Regisztráció

sajt - edámi

sajt - edámi

sajt - edámi

Az Edami sajtot, annak ellenére, hogy az egész világon elterjedt, még ma is igen nagy mennyiségben gyártják Hollandiában. A XII. század óta ismert, nevét Edam kikötővárosról kapta, az innen kihajózó tengerészek gyakran vitték magukkal az útra. (Edam városának környékét a hollandok azóta elhódították a tengertől, így a város ma már nem a tenger partján fekszik.)

Nevét nálunk sokan helytelenül eidáminak mondják, pedig eidam flamandul vőlegényt jelent, és semmi kapcsolata nincs a sajt nevével. Az eredeti Edami sajt gömb alakban készült és felületét piros színűre festették. A sajtok tömege 0,5 kg-tól 12-15 kg-ig terjed.

Az Edami sajt sima felületű, az úgynevezett festett, mosott sajtok közé tartozik. A sajttészta gyakran sárga színét növényi eredetű színezékkel (például béta karotinnal, vagy anatto-val való színezéssel érik el). Vágásfelületén csak kevés, 2-5 db, borsó nagyságú kerek lyuk látható, de ha lyuk nélküli, az sem tekinthető hibának. A sajt állománya omlósabb, íze és szaga enyhébb a Trappistáénál, szinte szelíd, édeskés ízű, rugalmas állapotú sajt. Ez annak köszönhető, hogy az Edami a mosott sajtok közé tartozik: gyártása során az utómelegítéskor a savó egy részét leeresztik és melegvízzel pótolják, így a tejcukor egy részét "kimossák". Az érettebb Edami sajt azonban lehet kifejezetten pikáns ízű is.

Pasztőrözött tehéntejből készülzsírtartalma a szárazanyagban 40%-os, azaz az átlagosnál alacsonyabb.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
351
kcal
Fehérje
26
gramm
Szénhidr.
1.7
gramm
Zsír
26.6
gramm
grammra számítva
3635
4.79487
43
112
2439
4.958335
3
14
made by zwoelf