Regisztráció

banán (meghámozva)

banán (meghámozva)

banán (meghámozva)

Mivel könnyen emészthető, könnyen szívódik fel: a szervezet számára tehát fogyasztása egyáltalán nem megterhelő. Jelentős a benne található kálium, kalcium, magnézium és foszfor mennyisége, vitaminok közül pedig a folsav, a karotin, B1-, B2-, biotin, C-vitamin mennyisége említésre méltó. A banán szénhidráttartalma támogatja a megfelelő az agyműködést. A károsodott gyomorfalat az alaposan megrágott, péppé tört banán vékony védőréteggel vonhatja be. Nemcsak nyersen, frissen, hanem sütve is elkészíthetjük. Termőhelyén pálinkát, sört készíthetnek belőle, illetve szárítva lisztszerű őrleményként is használják. Mostanában már nálunk is megvásárolható szárított formában (rosszabb esetben a burgonyához hasonlóan, olajban kisütve), banán chipsként.

A friss gyümölcsök közül az egyik legmagasabb energiatartalmú épp a banán. Nála csak az avokádónak magasabb a kalóriatartalma. Rosttartalma megegyezik a narancséval, cseresznyéével, citroméval, mangóéval és a szilváéval. Átlagos energiatartalma 105-150 kcal / 100g között változhat érettségtől függően. Ha fogyókúrázol, heti 1-2 alkalommal 5 dkg banánt más gyümölccsel, gabonapehellyel, tejjel felöltve nyugodt szívvel elfogyaszthatsz, és uzsonnára is megehetsz 10-15 dekát a gyümölcsből! Az egyik legjobb lúgosító

Magas kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően jó lúgosító hatású gyümölcs, így táplálkozásod savasító irányban történő elmozdulását egyensúlyba hozhatja. (A savasító hatást természetesen szervezetünk ki tudja védeni, ám szakemberek feltételezik, hogy ez hosszú távon így is hátrányosan hathat testünk működésére.) Éretlen, vagyis zöld, zöldessárga formában puffaszt, mivel szénhidráttartalmának jelentős része ekkor még nem emészthető. Akkor igazán jó szénhidrátforrás - például sportolók számára - ha már barnás-fekete pöttyök láthatóak rajta.

Forrás: http://www.wellnesscafe.hu/dieta/200809/lugosits_banannal

 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
105
kcal
Fehérje
1.3
gramm
Szénhidr.
24.2
gramm
Zsír
0.1
gramm
grammra számítva
3633
4.79487
43
112
2432
4.958335
3
14
made by zwoelf