Regisztráció

fahéj (őrölt)

fahéj (őrölt)

fahéj (őrölt)

A fahéj örökzöld cserje, vagy alacsony fa. Általában a hat-hétéves fák kettő-öt centiméter vastag ágairól, vagy a fatönk öt-hatéves hajtásainak ágairól negyven-ötven centiméter hosszú cső-, vagy csatornaszerű, fél cső alakú kérget fejtenek le, erről távolítják el a pararéteget, majd a kérget megszárítják és ez adja a már használható 0,5 mm vastagságú fűszert.

Három fajtáját ismerjük:

- ceyloni fahéj

- kínai fahéj

- malabári fahéj

A fahéj a gyümölccsel készült ételek, gyümölcsrizsek, sütemények és természetesen a forralt bor nélkülözhetetlen fűszere. Ízesíthetünk még vele fagylaltokat, koktélokat, rizsből készült ételeket. Természetesen a fahéjra is igaz, hogy formájából adódóan - ha egészben vásároltuk - különleges díszítő eleme lehet ételeinknek, de fel kell hívni a figyelmet, ily formában való fogyaszthatatlanságára.

A fahéj tartalmaz illóolajat (fahéjaldehid, eugenol, benzaldehid), cserzőanyagot, gyantát, cukrot, keményítőt. Jó gyomor és szíverősítő.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
247
kcal
Fehérje
3.99
gramm
Szénhidr.
80.59
gramm
Zsír
1.24
gramm
grammra számítva
2470
4.61905
30
87
1332
5
16
29
made by zwoelf