Regisztráció

sajt - mozzarella

sajt - mozzarella

sajt - mozzarella

A „mediterrán konyha királynője”, azaz a Mozzarella sajt a dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, ahol a 16. század óta változatlan recept alapján készítik. A porcelánfehér színű, szálas szerkezetű, semleges ízű gyúrt sajt, eredetileg a háziasított vízi bivaly zsíros tejéből készül. Ez a „Mozzarella di Buafala. Zsírtartalma a szárazanyagban 40-45% körüli.

Más vidékeken és a nagykereskedelemben többnyire pasztőrözött tehén tejből készítik, de ennek a sajtnak az elnevezése már „Fior di Latte” és „mozzarella jellegű sajt”-ként jelölik. Gyártása során nem érlelik, tartósítószert sem adnak hozzá és nem is ízesítik. A készítés során az alapanyagot addig nyújtják és gyúrják, amíg végül formázhatóvá válik. Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából tojás- és zsemle-nagyság között mozog.

A bivalytej nem tartalmaz karotin, ezért a színe tiszta fehér, és emiatt gyakran nevezik „fehér aranynak” vagy az „asztalok gyöngyének” is. Tradicionálisan frissen árulják, a nagykereskedelmi forgalomban pedig többnyire sós lében tárolva. Maga a mozzarella nemzetközi védjegyoltalom alatt áll, de Magyarországon „mozzarella” néven a tehéntejből készült változatát gyártják és árusítják A 16 században még többnyire főételként fogyasztották, a mai konyhaművészetben pedig leginkább saláták, pizzák és szendvicsek összetevőjeként alkalmazzák.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
242
kcal
Fehérje
17
gramm
Szénhidr.
7
gramm
Zsír
19
gramm
grammra számítva
2394
4.958335
3
14
3610
4.79487
43
112
made by zwoelf