Regisztráció

kefir

kefir

kefir

A kefir a Kaukázusban ősidők óta ismert, főleg juh- vagy kecsketejből savanyított, sűrűn folyó, habzó, nem túl savanyú szagú és ízű, tejsavas és gyenge szeszes erjedésű termék. (Nálunk ma inkább tehéntejből készítik.) 

Előállításához kefir gombákat használnak, ezeket a felforralt (pasztőrözött) tejbe keverik. A szobahomérsékleten tartott, kevergetett tejben a kefir gomba mikroorganizmusai gyorsan elszaporodnak. Ezek közül a különféle tejsavbaktériumok a tejcukrot tejsavvá alakítják, az egyes élesztőfajok pedig a tejsavbaktériumok által invertált tejcukrot nagyobb mennyiségű szén-dioxidra és kisebb mennyiségű alkoholra bontják. A keleti népek így készült jellegzetes itala kellemesen savanykás, a szénsavtól üdítő, tejfölhöz hasonló állományú termék.

A kefir gombája a Basilius sancaoncián , ez okozza az erjedést. A kaukázusiak a kefirt víz helyett isszák és élelmiszerként fogyasztják. Valószínűleg a kefirnek is köszönhető, hogy az emberek itt igen magas átlagéletkort érnek meg és nem ismerik a tuberkolózist, a rákot és nincsenek emésztési zavaraik.

A kefir készítése:

1. A kefir gombát egy porcelán, vagy üvegedénybe kell helyezni (soha nem vas vagy fémedénybe). Dió nagyságú gombára 2,5 – 3 dl nyers és kb. 20 C–ra hűtött (vagy melegíett) tejet kell önteni.

2. Az edényt légmentesen zárjuk le, hagyjuk állni a tejet 18-20 C– on sötétben 12, 18, 24 vagy 36 órán át, legfeljebb 48 óráig. 48 óra után – ha friss tejet nem kap a gomba – a kefir gomba szétbomlik, elromlik!

3. Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben más. A kefirt kiöntése előtt az üveg körkörös mozgatásával kissé fel kell rázni és tésztaszűrőn  átszűrni (ne fémedénybe és ne fémszűrővel!).

4. A szűrőben visszamaradt gombákat hideg vízzel át kell mosni, és felönteni a következő kefír alapjául szolgáló tejjel!

A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss hússal, mert éppoly romlékony. Csak friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludttejet nem!

A gombákat soha nem szabad sokáig tej nélkül tartani, mert különben elpusztulnak (éhen halnak).  

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
65
kcal
Fehérje
3.4
gramm
Szénhidr.
4.6
gramm
Zsír
3.6
gramm
grammra számítva
made by zwoelf