Regisztráció

élesztő (friss)

élesztő (friss)

élesztő (friss)

7 g szárított élesztő = 20 g friss élesztő

Az élesztő élő mikroorganizmus, gomba (latin neve: Saccharomyces cerevisiae), amely folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot, majd a lisztben való természetes cukrokat is. A keletkező gázok emelik fel a tésztát a kelesztés alatt, fellazítják, megduzzasztják, lyukacsossá teszik, miközben annak térfogatát többszörösére növelik. Mivel az élesztő élő anyag, ezért az optimális aktivitáshoz ideális körülményeket kell biztosítani.

Az élesztő leginkább melegben fejti ki hatását, de nem szabad túl meleg hőmérsékletnek kitenni, mert az élesztőgombák elpusztulnak. Ha pedig túl hideg folyadékot adunk hozzá, akkor a kelesztési folyamat lelassul. Ezért a folyadék ideális hőmérséklete 36 C.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
103
kcal
Fehérje
13.8
gramm
Szénhidr.
9.8
gramm
Zsír
1.4
gramm
100
grammra számítva
made by zwoelf