Regisztráció

rizs

rizs

rizs

A világ lakosságának több mint fele rizsből nyeri a szervezet számára nélkülözhetetlen proteint. A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján. Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezenkívül tartalmaznak még nem eszenciális aminosavakat is, amelyek kisebb mennyiségben, de szintén szükségesek a szervezet működéséhez.

Kitűnő az emészthetősége, a rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz.
 
A rizstejet tejérzékenységben szenvedők fogyaszthatják. A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Koleszterin- és szódiummentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyebben emészthető és hasznosuló fehérje.
 
Mivel komplex szénhidrát, az energia, ami a rizsben található, eltárolható az izomzatban, szükség esetén viszont könnyen felhasználható. A gluténmentes diétára szorulóknak a rizs proteinje a lehető legjobb étel, más fehérjeforrásokhoz viszonyítva. A rizs fehérjéje mentes az allergénektől, amelyek viszont másban – például a szójában, a tojásban, a tejben, az élesztőben, a gabonákban – megtalálhatók. Gazdag aminosavakban, amelyekről kutatások során kiderült, hogy összetételük nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz. Az anyatej pedig, mint tudjuk, a föld egyik legtáplálóbb étke. Mindezek mellett még nagyon hatékony antikarcinogén is a rizs, rendszeres fogyasztása csökkenti a „rossz” zsírokat.
 

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
345
kcal
Fehérje
8
gramm
Szénhidr.
77.5
gramm
Zsír
0.3
gramm
grammra számítva
made by zwoelf