Regisztráció

mogyoróvaj

mogyoróvaj

mogyoróvaj

A 18-19. század fordulóján bukkant fel, először szanatóriumokban, például a kukoricapelyhet a fivérével együtt szabadalmaztató John Harvey Kellogg által vezetett Battle Creek szanatóriumban, ahol olyan gazdag proteinforrásként adták a betegeknek, amelyet nem kell megrágni.

George Washington Carver, aki megreformálta az amerikai mezőgazdaságot, rávette a déli farmereket, hogy termeljenek mogyoróvajat is, így a szegényebbek étrendjébe is bekerült. Később a válság miatt a kiskereskedelemből egykettőre milliárdos üzletté vált. Tipikus, tökéletes recessziós étel volt: olcsó, tartós, egyszerűen elfogyasztható, kalóriadús és tápláló.

A nyolcvanas-kilencvenes években kezdtek el felmerülni a mogyoróvaj körüli aggodalmak: főként a feldolgozó üzemekben veszélyes szalmonellafertőzések, a mogyoróallergia és a különösen nagy zsírtartalom miatt. Más kutatások szerint azonban a kis mennyiségű, rendszeres mogyoróvaj-fogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét a rossz koleszterin csökkentésével. 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
625
kcal
Fehérje
21
gramm
Szénhidr.
18
gramm
Zsír
50
gramm
grammra számítva
2398
4.958335
3
14
3614
4.79487
43
112
made by zwoelf