Regisztráció

joghurt - natúr

joghurt - natúr

joghurt - natúr

A joghurt a tej joghurtkultúrával történő beoltásával készül, ami egy baktérium tenyészet. A joghurtkultúrával beoltott tejet 8-12 órán keresztül körülbelül 38-50 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tartani, ugyanis a baktériumok szaporodásához ez a hőmérséklet az ideális. A megfelelő baktériumkultúrán túl az ideális hőmérséklet mellett a megfelelő ideig érlelt joghurt lesz gazdag az élőflórákban.

A jó minőségű joghurtban baktériumoknak közel 400 fajtáját lehet fellelni, 100 grammban 10 milliárd feletti számban. A baktériumok szaporodása 18 Celsius fok alatt megáll és hűtőben 10 napig biztosan életben maradnak, így a kártékony organizmusok addig nem szaporodhatnak el. Mindezen idő alatt a joghurt gazdag marad élőflórákban és kifejti jótékony hatásait a szervezetre. A fagyasztással nem kárósítjuk az élőflórát, így kiolvasztás után a jótékony baktériumok többsége sértetlen és életképes, azonban a joghurt állaga megváltozik, ezért nem szokták fagyasztani.

A melegítés megöli az élőflórákat, 60 Celsius fok felett pusztulásnak indulnak, ennél magasabb hőmérsékleten teljesen elpusztulnak. Ezért a pasztőrözött joghurt nem megfelelő minőségű, mert ha tartalmazott is élőflórákat, a folyamat után a döglött baktériumoknak már nincs jótékony hatásuk a szervezetre.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
56
kcal
Fehérje
4
gramm
Szénhidr.
5
gramm
Zsír
2
gramm
grammra számítva
2394
4.958335
3
14
3610
4.79487
43
112
made by zwoelf