Regisztráció

tehéntúró (zsíros)

tehéntúró (zsíros)

tehéntúró (zsíros)

A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány.

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék. A túró alapanyaga a tej. A házi készítés során a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik maximum 60 C fokra. Nem szabad forralni, mert a túró rossz lesz és száraz. Majd a túrós alvadékot vászon ruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza. A végén hagyni kell kihűlni.   

A gyárban ez a folyamat hasonló. Egy nagy tartályban a tejhez olyan tejsavbaktériumokat adnak, amelyek a tejet gyorsabban megalvasztják. Ezt követően az alvadékot felvágják és a tartályt felmelegítik. Majd a savót leengedik, és a túrót visszahűtik és a maradét savót pedig kicsurgatják belőle.

A laktózintoleranciával együtt élő emberek egyéni tűrőképességüknek megfelelően fogyaszthatják a túrót, amely laktóztartalma a tej tejcukortartalmánál alacsonyabb. A forgalomban lévő sovány tehéntúró bátran felhasználható a fogyókúrázók étrendjében is. 

Félzsíros típusa még felhasználható az energiaszegény étrendben, de alapvetően a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül zsíros típusát, hiszen egy leromlott állapotú, lesoványodott, idős ember feltáplálásához kitűnő alapanyag.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
193
kcal
Fehérje
17
gramm
Szénhidr.
3
gramm
Zsír
12
gramm
grammra számítva

Receptek ezzel a hozzávalóval

made by zwoelf