Regisztráció
Halászlé recept II. főfotó

Halászlé recept II.

4.5 csillag / 2 szavazat
Kedvencek közé teszem!342

Hozzávalók

4
adaghoz

A leveshez

A levesbetéthez

  • 500 g tészta - gyufa

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Teljes elkészülési idő

Leírás

Maga a recept egy hagyományos egyszerű halászlé elkészítését mutatja be. Azonban előtte bemutatnám, hogyan is kell egy pontyot konyhakész állapotba hozni. Sok háziasszonynak okoz gondot a az élő ha elkészítése, gyakran ezért nem is készítenek halászlevet.


Elkészítés

1
A halat feldolgozás előtt, mindenképpen kábítsuk el, de ha van rá lehetőségünk már a vásárlásnál kérjük meg az eladót, hogy ezt tegye meg helyettünk és így jobban járunk mi is meg a hal is, mint hogy a konyhapulton kelljen vele megküzdenünk. Szükségünk lesz "egy buzogányra" a kábításhoz, egy éles késre a bontáshoz és a tisztításhoz, de lehetőség szerint szerezzünk be egy "halpucolót".
Halászlé recept II. 1. fázisfotó
2
A pikkely növekedési irányával ellenkező irányban kezdjük el lekaparni róla a pikkelyt (farkától a feje felé) a pikkelyezővel. Alaposan kaparjuk át az egész halat, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne maradjon rajta egy darab pikkely sem.
Halászlé recept II. 2. fázisfotó
3
Ezután a már letisztított halat leöblítjük, majd felvágjuk a hasát. A feje alatti résznél szúrunk be és a farka felé vágunk. Próbáljunk egyenesen vágni és arra ügyeljünk, hogy ne szúrjuk mélyen a kést, mert könnyen kivághatjuk az "epéjét", ami keserűvé teszi a húsát.
Halászlé recept II. 3. fázisfotó
Halászlé recept II. 4. fázisfotó
4
Következő lépésben egy határozott, de óvatos mozdulattal "kézzel kifordítjuk a belső részeit", amely kis szerencsével egyben marad. Ügyeljünk arra, hogy ne cafatokban szedjük ki.
Halászlé recept II. 5. fázisfotó
5
Majd ha ezen túl vagyunk válasszuk le róla a ponyty ikrát vagy tejet ha van benne.
Halászlé recept II. 6. fázisfotó
6
Ezt követően a halat ismét alaposan mossuk meg, majd egy éles hosszabb pengéjű késsel vágjuk le a farkát.
Halászlé recept II. 7. fázisfotó
7
Ha ez megvan a fej felé haladva egy-másfél centis szeletekre vágjuk. Ez attól függ, hogy halászlét készítünk, vagy rántani akarjuk. A halászléhez célszerű kissé vastagabbra vágni, hogy ne főljön szét olyan könnyen a szelet. Ha rántjuk célszerű vékonyra vágni, hogy könnyebben átsüljön.
Halászlé recept II. 8. fázisfotó
8
Amikor a "nyakáig" eljutottunk, itt jön talán a legnehezebb rész, a fej levétele. A hal fejét "hátára" fordítjuk, majd a mellső űszó és a fej között található legvékonyabb részt a kép alapján felfelé elvágjuk.
Halászlé recept II. 9. fázisfotó
9
Utána a kopoltyú mögött ide-oda oldalra mozgatva a kést, bevágjuk a gerincéig.
Halászlé recept II. 10. fázisfotó
10
Ezután a haldarabot visszafordítjuk a has részére (mintha úszna), és felülről egy határozott mozdulattal levágjuk a fejét.
Halászlé recept II. 11. fázisfotó
Halászlé recept II. 12. fázisfotó
11
Most következik a kopoltyú eltávolítása. Benyúlunk a fejébe a kopoltyú mentén és egy erős és határozott mozdulattal kitépjük azt.
Halászlé recept II. 13. fázisfotó
Halászlé recept II. 14. fázisfotó
Halászlé recept II. 15. fázisfotó
12
Itt találkozunk a "hírhedt" ponty méregfoggal (ami valójában garatfog), melynek általában több jelentősséget tulajdonítanak, mintsem kéne. Azért az a legbiztosabb, ha eltávolítjuk. Egy hegyes késsel alányúlunk és egyszerűen kipattintjuk.
Halászlé recept II. 16. fázisfotó
Halászlé recept II. 17. fázisfotó
Halászlé recept II. 18. fázisfotó
13
Ezzel be is fejeztük a ponty előkészítését.
Halászlé recept II. 19. fázisfotó
14
Először besóztuk az összes halszeletet és az alaplének valót (ami most a hal feje és farka). A besózott fejet, belerakjuk egy nagyobb fazékba. Külön zsiradék hozzáadása nem szükséges. Felaprítjuk hagymát, majd a zöldpaprikát és hozzáadjuk az edényben lévő halhoz.
Halászlé recept II. 20. fázisfotó
15
Nagyjából egy óra múlva kiszedjük az összes megfőtt halhúst egy tányérra és miután picit kihűlt, a csontokról lefejtett halhúst visszatesszük az alaplébe. Így már csak csontmentes halhús főtt tovább az alaplében. Elővesszük a botmixert és jó alaposan összeturmixoltuk a húsokat, és így egy sűrű levet kaptunk.
Halászlé recept II. 21. fázisfotó
Halászlé recept II. 22. fázisfotó
16
Miután forraltunk így rajta egyet, következik a fűszerpaprika hozzáadása. Ehhez a mennyiséghez körülbelül 4 nagy evőkanál paprikát adjunk hozzá, így nagyon szép színe lesz és jól kiadja az ízeket. Így is forralunk rajta egyet és ezután adjuk csak hozzá a többi halat, végül ezzel együtt főzzük még kb egy órát. Fontos! Kevergetni nem nagyon szabad ezért csak rázogassuk a fazekat. Ezidő alatt elkészíthetjük a gyufatésztát is külön edényben, ha tésztával esszük.
Halászlé recept II. 23. fázisfotó
17
Főzés közben még egyszer kóstoltjuk és ha kell sóztuk a halászlevet.
Halászlé recept II. 24. fázisfotó
18
Mikor már isteni illatok terjengenek az egész környéken, nincs más hátra minthogy kimerjük a tésztára a halászlevet és hozzálássunk az evésnek!
Halászlé recept II. 25. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-11-11 16:48
Hajjaj! Turmixolva?....
25082

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-28 00:46
mics
39180
2016-10-27 22:44
Köszönöm a receptet, ez valami isteni lett! Sajnos nem volt itthon római kömény, ezért 3 rövidebb szál friss...
39179
2016-10-27 22:31
nagyon hamar elfogyott, finom
39178
2016-10-27 22:07
Jó recept! Én egy cukrászdában készítettem el 8x mennyiségben, hogy ne csak egy tortánk legyen. :) Így két kiló...
39176
made by zwoelf