Regisztráció

Quinoa

Quinoa

Quinoa

A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).

Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.
 
A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk, a magok lehetnek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú.
 
Köleshez hasonló magjainak kellemesen semleges íze van, ezért akár édes, akár sós fogásokat is készíthetünk belőle. A semleges ízhez semleges állag párosul, melynek köszönhetően igen sokoldalú élelmiszer.
 
Készíthetjük magában köretnek, kásának, főételnek, levesbetétnek vagy desszertnek. Tehetjük müzlikbe, könnyű, friss salátákba, és belekeverhetjük töltelékekbe is. Még akár egy vegetáriánus krokett alapanyaga is lehet.  Bármely fogásban helyettesítheti a rizst vagy a kölest. 

Ide klikkelve meg is rendelheted a hajdinát: cukorbeteg.eu

 

 

 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
390
kcal
Fehérje
11.7
gramm
Szénhidr.
72.2
gramm
Zsír
5.7
gramm
grammra számítva

Receptek ezzel a hozzávalóval

made by zwoelf