Regisztráció

paradicsom (nagyobb)

paradicsom (nagyobb)

paradicsom (nagyobb)

Három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, tartalmaz krómot is, ami fokozza a zsírégetést. Káliumtartalma segít a salakanyagok elszállításában. Ha rendszeresen megiszunk naponta két pohár sótlan paradicsomlevet, nem lesz száraz a hajunk, elmúlik a fáradtságunk, és nem küzdünk majd fejfájással sem.

Kitűnő fogyókúrás étel, hiszen 10 dekában csupán 22 kilókalória található. Érdemes konyhahőmérsékleten tárolni, mert hűtőben veszít az aromájából.

A paradicsom nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra. Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Fogyasztása igencsak elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. Kutatások szerint a paradicsom 20 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, már napi két darab elfogyasztása elegendő. Nem kell nyersen fogyasztani, mert a szervezet a lycopint jobban fel tudja venni, ha a paradicsom megfőtt.

A paradicsomlében sok az A, C és az E vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. A paradicsomlé hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében. Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által végzett rombolások gyógyításában. Elősegíti az emésztést, ugyanakkor nagymértékben járul hozzá a máj felújításához. Ez részben A vitamin tartalmának, vértisztító képességének és a benne lévő számos más hasznos anyagnak köszönhető.

Káliumtartalmának, valamint a többi ásványnak tulajdoníthatóan jelentős szerepe van a szervezet méregtelenítésében. A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, hasonlóan a krumpli-pép pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.

Forrás: Nyugati Jelen

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
18
kcal
Fehérje
0.9
gramm
Szénhidr.
3.9
gramm
Zsír
0.2
gramm
grammra számítva
made by zwoelf