Regisztráció

curry levél (karilevél)

curry levél (karilevél)

curry levél (karilevél)

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez.

A karilevél a Murraya koenigii nevű fafajta levele, amely a dél-indiai konyhában a legfontosabb fűszerek egyike, és megtalálható más délkelet-ázsiai konyhákban is. Elsősorban a friss levelet használják, amely a dél-indiai piacokon mindig kapható. A szárított karilevél aromája meg sem közelíti a frissét, de itthon egyelőre csak szárított formában szerezhető be ez a fűszer, és úgy is csak igen ritkán lehet vele találkozni.

Az utóbbi években a hipermarketekben kapható cserepes fűszernövények között néha felbukkan egy "curry növény" becenévre hallgató palánta, amelynek ezüstfehér levélkéi vannak. Az íze kellemes, de ennek a Helichrysum italicum nevű növénykének sem botanikailag, sem ízhatás szempontjából semmi köze nincsen a valódi karilevélhez. Ha egy karileveles receptet helyettesíteni szeretnél valamivel, próbálkozz inkább néhány másodpercig pirított lepkeszegmag használatával, adj hozzá citromhéjat, és esetleg még egy nagyon kevéske rozmaringot.

Kategória

Átlagos tápérték

made by zwoelf