Regisztráció

eper (friss)

eper (friss)

eper (friss)

A szamóca a rózsafélék családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. A termesztett fajokat általában epernek, vagy földiepernek nevezik. Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény

Az epernek számos jótékony élettani hatása van. C-vitamin tartalma köztudottan igen magas. Így a sejtek regenerálódását segíti. Rendszeres fogyasztása pedig az ér- és immunrendszert erősíti.

A gyümölcs gyulladáscsökkentő hatású is, hiszen a benne lévő fenolok gátolják bizonyos enzimek működését, de az elhízással járó érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint székrekedés ellen is hatásos.

Magas a rost-, a víz- és az ásványianyag-tartalma, amelyek révén optimalizálja az étvágyat, és vértisztító hatást fejt ki. Tisztítja az emésztőrendszert, C-vitamin tartalmánál fogva serkenti a májműködést.

Jelentős az A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalma is, de bővelkedik más alapvető fontosságú összetevőkben is, például a sejtanyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlen folsavban, valamint az új bőrsejtek képződését elősegítő és a test energiaháztartását szabályozó niacinban.

Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor-, kalcium-, nátrium- és kobalttartalma is kiemelkedőSzínes karotinoidjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, de kimutatatták, hogy az eper rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér húgysavszintje, így csökkenthető a szervezet savassága. Az eper hatékony az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában is.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
39
kcal
Fehérje
0.9
gramm
Szénhidr.
7.2
gramm
Zsír
0.4
gramm
grammra számítva
made by zwoelf