Regisztráció
Házi fokhagymás kenyér recept főfotó

Házi fokhagymás kenyér recept

4.7 csillag / 11 szavazat
Kedvencek közé teszem!1497

Hozzávalók

1
kenyérre

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Teljes elkészülési idő

25 perc az előkészület, 50 perc a kelesztés, 10 perc a formázás, 45 perc a sütés

Leírás

Egyre gyakrabban szánom rá magam a kenyérsütésre, mert nem csak finomabb a boltinál, hanem még azt is pontosan lehet tudni, hogy mi van benne. :) Igaz, kicsit időigényes az otthon sütögetés, de szerintem megéri. Ez a fokhagymás változat az egyik kedvencem, mert egyrészt nagyon finom, másrészt az illat ami betölti a lakást sütés közben, leírhatatlan. :) Aki szereti a fokhagymás ízeket, az feltétlenül próbálja ki ezt a házi fokhagymás kenyér receptet!


Elkészítés

1
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Házi fokhagymás kenyér recept 2. fázisfotó
2
Egy tálba tesszük az összes hozzávalót, a fokhagymát belereszeljük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
Házi fokhagymás kenyér recept 6. fázisfotó
3
Alaposan összegyúrjuk, majd kb. 10 percig dagasztjuk.
Házi fokhagymás kenyér recept 8. fázisfotó
4
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Házi fokhagymás kenyér recept 9. fázisfotó
5
Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd kb. 35X45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztát behajtjuk a két oldalán. A tetején még egyszer behajtjuk, hogy háromszög formát kapjunk. Ezután magunk felé haladva elkezdjük szorosan feltekerni.
Házi fokhagymás kenyér recept 13. fázisfotó
6
Próbáljuk a két szélénél is mindig a feltekert rész alá húzni, hogy a még fel nem tekert rész ne legyen szélesebb, mint a már megformázott.
Házi fokhagymás kenyér recept 14. fázisfotó
7
Egy sütőedénybe kb. 100 ml vizet öntünk, majd kibéleljük sütőpapírral.
Házi fokhagymás kenyér recept 16. fázisfotó
8
Az edénybe helyezzük a kenyeret, majd a tetejét egy éles késsel vagy pengével bevagdossuk. Én erre egy snitzert szoktam használni. :)
Házi fokhagymás kenyér recept 19. fázisfotó
9
Az edény tetejébe is sütőpapírt helyezünk, kb. 2 evőkanál vizet teszünk rá, majd ráhelyezzük az edényre.
Házi fokhagymás kenyér recept 22. fázisfotó
10
Előmelegített 210 C fokos sütőben elkezdjük sütni. A sütés felénél kivesszük a sütőből, eltávolítjuk az edény tetejét, majd kevés vízzel lespricceljük a kenyeret.
Házi fokhagymás kenyér recept 24. fázisfotó
11
A fennmaradó időben fedő nélkül szép arany barnára sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, mindenképp nézzünk rá időnként a kenyerünkre!
Házi fokhagymás kenyér recept 25. fázisfotó
12
Rácson hagyjuk kihűlni az elkészült házi fokhagymás kenyeret. Jó étvágyat hozzá! :)
Házi fokhagymás kenyér recept 26. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-12-04 16:46
Köszi a receptet. Nem olyan szép mint a Tiéd.......de majd legközelebb
41068
2016-11-06 22:06
Kipróbáltam, nagyon jó lett! Ecet miért kell bele?
39740
2016-11-03 15:21
Én csak 2 csillagot adtam a receptnek, azért mert kovász nélkül ez nem kenyér hanem fokhagymás zsemle vekni. Összesen 50 dkg liszt van hozzá írva, ebből 20 dkg-ot be kell kovászolni.: 20 dkg liszt, egy kicsivel több mint egy dl langyos víz, melyben az élesztő fele fel van oldva, ezeket alaposan összegyúrni és akár 8-10 órán keresztül érni hagyni. Így elhagyható az ecet. A maradék élesztőt így már nem kell tejben felfuttatni, a tej amúgy sem a kenyér járulékos anyaga, elegendő azt is a langyos vízben feloldani. A kovásztól sokkal aromásabb, zamatosabb lesz a kenyér és ráadásul még a tészta tartása is jobb lesz valamint nem fog olyan hirtelen pirulni sütéskor. Így sem rossz az eredeti recept csak távol van a valódi kenyértől, annak ellenére, hogy kenyér formája van. Én azt szoktam javasolni, hogy aki először süt kenyeret és még nem tudja ügyesen formázni, akkor süsse kalács formában, ennek a mennyiségnek a legnagyobb forma elegendő is lesz, hisz semmilyen adalékot nem tartalmaz, nem lesz hatalmas (felfújt) a térfogata.
39537
2016-11-03 12:44
Szintén tepsi, alufólia kombóval sütve
39521
2016-10-29 12:09
Tepsiben sűlt és alufóliát tettem rá.
39228
2016-10-23 21:44
még nincs kész éppen sül. Köszönöm (szerintem beszélhetek többesz számban) az ötletet. Be is fejezem az írást, megsült. Az illata... Wow!
39054
2016-10-23 08:33
Kedves Adrienn! A jénai is tökéletes a sütéshez. :)
39006
2016-10-23 07:41
Én azt szeretném kérdezni hogy jénai tálba is meglehet e ezt sütni? mert nekünk nincs más fedeles tepsink. előre is köszi :)
39004
2016-10-21 15:43
Kedves Ábel Noncsi! Búzaliszttel készül a kenyér, és már jó ideje ki van javítva...
38923

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-05 23:08
41122
2016-12-05 21:12
Nagyon jo lett! a hagyma zsenialis otlet. En meg adtam hozza cukrot es ugy karamelizaltam. Edes, csipos ellenalhatatlan...
41120
2016-12-05 20:25
Kedves Marcsi, Jénaiban is el tudod készíteni, a lényeg hogy a lehető legtovább fedő alatt párold az egészet hogy a...
41119
2016-12-05 19:42
Nagyon finom lett. Én a gomba belsejébe tettem mozzarella sajtot viszont a tetejére nem tettem tejfölt. Így is isteni...
41118
made by zwoelf