Regisztráció

kukoricakeményítő

kukoricakeményítő

kukoricakeményítő

A keményítő fehér színű, íztelen, színtelen és szagtalan szilárd anyag; olajos tapintású por, vagy szemcsés anyag, ami ujjak között dörzsölve jellegzetesen recsegő hangot hallat. A glükóz egyik polimere, a legtöbb növényben tartalékként található.

Az élelmiszeriparban dúsító anyagként, vízmegkötõként alkalmazzák. A lisztérzékenyek étrendjében a kenyér pótlására szolgáló készítmények egyik alapanyaga.

Ételsűrítő főzéskor, sütéskor 40 C-on kezdődik meg a keményítő csirizesedése amely 60-90 C között leáll, a csirizesedést megelőzően a keményítő erősen megduzzad, amikor a fehérje koagulál és a magába zárt vizet leadja ezt a keményítő veszi fel a csirizesedés folyamán.

Konyhai felhasználásban sűrítéskor a kukoricakeményítőt hideg folyadékkal kikeverjük, majd kis adagokban csurgatjuk a forró közegbe, míg az ben nem sűrűsödik. A sütemény tésztája jobban megtartja az állagát, és különösen könnyű és omlós lesz általa. Az étkezési keményítőt kis százalékban a liszttel mindig alaposan el kell keverni, és át kell szitálni!

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
349
kcal
Fehérje
0
gramm
Szénhidr.
85
gramm
Zsír
0
gramm
grammra számítva
2393
4.958335
3
14
3610
4.79487
43
112
made by zwoelf