Regisztráció

étolaj

étolaj

étolaj

Az étolajgyártás folyamata a kiinduló anyag természetétől függően (mag, gyümölcs, csíra), többféle lehet. A nagyobb méretű olajos magvaknál, (mint pl. a napraforgó) a magban lévő értékes belet megtisztítják a héjtól (hajalás) és a benne található olajat kipréselik. A préselés után visszamaradt magból (préselvény) a benne lévő olajat extrakcióval nyerik ki. A préselés és az extrakció során kapott olaj (nyersolaj) sötét sárga színű, enyhén zavaros, jellegzetes illatú.

A nyersolaj finomításának célja, hogy lényegesen jobb minőségű, széles körben alkalmazható, és hosszabb ideig eltartható terméket állítsunk elő. A nyersolajat kíméletes lépések sorozatán át finomítják, így eltávolítják belőle a kiülepedő és zavarosságot okozó komponenseket, a szín- és szaganyagokat, de megőrzik a hasznos anyagok (pl. vitamin, szterin) nagy részét. A nyersolaj zavarosságát okozó foszfatidokat a nyálkátlanítási lépésben kivonják az olajból, majd a sötét színért felelős színanyagokat és a fém nyomokat a derítési lépésben távolítják el a nyálkátlanított olajból. A napraforgó olaj viaszokat is tartalmaz. Ezek alacsony hőmérsékleten kikristályosodnak, ezzel opálossá téve az étolajat. A viaszok eltávolításához az olajat alacsony hőmérsékletre hűtik, majd a kivált viaszkristályokat kiszűrik.

A finomítás utolsó lépésében az olajat vákuum alatt, gőzzel kezelik, hogy eltávolítsák belőle a szaganyagokat és a nem kötött zsírsavakat, melyek csökkenthetik az olaj élvezeti értékét és eltarthatóságának idejét. Az így készült teljes finomítású napraforgó olaj világos sárga színű, semleges illatú és ízű, teljesen áttetsző, alkalmas sütésre, salátaöntetek, majonéz készítésére.

Az így készült teljes finomítású napraforgó olaj világossárga színű, semleges illatú és ízű, teljesen áttetsző termék, mely ömlesztett formában élelmiszergyártáshoz, palackozva pedig sütéshez, főzéshez, salátákhoz felhasználható.

Palackozást megelőzően az étolajat biztonsági szűrőn át megszűrik és az optimális hőfokon, teljesen zárt rendszerben töltik PET palackokba, melyeket a töltéssel egy műveletben zárnak le PE kupakokkal. 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
900
kcal
Fehérje
0
gramm
Szénhidr.
0
gramm
Zsír
100
gramm
100
grammra számítva
made by zwoelf