baj? Simán csak ...
isteni nagyon jó recept
Igen, muszáj bele a sör. A többi hozzávalókhoz szükséges az mennyiségü folyadék.
Muszáj a sör?

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.