Regisztráció

rizs - barna (szárazon)

rizs - barna (szárazon)

rizs - barna (szárazon)

A barna rizs ugyanaz, mint a a sima fehér rizs, hiszen ugyanarról a növényről származnak. Tehát nem létezik külön barna és fehér rizs fajta, a különbség a feldolgozásból ered. 

A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak fényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizsről kizárólag a legfelső réteg kerül le, míg a fehér rizsnél több réteg, sőt leggyakrabban még fényezésen is átesik.
 
Sajnos azonban, ha ezeket a rétegeket eltávolítjuk a rizsről, akkor nagyon sok értékes tápanyagot is eltávolítunk velük együtt, és semmi más nem marad, mint fényezett keményítő. 
 
De akkor vajon miért van szükség rá? A válasz egyszerű: a rizs, fehér formájában sokkal tovább eltartható, mint a barna rizs. A rétegekben található esszenciális zsírok a feldolgozás során oxidációnak indulhatnak, mikor levegőre kerülnek, és emiatt hamar megromolhat a rizs.
 
A rizsfeldolgozók kényelme nagyon sok pozitív hatástól foszt meg bennünket, rizsfogyasztókat. A tisztítási folyamat ugyanis elveszi a rizsben található B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B6 vitamin 90%-át, és vastartalmának 60%-át. A feldolgozás során odaveszik az összes rostanyag is, csakúgy mint az esszenciális zsírsavak. 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
362
kcal
Fehérje
7.5
gramm
Szénhidr.
76.2
gramm
Zsír
2.7
gramm
grammra számítva
2264
4.833335
5
20
made by zwoelf