Regisztráció

burgonya

burgonya

burgonya

burgonyát (Solanum tuberosum) jobbára krumpliként, pórias nevén emlegetjük. A többi neve: földialma, kolompér, kolompír, pityóka viszont már tényleg csak egy-egy tájegység nyelvében létezik.

A burgonya az emberiség egyik legalapvetőbb tápláléka. Mivel a soványabb termőtalajokon is megterem, sok nehéz sorsú vidéket mentett már meg az éhezéstől az elmúlt évszázadok során. Nemcsak tápanyagokban, hanem vitaminokban, ásványi elemekben is gazdag, és az egyik legolcsóbb élelmiszerünk. 

Többek között káliumot, fehérjét, vasat, magnéziumot, sok C- valamint B-vitamint tartalmaz, ezen kívül van benne folsav, foszfor, réz, mangán és cink is. A sárgás színű fajtákban több antioxidáns hatású béta-karotin és E-vitamin is található. Emésztést segítő ballasztanyagokat is bőségesen tartalmaz: tízdekánként 3 gramm rost található benne.

Az újburgonya kétszer annyi - 20 mg C vitamint - tartalmaz, mint a téli. Jótékony hatású élelmiszer a jelentős káliumtartalma miatt is: fogyasztása szabályozza a szervezet vízháztartását, ödémára hajlamos, magas vérnyomásos, vesebajos betegeknek különösen ajánlható. 

A jó hír az, hogy a nagyobb élelmiszerláncokban és mára általában az összes csomagolt burgonyán megtaláljuk nemcsak a krumpli fajtáját, hanem az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács burgonyaábécéjét is. Az A, B, C jelölés a konyhai felhasználási lehetőségeket takarja, tulajdonképpen ez egyfajta javaslat arra, hogy melyik ételekhez érdemes felhasználni.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
94
kcal
Fehérje
2.5
gramm
Szénhidr.
20
gramm
Zsír
0.2
gramm
100
grammra számítva
made by zwoelf