Regisztráció

akácméz

akácméz

akácméz

A Magyarországon előállított mézek közül világszerte ez a legismertebb és legkeresettebb az akácméz.  A magyar akácméz azért vívhatta ki ezt az elismerést, mert itt volt eddig egész Európában a legkiterjedtebb akácfaállomány. 

Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Az akácméz illata akácvirág illatú. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, míg savtartalma a  legtöbb méznél alacsonyabb.  Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé kristályisodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon. 

Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó általános  fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású.Gyomorsav túltengés esetén hatásos lehet. A akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van. Nem közömbös a sportolásnál tapasztalt izomlazító képessége sem.

Enyhe íze miatt szívesen használják az akácmézet süteményekbe. De nyersen, csemegeként is fogyasztható, de készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
304
kcal
Fehérje
0.3
gramm
Szénhidr.
82.4
gramm
Zsír
0
gramm
100
grammra számítva
made by zwoelf