Regisztráció

ételecet (10%-os)

ételecet (10%-os)

ételecet (10%-os)

Gyártható mesterségesen más anyagokból, de készülhet erjesztéssel is. Habár az erjesztéssel készült ecet csak a világtermelés kb. 10%-a, bizonyos országokban a törvények kikötik, hogy étkezési célra csak természetes eredetű ecetet használhatnak.

A magyar élelmiszerkönyv szerint: "Mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkohol) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék.".

Az ételecet étkezési minőségű ecetsavból, szükség szerint ivóvízzel meghatározott töménységűre hígított ecetkészítmény. Az ételecet 10%-os és 20%-os kivitelben kerül forgalomba.

A savanyúságán túl más aromája, bukéja nincsen. Az ételecetet hígítva, vagy csak nagyon kis mennyiségben alkalmazzuk salátákra, de leginkább savanyúságok eltevéséhez. Néhány ételt is szoktak hagyományosan ecettel utóízesíteni (egyes főzelékek, belsőségből készült ételek) valamint vannak ecetes páclevek is.

Időnként nem a savanyú íze, hanem kémiai tulajdonságai miatt alkalmazzák, pl. tojásfehérje habbá verésekor pár csepp ecet keményebbé teszi a habot, vagy sajt készítésekor kicsapja a tej fehérjéit. Oldja a meszet, így vízkőoldásnál is jó szolgálatot tesz. Cukros oldatokban invertálnak vele, azaz megakadályozzák a cukor  visszakristályosodását.

Az élelmiszeriparban az ecetsavat E260-nal jelölik, és a savanyúság szabályozására használják.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
21
kcal
Fehérje
0
gramm
Szénhidr.
0.9
gramm
Zsír
0
gramm
grammra számítva
2395
4.958335
3
14
3611
4.79487
43
112
made by zwoelf