Regisztráció

hajdina (hántolt)

hajdina (hántolt)

hajdina (hántolt)

A hajdina rendkívül értékes élelmiszer, a szénhidrát-, a fehérje-, az ásványi anyag-, a vitamin- és a rosttartalma miatt egyaránt. Hasonló mennyiségű fehérje van benne, mint például a búzában, de ezek fajtái eltérnek amazétól: olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani, így például figyelemreméltó a magas metionin-, lizin-, arginin-tartalma. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot, kalciumot, káliumot és magnéziumot találhatunk benne, emellett nyomelemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz.

Vitaminokban gazdag: a B vitaminok családjának szinte minden tagjából, emellett az antioxidáns hatású C-, E- vitaminból valamint a flavonol típusú, P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne. Ez utóbbi egészségvédő hatású, különösen a szív és az érrendszer védelmében tölthet be nagy szerepet, mivel a C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és az érfalak erősítésével gátolja a hajszálerek sérüléseit, vérzéseit.

Elkészítése: kétszeres mennyiségű sós vízben 20 perc alatt puhára fő. Közben kevergetni javasolt. Köretnek tarhonya helyett, vagy édességként gyümölcsdarabokkal keverve használható.

 

Ide klikkelve meg is rendelheted a hajdinát: cukorbeteg.eu

 

 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
341
kcal
Fehérje
9.8
gramm
Szénhidr.
71.3
gramm
Zsír
1.7
gramm
grammra számítva
made by zwoelf