Regisztráció

étkezési keményítő

étkezési keményítő

étkezési keményítő

A keményítő fehér színű, íztelen, színtelen és szagtalan szilárd anyag; olajos tapintású por, vagy szemcsés anyag, ami ujjak között dörzsölve jellegzetesen recsegő hangot hallat. A glükóz egyik polimere, a legtöbb növényben tartalékként található. Európában gyárilag főleg burgonyából, búzából, kukoricából és rizsből állítják elő.

Leginkább a burgonyakeményítő a legelterjedtebb, gyártása egyszerűbb is. A búza-, kukorica- és rizskeményítő gyártása lényegesen különbözik a burgonya-keményítő gyártásától, mert ezek a nyersanyagok a keményítő mellett még protein (sikér) anyagokat nagyobb vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak. A rizskeményítő gyártásánál csaknem kizárólag rizstörmeléket használnak. Használható levesek, mártások, öntetek, és desszertek sűrítéséhez.

Az élelmiszeriparban dúsító anyagként, vízmegkötõként alkalmazzák. A lisztérzékenyek étrendjében a kenyér pótlására szolgáló készítmények egyik alapanyaga.
 
Ételsűrítő főzéskor, sütéskor 40 C-on kezdődik meg a keményítő csirizesedése amely 60-90 C között leáll, a csirizesedést megelőzően a keményítő erősen megduzzad, amikor a fehérje koagulál és a magába zárt vizet leadja ezt a keményítő veszi fel a csirizesedés folyamán.
 
Konyhai felhasználásban sűrítéskor a kukoricakeményítőt hideg folyadékkal kikeverjük, majd kis adagokban csurgatjuk a forró közegbe, míg az ben nem sűrűsödik. A sütemény tésztája jobban megtartja az állagát, és különösen könnyű és omlós lesz általa. Az étkezési keményítőt kis százalékban a liszttel mindig alaposan el kell keverni, és át kell szitálni!
 
 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
346
kcal
Fehérje
5
gramm
Szénhidr.
85.9
gramm
Zsír
0.1
gramm
grammra számítva
made by zwoelf