Házi burgonyás pogácsa recept

Házi burgonyás pogácsa recept

Hozzávalók

kg pogácsához1 kg pogácsához:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
59

Leírás

Ezzel a recepttel egy időben nagyon sokat dolgoztam. Csak annyit mondhatok róla, szerintem kiváló! A só és cukor finom változtatásával mindenki saját szája-ízére alakíthatja a pogácsa ízvilágát.


Elkészítés

1
Felteszünk főni sós vizet, és mikor a víz elkezd lobogni, beletesszük a burgonyákat. Addig főzzük, míg késsel könnyen át tudjuk szúrni a burgonyákat, azaz teljesen átfőzzük őket - kb 45 perc. A megfőzött burgonyát meghámozzuk, alaposan átpasszírozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2
Az összes többi összetevőt kimérjük, úgy hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Majd rátesszük az áttört, kihűlt burgonyát is. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, mikor teljesen egynemű lesz, még dagasszuk teljesen simára a tésztát!
3
A kész tésztát lefóliázzuk, és fél napra erős hűtőbe tesszük.
4
A kihűlt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, tetejét késsel érdesítjük.
5
Most hajtogatunk egyet a tésztára, azaz szemünkkel három részre osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldali részét középre hajtjuk.
6
Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre kiszúrjuk.
7
Szilikonos sütőpapírral fedett lemezre tesszük a pogácsákat. Kiszúrás után meleg, párás helyen kb 20 percen át kelesztjük, majd tojással lekenjük őket.
8
Előmelegített 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.08.11 17:03
Én is elkészítem majd,köszönöm a receptet! :-)
2014.02.09 12:22
Kedves Gábor,
már többször elkészítettem ezt a pogácsát, rossz visszajelzést még soha sem kaptam! Köszönöm ezt a kiváló receptet. Lenne egy olyan kérdésem, hogy van-e neked Sajtos pogácsára egy jó, hasonló recepted?
Már többfélét kipróbáltam, de egyik sem lett olyan, mint amilyet vártam tőlük.. Ha van, kérlek leírnád ide, vagy esetleg e-mailben elküldenéd kérlek?
Kellemes 7végét.
Üdv, Ariel
2013.03.29 17:07
Már többször elkészítettem, mindig finomra sikerült.
2012.07.09 14:31
Szerintem a pagácsa csakis frissen jó. Aznap sütni es aznap megenni! :) Ha nincs idö reggel, én azt szoktam csinálni, hogy este begyúrom és reggel sütöm ki. Egyáltalán nem árt neki, ha egész éjszaka letakarva áll. Amit még ajánlok: evés elött (ha 1-2 napos) tedd be nagyon rövid ideig sütöbe, csak felmelegiteni. Ez is egy jó megoldás. Persze akkor is rögtön utána meg kell enni! Sok sikert!
2012.07.07 21:02
Hűtés nélkül, melegben mennyire marad "friss" a pogácsa? Csütörtökön sütném meg, és kb. a hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) lenne elfogyasztva. Valószínűleg addig is melegben lesz majd (autó)
Köszönöm a választ
Coralin
2012.06.16 10:08
Kedeves Judit.
Hozzavalok: " 40 g friss élesztő (7 g szárított élesztő = 25 g friss élesztő)"
Biztos lehet helyettesiteni. Ha beirta zarojelbe akkor biztos. Szerintem. 7 gr szaritott eleszto = biztos igy van csomagolva.
2012.06.16 08:56
kedves Gábor!
friss eleszto helyett lehet porelesztot hasznalni?
nagyon koszonom!!:)

Judit
2012.05.26 14:00
Szia! Sajnos ezt nem tudom. Én csak friss burgonyával dolgozom... :(
2012.05.26 10:42
Kedves Gábor! Kaptam olyan burgonya pelyhet, amit a pékségekben használnak kenyerekhez adalékként.Kérdésem, hogyan, milyen arányban használhatom fel,pl. pogácsa, lángos, kenyér...... készítéséhez.Válaszod köszönöm, Hajni
2012.04.13 14:14
Szia Panka!
Köszönöm a válaszodat, megnéztem az ajánlott oldalt, és tényleg nagyszerű ötletek vannak a tojásfehérje felhasználására.
Hétvégén ki is próbálom valamelyiket.
2012.04.13 13:59
Szia!
Hirtelen rágoogle-zva ezt találtam: http://okostojas.blog.hu/2007/06/13/maradek_tojasfeherje_felhasznalasa
Van 1-2 tipp tojásfehérjére ;)
2012.04.13 07:51
Ez egy nagyon jó recept, rengetegszer megsütöttem már, és mindig nagyon finom lett. Sok pogácsa recepttel kísérleteztem már az évek során, de ez a befutó. Egy kérdésem van csak.
A tojásfehérje! Sokszor megsütöttem, a tojásfehérje meg csak gyűlik a fagyasztóban. Itt az oldalon a fórumok között találtam már egyszer egy jó felhasználási módot, amikor liszt és kókusz felhasználásával fehér piskótát csinálunk belőle. Az is nagyon fincsi lett, de nem akarok mindig kókuszosat enni. Kérdésem az lenne, hogy nincs-e véletlenül a tarsolyotokban egy natúr fehér piskóta recept? Találtam már többet is a neten, de egyik sem lett jó, gyakori probléma, hogy túl sűrű piskótát kapok a végén. Tudtok esetleg valami ötletet adni a tojásfehérje piskótában való felhasználására?
Nagyon köszönöm ha válaszoltok, és a munkátokat is. Szerintem rengeteg háziasszonynak adtok önbizalmat a sütéshez-főzéshez. A receptek tényleg tökéletesek, és garantált a siker.
2012.02.21 14:21
Sziasztok!

Egyszerűen zseniális ez a recept nagyon jól sikerültek. De viszont a megadott 40g élesztő helyett csak 20g-ot tettem és így is tökéletesek lettek. Képet is csináltam róluk és biztosíthatlak benneteket, hogy amilyenek a képen olyan finomak is voltak.

Szép napot,

Ary
2012.02.19 16:46
vajjal csináltam épp most szépül a sütőbe :)
2012.02.19 14:14
nem lesz omlós, nem lesz ízletes a pogácsa ha margarint használsz vaj helyett. Olvasd el a Fórumban - Margarin Vs.vaj, az utolsó bejegyzést!
2012.02.19 12:51
ha margarint használok vaj helyett, az mennyire befolyásolja a végeredményt?
2012.02.16 13:02
sajat eszrevetel: en az elejen a krumplikat mar meghamoztam krumplihamozoval, mert sokkal gyorsabb es konnyebb,mint fozes utan maszatolodni vele.
2012.01.22 19:53
Szia!

Az elég érési időnek bőven, ;)
2012.01.22 15:34
Sziasztok!
Ha csak 6 órára teszem hűtőbe, az elég lesz?
2011.10.29 11:55
Hát ez isteni ! Ilyen finom pogit még nem sikerült készítenem , pedig már sok pogácsát megsütöttem életemben . Tettem bele medvehagymát a mélyhűtőből ez még egy kicsit megbolondította . Köszi a receptet !
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.