Regisztráció

házi tej / teljes tej

házi tej / teljes tej

házi tej / teljes tej

Teljes, nyers tej

Frissen fejt tej, amelyet semmilyen technológiával nem dolgoztak fel, illetve nem kezeltek. A házi, friss tej elsősorban azért veszélyes, mert betegséget okozó mikroorganizmusokat tartalmazhat. Az ilyen tej nagyjából 3 napig áll el, legfeljebb 6 C-on tárolva.

Pasztörözött tej 

A homogénezett, pasztörizált, normál tejet általában 72-75 C-on, 15-20 másodpercen keresztül pasztörizálják, vagy hosszabb ideig, nagyjából fél órát 60–62 C-on. Ez a módszer a baktériumok 99,5%-át elpusztítja, de a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak.

A pasztörizált tejet, csak korlátozott ideig, 3-5 napig lehet eltartani, 6 C alatti hőmérsékleten.

UHT tej

Az UHT rövidítés az “Ultra High Temperature” kifejezésből származik. A tartósítás során a tej 135-140 C-on, 2-3 másodpercig tartó hőkezelésen megy át. Ezután gyorsan lehűtik, és aszeptikus (csíramentes) környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes baktérium elpusztul, és a tej aszeptikus csomagolásban (amely nem engedi át a fényt, a levegőt, és véd a környezetből származó baktériumok ellen) szobahőmérsékleten is akár 3-6 hónapig eltarthatóvá válik. Mivel ez a fajta tej nem tartalmaz baktériumokat, nem romlik meg olyan hamar, ám ha egyszer felbontották, éppúgy megromlik, mint a friss tej.

Magyarországon 1975 óta gyártanak és forgalmaznak UHT tejet. Sokan az íze miatt kedvelik. Azonban vitaminokból - mivel 100 Celsius-fokon elbomlanak - az UHT-tej kevesebbet tartalmaz, mint a pasztörizált tej.

ESL tej

Az ESL technológiának köszönhetően, a 100-134 C közöttinéhány másodperces hőkezelés megőrzi a tej bioaktív hatóanyagait és eredeti élvezeti értékét akár 21 napig is. Élvezeti tulajdonságok szempontjából a pasztörizált és az UHT tej között helyezkedik el. Az ESL tejet legfeljebb 6 C-on kell tárolni.

Kategória

Átlagos tápérték

made by zwoelf