Regisztráció

sajt - beaufort

sajt - beaufort

sajt - beaufort

A Beaufort sajtot a tarentaise fajtájú tehén tejéből készítik Franciaországban, csak és kizárólag az Alpok magasan fekvő vidékén.

Nyáron a tehenek az erdőhatáron túl, a havasi legelőkön legelnek, és a sajtot is ott készítik, a havasi szállásokon közvetlenül a fejés után. Egy-egy sajtkarikához 500 liter tejre van szükség. Ez a fajta tehén évente átlagosan 3000 liter tejet ad, azaz egy tehén tejéből évente körülbelül 6 sajt készíthető.

Készítésekor a fejés után, a még meleg tejhez adják hozzá az oltót Az alvadékot kocsonyavágó késsel aprítják tel. Azalvadékrög-tejsavó keveréket folytonos keverés mellett, nyílt tűz fölött melegítik. Végül a sajtot vászonba csavarják,bükkfa keretben formázzák és préselik. A félkész sajtot eztán leviszik a völgybe, és 6 hónapig hűvös pincében érlelik. Az ennél hosszabb ideig érlelt Beaufort viselheti az ,,haaute montagne" kiegészítő címkét is.

A Beaufort gyümölcsös illatú, enyhén tejszines kemény sajt. Diós,gyümölcs, enyhén sós ízű. Zsírtartalma a szárazanyagban 48%.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
401
kcal
Fehérje
27
gramm
Szénhidr.
0
gramm
Zsír
33
gramm
grammra számítva

Receptek ezzel a hozzávalóval

made by zwoelf