Regisztráció

pektin - alma

pektin - alma

pektin - alma

A pektinek bonyolult felépítésű növényi eredetű poliszaharidok, melyek különböző gyümölcsökben, zöldségekben és más növényekben találhatók. Legnagyobb mennyiségben a nagyobb termésű citrusfélékben, az almában, a barackban, a szilvában,a fekete ribizliben, a sárgarépában és egyéb növényekben található.

A pektin anyagok jótékony hatású, abszolút veszélytelen természetes méregtelenítők, melyek kivonják a szervezetből a nehézfémeket,a rádionuklidokat, a nehézfémeket és más méreganyagokat. Ezért hívják néha őket „a természet ajándékának”. Az élelmiszer adalék anyagok listáján az E 440 szám alatt szerepel a konzisztencia javítók csoportjában, mint stabilizálók, sűrítők és gélképzők. Negatív hatása a pektinnek nem ismert, étrend kiegészítőként a világ összes országában korlátlan mennyiségben engedélyezett.
 
Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, citrom) héjából, a cukorrépából nyerik ki. Gyártják por és sűrítmény formájában. A pektin pornak nincs szaga, színe attól függően milyen nyersanyagból lettek kinyerve, a világos krémszíntől a világos barnáig változik. Vízben oldódva kolloid oldatot képez. A pektin sűrítmény nem átlátszó, nyúlós folyadék, a nyersanyagra jellemző illattal.
 
A pektin kocsonyásító tulajdonsága miatt használják a cukrászatban és az alacsony cukortartalmú és alacsony kalóriaértékű gyümölcsízek, gyümölcszselék, dzsemek, lekvárok gyártásánál.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
336
kcal
Fehérje
0
gramm
Szénhidr.
47
gramm
Zsír
0
gramm
grammra számítva
2398
4.958335
3
14
3614
4.79487
43
112

Receptek ezzel a hozzávalóval

made by zwoelf