Regisztráció

kivi

kivi

kivi

A gyümölcsnek Új-Zéland exportőrei adtak nevet a kivi nevű madár tiszteletére, mert a gyümölcs hasonlít erre a madárra, amely szárny nélküli és szürkésbarna tollak borítják. Új-Zélandon – amely a kivi szállítója világszerte – a termés „aratása” össznépi esemény a lakosság és a turisták számára, népünnepéllyel és színes tűzijátékkal végződik.

A kivi hasznos tulajdonságai egyedülállóak: a gyümölcs igen gazdag vitaminokban, különösen A-, B- és C-vitaminban, ásványi sókban, valamint csersavban és enzimekben, amelyek oldják a fehérjéket. Egy nap alatt egyetlen kivi a fedezi C-vitamin napi adagját, amely köztudottan az immunrendszert, a vérellátó rendszert erősíti, a növeli a szervezet ellenállását a különböző fertőzések ellen.

Ezenkívül a kivi sok magnéziumot tartalmaz, az ásványi sók közül pedig elsősorban káliumsókat és sejtfalépítő anyagot, amely elősegíti a koleszterin távozását a szervezetből, és normalizálja az emésztést. A magnézium és a C-vitamin kombinációja támogatja a szívműködést. A magnézium emellett szabályozza a sejtmegújulást, növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
61
kcal
Fehérje
1.14
gramm
Szénhidr.
14
gramm
Zsír
0.52
gramm
100
grammra számítva
3633
4.79487
43
112
2432
4.958335
3
14
made by zwoelf